Je povinný chlap platiť výživné, keď ho nemá určené súdom?

30. mar 2022

Je povinný chlap platiť vyzivne ak ho nema sudom urcene? Dakujem

lucik194
30. mar 2022

nie

3009
30. mar 2022

Nie.

lucka_ke
30. mar 2022

podľa mňa áno, nakoľko podľa Zákona o rodine má povinnosť (rovnako ako matka):
"sústavná a dôsledná starostlivosť o výchovu, zdravie, výživu a všestranný vývin maloletého dieťaťa" ak nemajú súdom určenú výšku výživného tak môže prispievať podľa dohody, ale povinný je určite

makova333
30. mar 2022

Prispievat by mal ak je zapisany v RL dietata, ale nakolko nema sudom urcenu vysku vyzivneho, tak tato povinnost je v podstate nevymozitelna exekutorom resp. trestnym oznamenim. Najskor treba podat navrh na zverenie dietata do starostlivosti matky a urcenie vysky vyzivneho. Az potom ma povinnost, ktora bude aj vymozitelna (trestne, exekutor, nahradne vyzivne).

pribinak
30. mar 2022

Pokial nie je súdom určené tak nie, ale z morálneho hľadiska áno.
Veď predsa vie, že dieťa potrebuje jesť, obliekať sa, obuť, možno potrebuje plienky, mlieko, ….

Ak sa rodičia nevedia dohodnúť, tak potom jedine ísť cestou súdu. Dať si určit výživné a ak nebude otec si plniť svoju povinnosť tak potom to riešiť

Ale treba myslieť aj na to, ze okrem povinnosti má ten druhy rodič aj svoje práva - rodičovské práva

miroslava21
30. mar 2022

Povinny nie, avsak na sude urcite pri urceni vysky vyzivneho treba riesit aj vzniknute dlzne vyzivne ak otec od casu rozchodu ziadnym sposobom neprispieval na vyzivu a starostlivost o dieta

sissy27
30. mar 2022

z právneho hľadiska nie, z morálneho áno... ak nie je výživné určené súdom, tak nie sú žiadne možnosti ho vymáhať.

bory195
30. mar 2022

Je povinný vždy

makova333
30. mar 2022

Baby, rodic je povinny prispievat na vyzivu maloleteho dietata VZDY, aj ked nie je urcene vyzivne (v tom pripade minimalne vyzivne by platit matke mal). Kazdopadne, ak matka poda navrh na urcenie vyzivneho, je mozne ho ziadat aj spätne, teda aj za odbobie, ked urcene vyzivne nebolo a otec ani neprispieval. Sudca moze prihliadat aj na snahu rodica platit napriklad to minimalne vyzivne pri rozhodovani v sume vyzivneho aj v casti od kedy platit mal. Naopak, ak matka navrh nepoda, nemoze nic vymahat, lebo nie je na zaklade coho. Cize, rozhodnutie je na nej.

sissy27
30. mar 2022

@makova333 povinný je, ale nemá to ako od neho vymôcť, takže vo finále povinný nie je 🤐 a spätne môže žiadať výživné len ku dňu podania návrhu na súd, za dlhšie obdobie len v prípade, že jej vážne dôvody bránili podať návrh na určenie výživného skôr. To by musela byť asi v kóme, aby to bol nejaký relevantný dôvod, prečo nemohla spísať jeden papier a poslať ho.

sense
30. mar 2022

Podielat sa na vyzive maloleteho dietata ano, ale zial nevymozitelne. Takze co najskor riesit pravnou formou. Ak je na rodnom liste uvedens ako otec

makova333
30. mar 2022

@sissy27 ved presne to pisem, ze je to nevymozitelne, ale povinnost to zo zakona je. A nie nemusi byt v kome, aby priznali aj spätne. Mne napriklad spätne priznali, stacilo zdovodnit.

luccija
30. mar 2022

@makova333 ako dokáže, že napríklad 3 m nebýva doma a neplatí?

makova333
30. mar 2022

@luccija napriklad tym, ze ho odhlasi z TP, u spravcu (osobomesiace) a podobne? A ze neplati vyzivne nemusi zdokladovat ona. On musi zdokladovat, ze plati na dieta. Ale neviem preco sa to pytas mna. Ja som napriklad nemusela dokladovat nic. Samozrejme, je rozdiel ci chce vyzivne spätne 3 roky alebo 3 mesiace. Pri tom prvom s tym sud bude mat urcite problem.

luccija
30. mar 2022

@makova333 len tak ma to napadlo aký je postup.

