Je to neoprávnené poberanie výživného?

28. aug 2024

Ahojte. Mám taky problém. Ex má platiť výživné. Nekomunikujeme spolu vôbec, dieťa nevidel desať rokov. Doteraz ho platil načas, až na dve tri zdržania. Posledných cca 10 mesiacov ho platí jeho frajerka. S ňou som v živote nehovorila, len viem ktorá to je, ako sa volá a že žijú spolu. Trvalé pobyty spoločne nemajú. Proste z účtu na jej meno mi chodí výživné, ale v poznámke nie je uvedené, že je to výživné, proste akoby mi len tak prišli peniaze. V piatok volám nejakému advokátovi aby mi poradil, či z toho ja nemôžem mať v budúcnosti problém. Napr keby sa jemu niečo stalo a ona by tiež peniaze mohla vymáhať. On teda v podstate 20 mesiacov výživné neplatí a ja poberám peniaze od cudzej osoby. Prosím nemá niekto skúsenosti? Doteraz som to brala tak,že ok,veď nebudem to riešiť,keď peniaze na dieťa prichádzajú,ale bojím sa,aby som este ja nemala z toho problém...

markusrasford
28. aug 2024

Není to v poriadku. Žiadaj aby to on posielal a bola poznámka výživné. Presne ako píšeš. Nemusí sa mu nič stať stačí aby sa rozišli a ona si to rozmysli a ty môžeš mať problém aby si vrátila eura

autor
28. aug 2024

@markusrasford v piatok sa idem objednať k nejakému advokátovi čo mám robit. Ale napr toho by som spätne vrátiť nemusela?

markusrasford
28. aug 2024

Ja osobne by som sa nejak poistil. Napíš mu list doporučené. Aby ti už neposielala ona výživné ale on a zaformuj aj to do listu co poslala ze všetky tie peniaze boli použité na dieťa. A opýtaj sa advokáta ako to úplne správne vyriešiť

autor
28. aug 2024

@markusrasford áno, mňa napadlo že mu napíšem, aby šiel urobiť notársky overený zápis,že od vtedy do vtedy posielal výživné z účtu partnerky a odteraz nech posiela šekom, ak on nemá vlastný účet. Len sa bojim či to nebudem musieť vrátiť. Ale v podstate keby to chcel vrátiť, tak môžem ísť za exekútorom že on mi tých 20 mesiacov neposlal nič v podstate

minenkak
28. aug 2024

Stačí aby v poznámke bolo napísané výživné

autor
28. aug 2024

@minenkak no veď práve, že nie je.

autor
28. aug 2024

@minenkak mňa porazí, veď mne bolo jedno že odkiaľ to chodí, ale sestra čítala nejaký článok s podobným problémom a že ex sa niečo stalo a frajerka vynechala peniaze späť... Ja isto pôjdem k advokátovi, len či neba niekto skúsenosť,lebo ani nezaspím z toho

luliu
28. aug 2024

Je tu skupina právne poradenstvo, napíš tam, poradia ti.pravnici

autor
28. aug 2024

@luliu áno, teraz som ju objavila,už som písala,dakujem

isis234
28. aug 2024

Právnici ti poradia. Držím palčeky.
Ty napíš tvojmu ex doporučený list do vlastných rúk. ako si písala,,, nech napíše potvrdenie, s dátumom od kedy- do kedy, v akej sume Ti posielal výživné z účtu jeho priateľky (meno, číslo účtu) a notársky overí. Do 10 dní od doručenia nech ti to pošle doporučene. (aby sa nevyhováral, že on to poslal.....) -upovedomil ťa. Lebo,, v podstate ty nevieš, aké peniaze a na aký účel ti boli poslané. Ty tú osobu nepoznáš.

autor
28. aug 2024

@isis234 ďakujem, to bude asi najlepšie, uvidím či mi niečo iné poradia v tej právnej skupinke alebo advokát. On mal totiž finančné problémy, okradol vraj firmu o nemalé peniaze a teraz nikde nepracuje, teda asi nikde oficiálne. Preto možno ani nemá účet. A budem trvať na tom aby mi to posielal šekom ak nemá účet

minenkak
28. aug 2024

Treba vrátiť peniaze a muža upozorniť nech doplatí zameškané výživné

autor
28. aug 2024

@minenkak no tak to sa bojim že peniaze neuvidím

minenkak
28. aug 2024

Exekútor

autor
28. aug 2024

@minenkak tak ale nebude si týkať exekútor na čelo že mu vrátim výživné z potom mu napíšem nech mi to pofie dosť? Či jej na účet nám vrátiť? Lebo ja neviem či on ma vôbec ešte ucet

minenkak
28. aug 2024

Však tak teda sa spoj najprv s ex a ries nech je do poznámky vypísané výživné

autor
28. aug 2024

@minenkak no musím sa uistiť, že to stačí aby tam bola poznámka výživné s tým pádom som do budúcna krytá

moonlight1210
29. aug 2024

A k tym predchadzajucim uhradam vyzivneho ho poziadaj, aby ti poslal notarsky overene podpisane vyhlasenie (najlepsie podpisane nimi oboma), ze od takeho a takeho datumu (aj spatne) sa mesacne posiela jeho vyzivne pre dieta z uctu tej zeny po ich vzajomnej dohode.
Tym by mohol byt kryty dovod poslania penazi z jej uctu na tvoj a ona to nemohla v buducnosti vymahat od teba.

