Je ok požadovať 300 eur výživné na 3,5 ročné dieťa?

afrodizi
24. máj 2022

No, konecne som si spisala vydavky za cely rok, aj to len z internetbankingu priblizne a ulozene faktury na mailoch, kedze blocky odkladam len za posledne tri mesiace. Platim najom 148e/mesiac, elektrina 20e/mesiac, telefon wifi 27e/mesiac, škôlka + strava 64e/mesiac, strava doma 120e/mesiac, ošatenie/odev/hračky/drogeria/lieky 250e/mesiac, doprava (návšteva rodiny, nákupy v SE/BA+ bibiana, detské ihrisko) 20e/mesiac, sporenie 50e/mesiac. Na hračky knihy dam viac ako 150e mesacne (niektore mesiace mi vysli 200-300e, no skresala som), drogeria 50e, oblečenie 60e/mesačne. Je to vela na hračky a knihy podla vas?
No na knihy si potrpim, a z hraciek sa to navysilo hlavne kvoli vybaveniu do izby, kupujem take kvalitnejsie multifunkcne, co mu aj vydrzi, nie blbosti blikajuce hukave (stolik multifunkcny, stolicku jedalensku, tabulu na kreslenie pisanie 60e, teepe stan, bazen, matador stavebnice miluje tak som mu nakupila sady, sportove). Suma sumarum, ked naklady na byvanie na polovicu, vychadza mi daco cez 600e, je vela pytat 300e vyzivne?
Doteraz platil 200e, bolo na ustnej dohode, no ako som si vsetko zratala tak teda ovela viac su vydavky. Mala som informaciu, ze si zarobi 1000-1200e v pohode.

anjelicek26
24. máj 2022

V zivote ti nikto neodklepne 150e mesacne na knihy a hracky ako polozku v "nutnom" rozpocte pre dieta 🙄 A ze realne davas 200-300 na hracky/knizky mesacne je az absurdne plytvanie...Rovnako 250e/oblecenie a drogeria? Dost. No ale k teme, pri 1000e plate je 300e to uplne maximum...takze 14-16 rocny pubertiak tolko dostane... 3,5 rocne dieta rataj tak 150e... Ale tak skusit mozes a oni to potom znizia...

petamich
24. máj 2022

no ziadat mozes otazka znie, co z toho sud uzna - lebo to co tu popisujes, je luxus a znie to az trosku neuveritelne, jedno dieta uplne nepotrebuje hracky a knihy za 150€ mesacne, takze sud na to tiez moze takto prihliadat 🤷‍♀️

afrodizi
autor
24. máj 2022

@anjelicek26 oblecenie 60e, drogeria 50e, akych 250e?

anjelicek26
24. máj 2022

@afrodizi " ošatenie/odev/hračky/drogeria/lieky 250e/mesiac,"

afrodizi
autor
24. máj 2022

to je cela polozka 250e a z toho konkretne hracky (v tom su uz zahrnute aj knihy) 150e

cacianka
24. máj 2022

@afrodizi toto veľmi preháňaš

anjelicek26
24. máj 2022

Ze ti plati 200e pri tom plate je podla mna fajn... na sude ti to mozu znizit, lebo kupujes skutocne co sa tyka "vybavy" hodne blbosti a nepotrebnych veci... plus ak pojdete na sud, mozu sa vztahy pohorsit... porozmyslaj nad tym este.

matullienka
24. máj 2022

@afrodizi prepáč ale dávať 150 eur mesačne za knižky je cez, skús knižnicu. Nehnevaj sa ale ty skôr potrebuješ sponzora na tvoju márnivosť tak si si vymyslela premrštené výživné

afrodizi
autor
24. máj 2022

kazdy mesiac mu kupim daku kvalitnejsiu hracku, napr tento mesiac badatelsku sadu za 45e a sadu do zahradky za 17e a nalepovacie knihy usborne za 50e, minule to zas bola jedalenska stolicka 60e taka vyssia polozka, predtym ikea table 110e

afrodizi
autor
24. máj 2022

@matullienka jezis, vymyslela, take su vydavky, nic si nemusim vymyslat a premrstovat vyzivne..normalne slusne sa pytam, ake mate vydavky...to je vsetko co tymto prispevkom sledujem!

