Je možné zrušiť náhradné výživné?

lilly0812
27. máj 2015

Dobrý deň,

je prosím možné zrušiť náhradné výživné? Otec platí výživné ako sa mu chce, tak raz za pol roka, minulý mesiac poslal výživné po 3 mesiacoch, v máji zas nič. Má určené 40,00 Eur mesačne. Dlh na výživnom má ešte od roku 2011. Ak aj nejaké výživné poslal vždy som peniaze musela vrátiť úradu práce. Dlžné výživné od roku 2011 ani polovicu útraty za výbavičku určenú súdom vôbec nespláca. Úrad práce obnovuje výplatu náhradného výživného bez môjho vedomia čo sa mi nepáči, rozhodnutie mi vždy pošlú poštov. Dlh sa síce znižuje no dieťa tie peniaze reálne nemá. Exekútor mi posledne napísal toto:

Dobrý deň,

na základe telefonického rozhovoru Vám oznamujem - lustráciou bolo zistené, že povinný:

nemá v SR žiadny príjem
nemá zriadený bankový účet
nebol zistený žiadny hnuteľný ani nehnuteľný majetok
vodičský preukaz sa PZ nepodarilo zadržať, pretože sa povinný dlhodobo zdržiava mimo územia SR
k dnešnému dňu evidujem uhradené sumy spolu 800,00 EUR priamo oprávnenému

Viem, že otec syna je už od roku 2012 v Nemecku kde pravdepodobne pracuje. Nikomu sa však doteraz nepodarilo zistiť kde, ani polícii. Trestné oznámenie som podávala už ix krát, vždy bez výsledku. Viac krát sa stalo, že mi z polície volali aby som okamžite prišla, že má na výsluch prísť aj povinný. Ja prídem na políciu a on nikde. Je síce pravda, že po podaní trestného oznámenia nejaké výživné zaplatí, ani nie v plnej výške a trestné stíhanie ihneď stiahnu. On si veselo neplatí ďalej. Náhradné výživné je dobré v tom, že vám síce úrad dá to bežné výživné no aj tak ho potom musím vrátiť napriek tomu, že otec má na výživnom nemalý dlh. To aká je spravodlivosť? Toto je možné len na Slovensku.

zutera
27. máj 2015

Myslím že to zrušit můžeš. Já jsem na to stejně. Dostávala jsem náhradní výživné a pak cosi vymohl exekutor a musela jsem vracet.Co na tom že by to měl být dlh z roku 2012.Hrůza. Jednou za půl roku situaci přehodnocuji. tak jsem pak už nepožádala a mám pokoj.

lilly0812
autor
28. máj 2015

@zutera aj tak urobim. Exekutor s tym vobec nic nerobi, za 2 roky nevymohol ani cent. Minuly rok sa stalo, ze otec poslal 350 eur, 310 eur pytal urad spat. Exekutor to bral ako splacanie dlhu od 2011 a tu ciastku aj z dlhu odpocital no dieta tie peniaze nema. Vlastne exekutor tjhe peniaze vzdy odpocita, je mu asi jedno, ze dieta tie peniaze nema.

V roku 2011 ani 2012 neposlal ani cent. V 2013 dva krat aj to som vracala uradu. Minuly rok poslal viac krat ale co z toho ked isli peniaze aj tak uradu spat.

Toto nie je ziadna pomoc matkam ale iba bezurocna pozicka od statu.

zutera
28. máj 2015

@lilly0812 měla jsem to v podstatě stejně. 4roky neplatí ani cent tak jsem ho udala.Minuli rok zaplatil 350€ a tím myslel že se vyhne trestnímu oznámení. V marci ho odsoudili na rok do basy.A to výživné nestojí za to-nervy,litacky,milion papíru a nakonec stejně pak musíš vracet.Je to směsné. Opravdu bezurocna půjčka ☹

lilly0812
autor
28. máj 2015

@zutera plne suhlasim. Co som sa ja nabehala, kolotoc vybavovaciek. A co z toho? Na policiu chodim jak na hodiny klaviru. Dnes som bola na urade spytat sa ci je mozne to nahradne zrusit, neda sa. Keby zaplatil 3 mesiace po sebe potom sami zrusia. Takze mi neostava nic ine ako si ho nechat a stale vracat peniaze uradu. Rozumiem, ze nemozem mat v danom mesiaci vyzivne od otca aj od uradu ale on ma predsa dlh.

