Jedno dieťa u otca, druhé u matky

mattuliatko30
26. aug 2016

ahojte....potrebujem radu...má niekto tu skusenosť...s tým, že máte dve deti..a jedno je u jedného rodiča..a druhé u druhého?...potrebovala by som poradiť...deti mám v svojej sttarostlivosti..už vyše dvoch rokov...kedže sa veci pomenili..a malá začala viacej chodiť k otcovi...a chcela by tam bývať....ex chce aby bola ona u neho..a druhá u mňa...nakoľko mladšia dcéra..využíva tuto situaciu ked sme rozvedení...a chodí hore dolu...u ktorému je to lepšie...nepočúva...žaluje...a teraz robí všetko preto..aby mohla u otca bývať...takže zvažujem túto možnosť...ex chce aj staršiu....že by požiadal o striedavu ale staršia tam bývať isť nechce...neviem ako to poriešiť..či stačí spísať len dohodu..alebo je nutné takéto veci ísť riešiť súdom....
ďakujem za radu

elise
26. aug 2016

@mattuliatko30 sud alebo mediator, ale ked si rozdelite deti neplatite ani ani vyzivne

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@elise nestačí spísať dohodu ..a ísť si ju dať overiť?...musí to byť podané na sud? aj keď sa dohodneme?...

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@elise nakoľko sa bojím,že malá si to zase po čase rozmyslí...a zase bude chcieť prísť bývať ku mne...a hore dolu po sudoch sa ťahať nechcem....že by si to takto vyskúšala..napr. na 3 mesiace..a ak nie sa vráti...

elise
26. aug 2016

@mattuliatko30 nie potom skuste mediatora ty pravuju rychlejsie a su objektivny

gala79
26. aug 2016

aky mas vztah ku ex ? da sa s nim racionalne a bez emocii o situacii porozpravat ? Ak ano , tak skor nez zacat riesit veci cez sud / officialne, porozpravala by som sa s ex... aby nedoslo k nedorozumeniam... vysvetlit situaciu ako to vidis ty ( dcera sa snazi "vyuzit" momentalnu situaciu pod mottom " otec je lepsi lebo my vsetko dovoli atd..." ); povedat ze nemas nic proti aby k nemu isla byvat ( ak je to tak), ale nech jej aj on otvorene povie, ze vy ako rodicia aj nadelej pravidla urcujete... a nie ze otec jej nieco zakaze, potom bude uz zly, mala si to rozmysli a bude chect ist zasa spat... tak aby ste vy ako rodicia tahali "za jeden koniec"...

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@gala79 práveže je to zložité...nedržíme spolu...bývame len vedla seba v baráku...ja v jednom..on veďla..v druhom..malá od začiatku..si stále prevádzala...ked sa jej nepáčilo..šla tam...chcela tam prespať..a takto to došlo až do toho..že ked som nesuhlasila..bolo zle..a proste chce ísť tam bývať..nakolko aj jeho nová priatelka má takú dcéru..a proste je to tam pre ňu asi lepšie...stále nemám svoj život...s deťmi..ked niečo sa jej nepáčilo..volala tatovi..riešila veci s ním...alebo on mi volal.že to a to prečo som im dovolila...a stále dookola..nedokázala som mu vysvetliť..že ked mám ja deti...až mi nezasahuje do toho..a ked ich má on...tiež mu do toho nezasahujem...nech si robí program aký chce....už je to tak rok...a stále sa len vadíme...a malá si robí čo chce...11r....

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@gala79 chce tam bývať...ale ex povedal,že ked ochorie..že pôjdem ja na očerku...ale veď to takto nejde..nech zoberie aj zodpovednosť za nu.?...presne viem ako to bude vyzerať...a vlastne peniaze na nu nedostanem..ani na druhú..a malá si bude aj tak behať ako sa jej zachce...a kde jej bude lepšie...chcela som pravidlá pre nu...ale nevie to pochopiť..ani ex...

janickacrazy
26. aug 2016

@mattuliatko30 Mám kamarátku, ktorá to má tak poriešené, že jeden syn je u nej a druhý u bývalého. Starší syn chcel ísť bývať k otcovi, lebo už tam bol zvyknutý, mal tam kamarátov, školu, atd. a keby išiel k mame musel by všetko meniť. Oni sa dohodli ale hned pri rozvode tak. Ona to stále zle znáša, ale deti sú spokojné, navštevujú sa pravidelne.