ariesi
30. mar 2022

@makova333 výživné spätne iba od podania na rhu na určenie výživného. Aj pred týmto obdobím iba ak sú vážne dôvody, prečo matka nepodala návrh, resp. Prečo ho podať nemohla. A áno, ako bolo viackrát napísané, povinnosť oboch rodičov starať sa o dieťa je zakotvená v zákone o rodime ale vymáhať ju ju možné, až keď je určená súdom

deny81
30. mar 2022

Ak je rodic tak ma. A to na zaklade zakona o rodine. Ak neprispieva, nestara sa, je to dôvod podat Trestne oznámenie, nemusi mat rozhodnutie. Vypocita sa to tusim nejako. Ale samozrejme je dobre, aby matka podala zalobu o urcenie vyzivnehoa ak nema, aj o zvereni dietata do jej starostlivosti

makova333
30. mar 2022

@ariesi ako pisem je to individualne a je rozdiel za ake obdobie pred podanim navrhu ziada. Ja som ziadala aj za 3 mesiace pred podanim navrhu a bolo mi v ppohode vyhovene bez nejakych extra "vaznych dovodov". Ale ako pisem vyssie je rozdiel mesiac, dva, tri a rozdiel rok, dva, tri. Tam sa zistuje preco nepodala matka skor.

deny81
30. mar 2022

A este aby som uviedla na spravnu rovinu moju info - rodič ma povinnosti vyplyvajuce zo zakona. Ak ich porusi/neplneni, tak nasledok ma minimalne dve pravne roviny - občiansko-pravny a trestno- pravny. "Vymoct" nieco v dosledku neplnenia vyzivovacej povinnosti, ci uz vyplyvajucej zo zakona o Rodine alebo rozhodnutia sudu sa da v uvodzovkacj aj prostredníctvom trestneho konania - obklukou, niekedy dokonca skôr ako na civilnom sude. Ale tam je riziko, ze ak nezaplati/nepreukaze otec ze platil, staral sa, zaplatil dlznuciastku, lebo nema z coho kvoli tomu ze nerobi, moze mu sud vziat napr vodicak (co moze byt prekážkou, aby si nasiel pracu), napriklad.

sissy27
30. mar 2022

@makova333 povinnosť, ktorá sa nedá vymôcť a nedá sa ani nijako potrestať, je aká povinnosť? 🤷‍♀️ Formálna? Z toho sa ešte nikto nenajedol.
Výživné môžeš žiadať spätne ku dňu podania návrhu, možno si mala ústretového sudcu, možno dobrý dôvod, ale spoliehať sa na to nemôže.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
deny81
31. mar 2022

@modry1985 pytala sa na vyzivne, nie na zverenie. A neboj, znalost mam. Ale nebudem ako ty a bavit sa s tebou tvojim sposobom, pretoze vazne nie je podla mojho nazoru korektne. Ked chces diskutovať, skus prosim ťa inym sposobom. Ps: trestne konanie nie je len o tom, ze niekto pride podat TO a sudca ide rozhodovat zo vzduchu. Na to, aby to prislo k sudcovi, musi byt dokazane ze to spáchal a ine veci k tomu. Nikde som nevravela, ze urcite tak rozhodne. Otázka bola polozena velmi vseobecne a to, ci ma povinnost. Odpoved je, ano ma a to zaklade zakona o rodine. Vsetko ostatne, co tu bolo povedane je uplne nas ramec, keďže nemame dalsie vstupy a informacie. Rovnako sa nepytala na vymozitelnost, to je ine. A opakujem, skus so mnou diskutovať inym spôsobom. Dakujem

modry1985
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
1. apr 2022

@modry1985 Zákon o rodine upravuje povinnosti rodičov voči dieťaťu, medzi ktoré patrí aj materiálne zabezpečenie. Ten hovorí o tom, že ak má dieťa v RL zapísaného otca aj matku ten rodič, s ktorým dieťa nežije v spoločnej domácnosti má povinnosť prispievať na jeho výživu najmenej jednou tretinou z výšky životného minima aj bež určenia vyživovacej povinnosti súdom. Matka, ktorá sa stará o dieťa sama a otec dieťaťa na dieťa neprispieva ani toto určené minimum, v RL zapísaný je - môže podať TO na odd. polície. Potrebuje k tomu len RL dieťaťa, svoj OP a podáva TO na tzv. "neplnenie si povinnej výživy BEZ ROZSUDKU". Bez súdom určeného výživného nemá nárok na iné dávky štátu ani na náhradné výživné. ALE na základné výživné od otca (matky - aj to sa stáva) dieťaťa nárok má.

modry1985
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
alenah31
1. apr 2022

@modry1985 ak si preukázateľne vyživovaciu povinnosť neplní ani v spoločnej domácnosti - má právo požadovať toto výživné aj napriek spoločnej domácnosti. Toto právo sa netýka len slobodných, ale aj rodičov v manželstve (čo mnohí nevedia).