Je reálne, aby mi partner nedal syna?

26. dec 2021

Ahojte.potrebujem poradiť. S partnerom ( niesme manželia) žijeme v jeho byte spolu 12 rokov. Ja tu trvalý pobyt nemám,ani prechodný.mame spolu dieťa.ma jeho priezvisko a má tu aj trvalý pobyt.
Naše spolužitie je uz toxicke a neúnosné. No partner sa mi vyhráža že mňa vyhodí z bytu a malého mi nedá. Že dá výpoveď a bude sa o neho starať.
Čo v takom prípade robiť, je vôbec reálne že by mi malého nedal a nedajbože by bolo právo ešte aj na jeho strane keď je tu ten rozdielny trvalý pobyt mňa a malého? Ďakujem moc za rady

angelous1991
26. dec 2021

Blbosť je to len mačo co Hra hrdinu aby ti narobil nervy a zneistil ta... Pokial malého nebijes nepije a nedrogujes nie je dôvod aby ti ho zobral. A z čoho chce hrdina žiť keď dá výpoveď? Nestresuj sa koli tomuto ti Dieťa nik nevezme.
Takéto reči nepochopím nikdy.

lienka.7
26. dec 2021

Dieťa má trvalý pobyt vzdy po matke, načo si mu ho menila? Na druhej strane to ze tam ma trvalý pobyt este neznamená, ze nemoze odísť malý s tebou. Ziadne pravo na jeho strane nie je. Ma nárok na malého presne tak ako ty

ckocka
26. dec 2021

Ak ste nenahlasovali inak trvalý pobyt dieťaťa sa pri narodení zapíše rovnaký ako trvalý pobyt matky.

autor
26. dec 2021

@angelous1991 ja to všetko viem. Toho sa nebojím. On s ním ani nedokáže byť dlhšie ako dve hodiny v kuse.ale keď bude chciet narobiť problémy, tak si chcem byť istá či môže skrz to čo som napísala alebo nie?

lenuska9999
26. dec 2021

Súd je väčšinou na strane matky. Véd dieťa potrebuje v prvom rade matku. To by si musela podľa mňa byť ťažko drogovo zavisla alebo co, aby ti vzali syna a nedovolili ho vídať.. s pobytom to nemá nič spoločné. Véd môžeš dokázať, že bývaš so synom. A tvoj muž má podľa mňa len hrdinské reči. Odide z prace a príjem bude mať aký? Z čoho by potom zaplatil byt, stravu, výdavky na dieťa atď?

autor
26. dec 2021

@lienka.7 ani neviem. Menili sme mu ho spolu krátko po narodení. To už je ale teraz jedno načo som mu ho menila.nemeni to podstatu problému

autor
26. dec 2021

@lenuska9999 áno áno hrdinské reči.viem. len za pár posledných mesiacov zisťujem,že človek s ktorým žijem dokáže byť zákerný a podly,preto začínam zháňať info čo a ako

lenuska9999
26. dec 2021

Chápem. Držím palce nech vám to dopadne co najlepšie pre vás a dieťatko

naobedbuduspagety
26. dec 2021

To, že má trvalý pobyt u otca neznamená, že tam musí zostať. Môj syn má pobyt u starých rodičov, pri rozvode to nikoho nezaujímalo

11mirka22
26. dec 2021

Koľko rokov má dieťa? Prečo sa ti vyhráža? Chceaby si zostala s ním?

waity888
26. dec 2021

Ono pozor, kľudne to môže urobiť. Môže ťa vyhodiť a dieťa ti nedať. Obidvaja ste rodičia a máte na neho rovnaké právo. Trvalý pobyt dieťaťa nie je rozhodujúci. V praxi to vyzerá tak,že ti ho kľudne môže zobrať a nemusí vydať až do rozhodnutia súdu ( nie polícia ani sociálka nepomôžu). Preto si treba zberať dôkazy ( ak ti ubližuje, vyhráža sa, psychicky týra atď.., treba si ho nahrať, ukladať správy atď..). Keď to bude veľmi zle, podaj si na súd návrh na neodkladné opatrenie,aby bol syn zverený tebe a otcovi bol presne stanovený styk s dieťaťom. Zbal sa a odíď pretože ak je to teraz takto zle,lepšie to nebude. Hlavne sa prosím nedaj oklamať že ti ho nemôže zobrať atď. A keď ti ho už vezme,môže to byť boj na dlhú trať pretože sa do toho zamotá sociálna kuratela,čakacie doby na súdne pojednávanie sú dlhé atď... najprv sa priprav a potom konaj. Držím palce

autor
26. dec 2021

@waity888 ďakujem. Áno chcem sa pripraviť.ako reálne si ho neviem predstaviť ako sa o malého dobrovoľne stará,pretože nemá trpezlivosť ani nervy na to , no ak sa sekne viem že je schopný všetkého možného.ze ma vyhodiť môže to viem, no zatiaľ sa vyhrážal skôr tým že ak odídem nedá mi ani cent a o malého ani nezakopne,teraz zasa otocil,že ak ma vyrazí,nechá si malého...ľutujem že som mu ten pobyt dala prehodit, akosi som netušila že naše spolužitie sa dostane do tohoto bodu....pár nahrávok mám ako mi vulgárne nadávať, fyzicky mi neubližuje, no psychicky sa to už výhrocuje do neunosnych rozmerov.a v tomto prípade je horšie zbierať si dôkazy

kamatopo
27. dec 2021

Tak alimenty určuje súd, to si iba in môže myslieť že ti nedá ani cent. Daj si zveriť malého do osobnej starostlivosti či najskôr. Budeš to mať na papieri a ešte mu určia aj výživné.

waity888
27. dec 2021

Aj psychické týranie je závažné a len dobre robíš,že si zbieraš dôkazy. V opačnom prípade by to bolo len slovo proti slovu. Ono veľa chlapov má silné reči ,že vezmú deti atď..ale bohužiaľ veľa psychopatov to aj urobí. Ani sa nevedia o nej postarať, pomáhajú im matky napríklad a vezmú ich len preto aby ublížili svojim ženám. Na Slovensku máme bohužiaľ v tomto veľkú voľnosť a preto sa treba dobre pripraviť. Ak máte kam odísť, odíď keď nebude doma. Maj vopred nachystaný ten návrh na neodkladné opatrenie
( pomôže ti právny zástupca). Nenechaj sa zastrašiť ani zdeptať,toto oni vedia chudáci. Ale my ženy všetko zvládneme 😊

zuzanka.zuzu
27. dec 2021

toto by si mali prečítať všetky hrdinky, pre ktoré je manželstvo zdrap papiera... ešte má syn aj jeho priezvisko 👍 na trvalý pobyt sa vys*r, načo to tu furt omielaš, dôležitý je obvyklý pobyt dieťaťa

autor
27. dec 2021

@zuzanka.zuzu a čo je na Tom že má jeho priezvisko? Pred narodením syna sme boli spolu už pár rokov, nemala som dôvod nedať mu jeho priezvisko keď je jeho. Svadbu sme mali mať v tom roku ako sa narodil,no tehotenstvo,pôrod a následný vstup do života bol ťažký rovnako ako aj ďalší minimálne rok,to bol len kolotoč doktorov a rehabilitácii,na svadbu nebol čas. Keď nevieš,nehodnot prosím. A potom sa to uz začalo kaziť až sme sa dostali tam ,kde momentálne sme....ale vďaka za prínosnu odpoveď
Trvalý pobyt a obvyklý pobyt dieťaťa je jedna a tá istá adresa a to byt môjho partnera

mmmonika
2. apr 2022

Ako si na tom dnes? Je to lepšie?