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@janickacrazy ved u mna tiež by bývali spolu..bývame kusok od seba...ale ide o to,že nemajú žiadne pravidlá..a robi si malá čo chce..doma nechá bordel..odíde k tatovi..a proste neviem si ju nejako dať doporiadku...až proste rešpektuje ma....a nehladá hned utechu v otcovi

gala79
26. aug 2016

@mattuliatko30 ☹ tak to nie je najlepsia vychodiskova situacia.. mam doma tiez 11r. slecnu tak viem ako dokazu byt obcas protivne a manipulativne ☹ skoda ze sa ex k tomu tak stavia... od neho podporu asi cakat nemozes... skuste si aj tak nejako vsetci 3 spolu sadnut, navrhni moznost ist k nemu byvat na 3 mesiace ale s tou podmienku ze tam naozaj tie tri mesiace tam musi byt... lebo to uz je (podla mna) dostatocna doba na to, aby v jeho novej rodine doslo aj k nejakym realnym ( mozno aj pre slecnu negativnym situaciam/skusenostiam ) a aspon budes vediet ako zareaguje.. urcite to pre teba ako mamu nebude lahke zostat tak dosledna ( hlavne keby nahodou dcera zacala prosit, ze chce ist zasa spat) ale mozno je to pre nu dobra "skola" zazit, ze ani u otca nie je vzdy vsetko ruzove...

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@janickacrazy staršia má už 14, a ex jej tvrdí..že sa jej pýtať nebude..keby podal o striedavú, že tam proste tie dva týždne musí byť....ako to je?...ked povie,že tam byť nechce donútia ju súdy?

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@gala79 ano aj ja som navrhla ex..až to teda vyskúša..ked si takto malá dupla...a proste bude robiť všetko aby tam mohla ísť bývať...najskôr ex nesúhlasil...chcel obe..aby staršia na nu dohliadala..ale staršia tam proste nechce ísť bývať...a tak teraz sa mu stala nehoda..bude dlhšie..doma pn...tak zrazu už suhlasí aby tam jednu mal...a nemusel mi posielať výživné?...len neviem ako to riešiť...či sa to dá dočasne len dohodou pozastaviť platenie...a keby si to malá rozmyslela,,tak znovu aby platil.....

gala79
26. aug 2016

@mattuliatko30 ja viem, lahko sa mi hovori lebo s tym nemam skusenost, ale toto by som asi zatrhla... bud, alebo... 11 r. slecne traba nastavit pravidla, aby prestala situaciu vyuzivat.. ale mas pravdu, bez podpory ex je to o nicom...

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@gala79 veď to som mu stale proste dohovárala...až nepovoluje...ked aj ja ju nepustím..prečo spraví zo mna tú zlu...a pritom by stačilo povedať..že proste mamina povedala..dohodneme sa na inokedy...aby vedela..že proste rozhodujú rodičia a nie ona!
len už je neskoro..už si robí čo chce..a ked nepovolím...dokáže ma neskutočne vydierať...a ja už mám dosť problémov zdravotných aj z rozvodu..nie ešte toto....chcela som od ex len pravidlá ..aby to proste fungovalo....
povedal mi že mi platí výživné..tak sa môže proste starať....ked si staršia dala končeky vlasov odfarbiť...už riešil....a že plati mi tak proste si nebudem rozhodovať...ked on povie nie...pritom mám obe deti ja v starostlivosti..... 😢 😢

janickacrazy
26. aug 2016

@mattuliatko30 No tak to, že bývate vedľa seba je v tomto prípade skor nevýhoda. Lebo takto može furt behať hore-dole. Najlepšie riešenie by bolo sa dohodnúť s ex nejak rozumne, lebo za chviľu vám prerastie cez hlavu. Ja by som tiež bola tak za tie skúšobné 3 mesiace a uvidíte, čo bude.

maslenka47
26. aug 2016

@mattuliatko30 ano, pokial ide o vykon sudneho rozhodnutia, moze pre nu prist s policajtami a socialkou. Ci ju donutia odist, o tom pravdepodobne rozhodnu na mieste.

Nuz a to, ze s vami mladsia mava, je vasa chyba. Nevyhovaraj sa stale na ex. To, ze ti z domu odide a necha neporiadok, je LEN TVOJE vychovne zlyhanie. Jednoducho kym si neupraces ta nepustim, bodka. A nepojdes sama, otec si pride po teba. Nie ze si cca 10 rocne dieta same odide z domu. To kde sme. Ak mala byt u teba, tak mas za nu zodpovednost ty ked sa jej nieco stane.

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@maslenka47 ano viem...že je to moja chyba..ale je to tažké..ked ja pracujem dva dni do týždna..do siedmej....a proste nevidím v akom stave to doma je...a ked staršia mi aj povie..tak zase to rieši ex..že mi donáša...a žaluje...proste všetko je zle..všetko sme si zle nastavili...ja viem že to je aj moja chyba..ale proste aj ked som povedala ,že malá proste príde domov...ex povedal že proste nepríde..a že si to odprace až ked večer dojde od neho....a bodka...zloží telefon..a čo spravim?...preto ked to takto všetko malá rieši...vidím rozumné riešenie ,aby išla bývať k nemu...a nerobila takto naprieky....lenže ex si zase predstavuje že ked ochorie..budem ja chodiť po doktoroch..ja na očerky...ale ved to tak nejde...chce ju tak nech má aj zodpovednosť....nebude môcť malá takto behať...