jaskolka
24. máj 2022

@afrodizi 3,5 ročne dieťa fakt nepotrebuje každý mesiac nejakú umeleckú odbornú sadu. To nie sú nutné položky, typu jedlo, ošatenie, drogéria. Súd to nebude zaujímať, že ty každý mesiac kúpiš nejakú hračku za 50 eur
300 eur z takého platu by možno prisúdili stredoškolákovi, aký študuje a potrebuje nejaké zvláštne školské pomôcky. Nie 3,5 ročne dieťa, s tým jednoducho nepochodis

20erika07
24. máj 2022

@afrodizi myslim, ze s tym nakupovanim to nebude kazdy mesiac rovnaké , pri väčších polozkach pre rozvoj dietata sa dohodni s ex ci prispeje , ale vyzivne by som mu nezvysovala, plati dost na 3,5rocne dieta

matullienka
24. máj 2022

@afrodizi lenže ty požadujem výživné na totálne zbytočnosti, skús si to po sebe prečítať a potom sa nad sebou zamysli. Žiadne dieťa nepotrebuje každý mesiac hračky a knižky za 200 eur. Takže áno stojím si za tým, že si marniva. Ty chces svoje dieťa rozmaznávať ale potrebuješ k tomu niekoho kto to bude financovať

solange7
24. máj 2022

@afrodizi si zijes nad pomery, ale zaroven aj nad limity. 😀 Samozrejme, ze je to vela za hracky a knihy. Mala by si si kupit vacsi byt aby si tie veci za rok mala kam dat. Podla mna je to trosku zbytocne.

anjelicek26
24. máj 2022

Nielen vzhladom na vyzivne, ale ja na vek dietata to skutocne musis okresat. Rozmaznavat dieta materialne je - fajn (???) - tym myslim - mat kvalitne oblecenie, kvalitne hracky, ale nie prehnane mnozstvo hraciek kazdy mesiac novych... to uz dieta nevie, co su narodeniny a vianoce potom, plus vekom si vies predstavit, co vsetko tvoje dieta bude "chciet" ked otvori katalog dracika, vo vyssom veku to budu tablety, mobily, elektronika do aleluja... sa nedoplatis, ked ho takto vychovas...

mogaa
24. máj 2022

nuž budeš musieť rozumnejšie investovať peniaze😉lebo tie položky čo uvádzaš pri 3,5ročnom dieťati sú ťažký nadštandard🙂žiadať môžeš koľkokoľvek, uvidíš koľko ti priklepnú...ale aj ked zoženie bločky za mesačné náklady na dieťa za 1000euro, to neznamená že výživné bude 500eur....300eur pri 3,5ročnom dieťati je jednoducho veľa , lebo zatiaľ nechodí do školy, nechodí do súkromnej škôlky, žiadne krúžky, žiadne špeciálne náklady....to že dieťaťu dopraješ je jedna vec, iná sú naozaj nevyhnutné náklady ktoré uzná súd....na dieťa určite neminieš mesačne 600eur a vyživovaciu povinnosť máte obaja, nielen otec ale aj matka.....

dzina007
24. máj 2022

No neviem ked ratame:
Ubytovanie + elektrina 168€/2=84 € aj to je tazko povedat ci az polovicu najmu ma platit dieta
Skolka 64/2 = 32
strava doma 120/2 = 60
Drogeria 50/2=25
Oblecenie 60/2 = 30

Dokopy to je 231€ na dieta ak ratame zeby ti malo vykryvat az polovicu najmu. Takze myslim ze tych 200€ je tak normalne.