Aby si ich nemusela vratit a nanovo vymahat od neho.

autor
29. aug 2024

@moonlight1210 presne to chcem urobiť. A poradiť sa s právnikom, či budem krytá ak mi ona bude podieľať do budúcna peniaze s poznámkou výživné alebo tiež môžem mať z toho problém. Ak môže ti byť napriek tomu vymahatelne, tak nech mi to podieľa radšej šekom.

damian85
29. aug 2024

Len ma zaujíma či si si za tých 10 mesiacov nevymenila ani jednu jedinú sms správu email alebo niečo podobné , že si sa ho na to nepýtala . Prídu mi peniaze z iného účtu a 10 mesiacov to nekomunikujem ? V rozhodnutí súdu más výšku výživného a sposob úhrady to musí byť dodržané. V prípade vzájomnej dohody sa spôsob vyplácania môže zmeniť ( dohody ).

autor
29. aug 2024

@damian85 nie, keďže nie sme v kontakte už desať rokov. Ja viem ako sa volá jeho frajerka, preto som vedela,že je to výživné. Jasne že keby mi prišli peniaze z cudzieho mena,tak to riešim...

isis234
29. aug 2024

Lenže, to, že si vedela, že je to za výživné a od frajerky ex, na súde neobstojí. Všetko musíš mať doložené dokladom. Nečakaj, kým zoženieš právnika. Napíš svojmu ex list, v ktorom ho žiadaš o potvrdenie, že v tom období, kedy ti prišli na účet peniaze (10 mesiacov,) s presným dátumom od - do, že to bolo od neho - jeho meno, číslo účtu. Môžeš napísať i na papier, prefoť si to, aby si mala kópiu.
Zajtra mu to doporučene do vlastných rúk pošli.
Ako písali vyššie, súd musel nariadiť spôsob úhrady. Z účtu? Peňažnou poukážkou?
Ty nemáš žiadny doklad, že tie peniaze patria na výživné. To je veľká chyba.

isis234
29. aug 2024

Ak by ti ex neplatil výživné, z jeho účtu, alebo šekom kde bude jeho meno, nahlásiš to exekútorovi. On to bude od neho vymáhať. Aj keď nemá účet.

damian85
29. aug 2024

Neber to osobne , ale zaráža ma , že niektoré ženy vedia meno frajerky ich ex , ale nevedia si zistiť telefónne číslo na ex. Niektoré dokonca vedia presne koľko zarába.....Každopádne ak mi prídu peniaze na účet a nie som si istá , jednoznačne to riešim s ex , on má vyživovaciu povinnosť , ktorú tvojim bezproblémovým prijatím týchto peňazí berie ako vybavenú vec. On je v prípade exekúcie chránený , kedže peniaze 10 mesiacov príjmaš , a tým že ty peniaze príjmeš ( a minieš ) je pre neho vybavené . Ona má veľmi málo možností ako by ich mohla od teba žiadať , jednak nie je to jednorázová čiastka , jednak je to pravidelná periodicita a dokázať že konala pod nátlakom , bola zavedená do omylu , to by sfúkol každý právnik. Každopádne jedna sms ex by veci značne , minimálne v tvojom pocite vylepšila.

autor
29. aug 2024

@damian85 raz tu bola podobná téma, že výživné platila partnerka exmanžela a ženy sa tu pustili do nej, že vymysla, že robí problémy zbytočne, môže byť rada že platí... Tak v podstate neviem či on je chránený, keďže on mi peniaze za tie mesiace, bolo ich 6, teraz som pozerala výpisy, tak za ten čas on peniaze nepodieľal a čo poslala ona,vták nebolo tam uvedené, že je to výživné...

autor
29. aug 2024

@isis234 na rozsudku je uvedené že má platiť výživné k rukám matky. Nie je písané či šekom, účtom atď.

damian85
29. aug 2024

Prijala si peniaze na účet alebo si ich poslala obratom naspať ? Ak si ich poslala naspať je pravda čo hovoríš a chránený nie je. Ak si ich použila v domnienke že je to výživné tak si sa buď bezdôvodne obohatila , na čo si môže ona nárokovať , alebo si to zobrala ako fakt a v domnienke že je to výživné si ich použila na potreby tomu určené. Musíš si vybrať , buď peniaze príjmeš v domnienke že je to výživné , alebo peniaze vrátiš. Ty si tie peniaze 6 mesiacov nevrátila , takže on si zákonnú povinnosť splnil , keďže peniaze 6 mesiacov nevraciaš.
Ak sa ti to nepáči , všetky peniaze vráť , informuj ho o tom a požiadaj o vyplatenie inou formou. Síce ako v kocúrkove , ale aj tak sa dá.

autor
29. aug 2024

@damian85 neposiela som to späť lebo som myslela že je to ok a je jedno z coho to platí. Až teraz ma napadlo že to môže byť ako neodôvodnené obohatenie. Mne nejde o to vyrábať sebe či jemu problémy aké o to aby som ja nemala z toho problém v buducnosti

autor
29. aug 2024

@damian85 ja si nechcem vyberať, ja chcem urobiť tak aby to bolo v súlade do zákonom a nedajbože b budúcnosti som to nemusela vratit

isis234
29. aug 2024

Keď ti prišli peniaze, malo tam byť jeho meno a vec: výživné.
Keď to posielala jeho priateľka z účtu, do poznámky mala napísať výživné alebo od: Meno tvojho ex. Ona sa asi hanbila, že posiela výživné. Preto to neuviedla. Ale, robila problém. Preto Ty musíš poslať tvojmu ex list doporučene, aby ti odpísal, či daná suma bola od neho na výživné. Aby si mala doklad.
Súdom má určené platiť k rukám matky... - musí byť zapísané jeho meno. Aby bolo zrejmé, za čo prišla platba. Na aký účel.
V podstate nemáš doklad, že ti ex platil výživné. ....nie je písané jeho meno...