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@maslenka47 a chodí si sama k otcovi...on po nu nechodí..kedže býva vedľa...to ho ani nedonutim..aby si pre ňu chodil....zle všetko zle...viem :(

gala79
26. aug 2016

@maslenka47 lenze na toto vsetko potrebujes podporu partnera.....!!! ktoru zakladatelka temy nema... my jej tu ( ako nerozvedene) mozme davat rozumy, co a ako ale ver mi, situacie v reali su uplne odlisne !!! moja svagrina tymto presla pred 2 rokmi... svagor si nasiel novu, deti mal v tom case 11r (dcera) .a 13 (syn) rokov... a moj synovec tiez presne takto situaciu vyuzival... skoncilo to tym ze policia synovca ( v tom case 15r) poriadne napiteho par krat priniesla domov !!! ... a to sa az potom moj svagor zobudil a prestal robit napriek ... takze o ziadnom "vychovnom zylahani" zakladatelky tu nemoze byt rec... je to zlyhanie DOPELEHO cloveka otca, ktory sa zbavuje vychovnej zodpovednosti a " skocil" na hru (tamer) pubertacky...

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

babullky..len som chcel a od vás radu..čo bude v tomto prípade lepšie....či až ide bývať k nemu..alebo sa snažiť ju predvedčiť...až nerobí čo robí.... 😒 ☹ ☹

gala79
26. aug 2016

@mattuliatko30 ja by som nepresvedcovala, nech si vyskusa.. ale zo vsetkymi nasledkami .... aj ked to je pre matku asi ta tahzsia volba ( tak povediac "vzdat" sa na cas dietata ...)

nyusika
26. aug 2016

@mattuliatko30
pises, ze s ex nemas dobre vztahy. v tomto pripade by som nepristupila na taketo riesenie, pretoze prides o vyzivne aj na tu druhu dceru a starostlivost o obe deti bude aj tak na tebe (OCR a podobne)

urcite by som bola razantnejsia chcela mat vsetko spisane a odobrene sudom.
a este razantnejsie vysvetlila dcere, ze nie ste holubnik a nebude si pendlovat tak, ako sa jej zachce.

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@gala79 len teraz neviem ako to poriešim...kedže zverená je mne..to nejde len tak ju tam dať....ved aj on je povinný platiť...ked to má sudom...neviem ako v tomto postupovať....

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@nyusika veď toho sa bojím....sudom je pridelená mne..ja som zodpovedná za ňu..tak si nemôže robiť čo chce....tak asi len čakať...až ex požiada o striedavú....kde sa zase budeme naťahovať..lebo ja som proti tomu aby staršiu nútil...a ak mladšia chce nech ide k nemu...keď to tak cíti....ale bez papiera to asi nebude dobré robiť....aby sa čosi nestalo..a potom nebola som vinná

gala79
26. aug 2016

@mattuliatko30 v tomto ti neporadim, byvam mimo SK tak neviem ktore organy toto na SK riesia... snad sa najde nejaka mamina, ktora ma tip na koho sa obratit...

mattuliatko30
autor
26. aug 2016

@gala79 dufam..že mi niekto poradí aký je postup 😒 😒 😒

draik
26. aug 2016

@mattuliatko30
Akékoľvek dohody rodičov, ktoré sa týkajú ich maloletých detí (teda napr. aj osobná či striedavá starostlivosť alebo zmena styku), musia byť schválené súdom. Inak nie sú vykonateľné.

robin30
26. aug 2016

@mattuliatko30 socialka spisat navrh na zverenie dietata otcovi tym padom ziadne ze ty ocr ty sa budes starat to si moze mily ex vyhodit z hlavy tym ze baba ma vek bude sama vypovedat na sude sadnut si vsetci traja a skusit to dohodnut hadam ti sopla nebude po hlave skakat staci ex a starsia to iste bude na sude vypovedat bodka vyriesene ziadne omacky a natahovacky

janinah
26. aug 2016

Vy obaja si uvedomujete ako škodíte svojim deťom? čo z nich pri takej benevolentnej výchove vyrastie? nemáte pravidlá,mladšia si robí čo sama chce,teraz behá k otcovi ,ten jej viac dovolí,o 4- 5 rokov odbehne k frajerovi,lebo tam jej bude "dobre".Čudujem sa /do istej maličkej miery chápem,ale../ že riešiš komu pôjdu peniaze,kto pôjde na očr,ale nejako neriešiš akú osobnosť z nej vytvarujete...takým štýlom rozmazlenca,vypočítavca,možno manipulátora...neverím,že toto chceš.Na tvojom mieste kontaktujem psychologa,písomne budem mať čo dieťatu jej veku,jej osobnosti prospeje a toho sa budem držať hoc aj cez súdy.Hlave potrebujete pravidlá,a to nielen tie deti.

katarinamarkova
26. aug 2016

@mattuliatko30 takto deliť súrodencov :( smutné......
vysvetlíš mi aspoň jedno pozitívum tohto riešenia?