zutera
28. máj 2015

@lilly0812 celý tento systém je totálně postavený na hlavu.Jsem překvapená že to nejde zrušit 😲 .Ale třeba u nás v Čechách nic takového neexistuje, takže tam jsou maminy nahrané úplně :-\

lilly0812
autor
28. máj 2015

@zutera v ČR nič také neexistuje? Tak to ma prekvapilo. Úradnička ma ešte oznámila, že ak odmietnem náhradné výživné odnímu mi aj dávku v hmotnej núdzi, tú mám 77,20 eur. To by mi potom ostal už len prídavok na dieťa čo je 23 eur + nejaké drobné. Tento štát je vážne chorý, neviem ako dospeli k sume 77,20 eur veď to nie je ani životné minimum, to je pre dospelú osobu s dieťaťom 288,51 (podľa eurhttp://www.employment.gov.sk/sk/rodina-socialna...) . Hmotná núdza má byť s dieťaťom 117,20 eur ( o 171,31 eur menej ako je životné minum). Keďže mám na dieťa súdom určené výživné 40,00 Eur dostávam o túto čiastku menej.

kaktusik007
31. máj 2015

@lilly0812 ako sorry, ale tvoja matematika nesedi...

predpokladam, ze exekutor ti vymaha aj bezne vyzivne, nie iba to minule - cize ked on poslal 350 eur, je spravne, ze urad prace to pytal naspat (tak institut nahradneho vyzivneho funguje) a je spravne ze to exekutor zapocital ako uhradeny dlh ( lebo ved uhradzal ex vyzivne).

Kedze od tvojho ex nie je mozne vymoct peniaze, tie, co sa vymozu, idu prednostne a prioritne na uhradu tebe poukazaneho nahradneho vyzivneho -- to, co tvrdis ze to ma ist dietatu -- tak to dieta dostane POTOM. Potom, co sa splati vsetko nahradne vyzivne, ktore od uradu prace budes poberat a ak exekutor vymoze (alebo otec posle) tak tie zvysne peniaze tvoje dieta DOSTANE. ano, bude to o 10 rokov ci kedy, ale bude....

nemozes predsa dostavat nahradne vyzivne od statu a zaroven dostavat vyzivne na dieta od otca.... a to, ze vyzivne od otca dietata je vysoke, hold, to je tvoja chyba, ze si si nevybavovala nahradne vyzivne ihned - kludne si si to mohla vybavit skor - urad prace poskytuje nahradne vyzivne 3 mesiace spatne

lilly0812
autor
31. máj 2015

@kaktusik007 ahoj, rada by som Ti odpovedala.

Samozrejme viem, ze nemozem poberat nahradne vyzivne aj vyzivne od otca zaroven ale zda sa mi nespravodlive aby urad pytal peniaze od matky a nie od otca, ktory dlhuje. Mozem napisat, ze exekutor na to uplne kasle kedze otec nezije na Slovensku, uz dlhsiu dobu je v zahranici. Exekutor nevymohol za 2 a pol roka vobec nic. Exekutor mi sam oznamil, ze akonahle posle otec nejake vyzivne on to odpocitava z dlzneho vyzivneho a nie z bezneho ako by to malo byt. Exekutor to berie ako splacanie dlhu DLZNEHO VYZIVNEHO OD NARODENIA (NIE BEZNEHO VYZIVNEHO). Je rozdiel bezne vyzivne a dlzne vyzivne.

A vyzivne ze je vysoke? 40 eur sa Ti zda moc velka suma? Povodne mi sud priznal minimalne vyzivne (26,00 eur) , zvysovalo sa v juli minuleho roka. Nahradne vyzivne, o to som poziadala hned ako som podavala prve trestne oznamenie, 3 mesiace od pravoplatnosti rozsudku o vyzivnom. Kedze sa otec vyhybal sudu, dokonca poziadal o zamietnutie navrhu rozsudok sa stal pravoplatnym az 17.12.2012. 3 mesiace sa cakalo kym si povinny uraci prevziat rozhodnutie. Na zaklade rad sudcu, ze pokial do 1 mesiaca nezaplati splatky o ktore sam poziadal mam okamzite podat navrh na vykonanie exekucie, o nahradne vyzivne som mohla poziadat az koncom marca 2013, urad mi vyplatil spatne 3 mesiace. Syn sa narodil 08.12.2011. Prve nahradne vyzivne mi bolo vyplatenie v aprili 2013 vo vyske 26,65 eur, v tomto roku zaplatil otec vyzivne dva krat.