Telefon a internet nieje polozka pre dieta ale tvoja. Hracky 150€ mesacne je tvoje rozhodnutie nie nutnost. Sporenie 50e je sice pekne ale pokial mas pristup k tym peniazom ze ich mozes vybrat v pripade nudze a pouzit ako uznas nieje to jeho sporenie ale tvoje. To moze aj ex povedat ze kazdy mesiac 50e odklada a da mu to k 18ke

katkine_terapie
24. máj 2022

@afrodizi 148e/mesiac, elektrina 20e/mesiac, telefon wifi 27e/mesiac je suma, ktoru platis alebo je to uz polovica?

lenkasarka
24. máj 2022

@afrodizi ja teda na ničom nešetrim, ale knihy a hračky 150 eur mesačne to je teda ina liga. Súdny človek to okamžite škrtne a to som teda knihomol

melanta
24. máj 2022

Z platu 1000 eur mu určite nezvýšia výživné na 300 eur kvôli tomu, že ty potrebuješ 150 eur mesačne na knihy pre 3 ročné dieťa. My žijeme vysoko nadštandardne vďaka vysokým príjmom, ale ani by ma nenapadlo dávať na tak malé dieťa 150 eur na knihy a hračky každý mesiac. Ak máš ako píšeš potrebu kupovať takéto veci, tak si to aj zafinancuj.

lenkasarka
24. máj 2022

@katkine_terapie telefón a wifi predpokladám dieťa nepoužíva 😉

afrodizi
autor
24. máj 2022

@dzina007 sporenie je nastavene ze az v 18tke moze syn vybrat, skor sa neda

afrodizi
autor
24. máj 2022

@katkine_terapie suma ktoru platim

mistymay33
24. máj 2022

Nie si trošku náročná? Muž by mal platiť polovicu nákladov na dieťa... to znamená že keď chceš 300 Eur, tak náklad na dieťa je 600 Eur za mesiac??? Asi nie, ty by si chcela, aby muž platil aj tvoje náklady...

afrodizi
autor
24. máj 2022

@melanta sud len bude, doposial vyska vyzivneho bola na NASEJ ustnej dohody, neriesili sme nic sudne, az teraz.

afrodizi
autor
24. máj 2022

@lenkasarka sak nepouziva, ale predsa ja ich pouzivam aj na veci tykajuce sa maleho, telefonujem do skolky, na urady, starostlivost o syna, internet detto eshopy a pod

panelacikova
24. máj 2022

@afrodizi to vážne dávaš na drogériu pre dieťa 50 eur mesačne? akože ja som zástanca čo najvyššieho výživného, sama mám celkom fajn, ale zas buďme realisti... veď 1-2x do týždňa šampón na hlavu, nejaké mydielko, ktoré tiež vydrží minimálne týždeň, čiže 4 detské mydlá do mesiaca maximum. toaletný papier, prípadne vlhčené obrúsky balíček na mesiac. akože keď to už preženiem, šampón nech stojí 5,- eur, mydlá 5,- eur, toaletný keby aj 4 minulo do týždňa, čo neverím, tak to je 12 mesačne - berme luxusnejší, no nech to stojí 10 eur, aj to preháňam a balík vlhčených 3,- suma sumárum: 23,- eur. a to som strááášne prehnala 🙂
to isté hračky a knihy. kde to dávaš prepána? za také peniaze?

lenkasarka
24. máj 2022

@afrodizi ako v pohode keď ste sa ústne dohodli a chce ti platiť 300 je to na ňom. V podstate môže aj 500, ale ak nechce a ty vyrukujesbs tým čo si napísala tak neviem,neviem. Teda viem , ale zasmejem sa radšej.

afrodizi
autor
24. máj 2022

@mistymay33 nie moje naklady v tom nie su vobec zahrnute, dokonca aj s blockov som skrtala potraviny pre mna, nemusis ma hadzat hned do vreca "prizivniciek"

panelacikova
24. máj 2022

@dzina007 tak napríklad k tým nákladom sa dá započítať pokojne aj telefón, pokiaľ ho používaš predovšetkým na riešenie vecí okolo dieťaťa (lekári napríklad), ale áno, ak by šlo len o tento účel, nebude to viac ako 10 eur mesačne (ak by mala kredit napríklad). a ešte si môže započítať benzín/naftu, opäť ak to má súvis s dieťaťom a starostlivosťou oňho.