V roku 2013 ked otec zaplatil tych 350 eur, ano urad ich samozrejme pytal spat kedze som dostavala nahradne vyzivne, ktore si zapisujem takze presne viem kolko mi urad vyplatil. Nepaci sa mi to, ze urad pyta peniaze navyse. Otec doteraz uhradil 800 eur ale urad mi doteraz vyplatil nahradne vyzivne spolu vo vyske 509,83 eur takze namaju pravo pytat plnu sumu vyplatenu otcom ked nemaju na nu narok. Ide o to, ze 209,17 eur, ktore mali byt ako dlzne vyzivne od roku 2011 aj tie si urad vypytal. Tebe to matematicky sediet nemusi ale ja mam vsetko spravne zapisane.

Obavam sa, ze to DLZNE VYZIVNE A POLOVICA UTRATY ZA DETSKU VYBAVICKU KTORA JE URCENA SUDOM ze to exekor NIKDY nevymoze. Poznam viacero pripadov, kde matka nedostala dlh na vyzivnom ani po 10 rokoch. A teraz aby si si nemyslela nejde mi o peniaze, nech sa s nimi otec syna s prepacenim zadrhne ide mi o to aby dieta malo to na co ma narok. Ked nema o syna ziadny zaujem tak by aspon mohol pravidelne platit. Nahradne vyzivne som chcela preto zrusit poviem narovinu aby som uz nevracala uradu prace peniaze, napriek tomu, ze otec ma na vyzivnom a nielen na vyzivnom dlh. Exekutor mi radi nahradne vyzivne zrusit no ak by som to urobila odobrali by mi aj davku v hmotnej nudzi. Keby som mohla nastupit do prace urobim to ale zial mam chore dieta takze momentalne nemozem.

Dufam, ze som sa vyjadrila zrozumitelne. Prosim nesud ked nepoznas podrobnosti, kazdy ma pravo na svoj nazor no nepotrebujem aby ma niekto odsudzoval.

kaktusik007
1. jún 2015

@lilly0812 nik ta neodsudzuje.

zakony netvorim, a rovnako ani ty... a je to proste tak, ze MATKA plati - ak od otca dostane peniaze tak je povinna to vratit uradu, ked to dlzne vyzivne pobera....

ja nerozumiem, o akych peniazoch navyse tocis --- ziadne peniaze navyse od teba nikto nic nepyta!!!

lilly0812
autor
1. jún 2015

@kaktusik007 ako som napisala uradu som zaplatila viac ako mi bolo vyplatene nahradne vyzivne. Asi si dobre necitala, uradu som zaplatila o vyse ako 200 eur viac, tieto im nepatrili. Dokopy mi od roku 2013 vyplatili 509,83 eur no vratit som musela celych 800

lilly0812
autor
1. jún 2015

@kaktusik007 prosim nechajme to uz tak. Zacinam lutovat, ze som sem vobec pisala. Ospravedlnujem sa

kaktusik007
1. jún 2015

@lilly0812 tu nejde o to kolko ti vyplatil urad prace v roku 2013 --- tu ide o to, kolko ti urad prace vyplatil CELKOVO. ak ti vyplatili viac ako 800 - vratila si spravne.. ak ti upsvar vyplatil 700 eur a ty si im vratila 800 -- tak to je pruser a ziadaj tie peniaze naspat.

lilly0812
autor
1. jún 2015

@kaktusik007 ratala som celkovo od zaciatku poberania NV. Urcite mi nevyplatili viac ako tych 800 eur. Zajtra tam mam ist nahlasit, ze otec v maji nezaplatil tak sa na to spytam.

qvendolinka
4. feb 2016

Sociálke sa vracia len tá suma ktorú mi dali či aj niečo navyše?