Ahojte. Je možné podať trestné oznámenie za neplatenie výživneho aj z roku 2019 a 2021. Verila som ex sľubom aj čosi poplatil v roku 2022 ale stále dlhuje a už to nechcem nechať tak. Alebo je toto obdobie premlčane ? Ďakujem pekne
opravte ma, ak sa mylim, ale mam pocit, ze sa aj tu niekde pisalo, ze len 3 roky dozadu sa da ziadat? (odpoved autorke pomoze)
@ukulela ano aj ja som citala ze tri roky spatne plus musis uviezt dovod preco si tak neurobila skor...
§ 207 Zanedbanie povinnej výživy
(1) Kto najmenej dva mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
(2) Kto sa najmenej dva mesiace v období dvoch rokov úmyselne vyhýba plneniu svojej zákonnej povinnosti vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.
(3) Odňatím slobody na jeden rok až päť rokov sa páchateľ potrestá, ak spácha čin uvedený v odseku 1 alebo 2
a) a vydá oprávnenú osobu do nebezpečenstva núdze,
b) závažnejším spôsobom konania, alebo
c) hoci bol v predchádzajúcich dvadsiatich štyroch mesiacoch za taký čin odsúdený alebo z výkonu trestu odňatia slobody uloženého za taký čin prepustený.
§ 87 Premlčanie trestného stíhania
(1) Trestnosť činu zaniká uplynutím premlčacej doby, ktorá je
e) tri roky pri ostatných prečinoch.
Teda:
Ak v období posledných 3 rokov nájdeš aspoň 2 nezaplatené výživné, a nie je medzi nimi medzera viac ako 2 roky, tento skutok nie je premlčaný a môžeš dať trestné oznámenie.
Dobrý deň, ak bola Vášmu ex vyživovacia povinnosť uložená právoplatným a vykonateľným súdnym rozhodnutím, nie je potrebné výživné znovu žalovať. Tento rozsudok o rozvode (alebo o výživnom) je exekučným titulom, je možné na jeho základe začať exekučné konanie. Jednotlivé splátky výživného podliehajú premlčaniu, ako každé iné majetkové právo. Tzn. že je možné splatné výživné vymáhať iba za uplynulé tri roky, lebo ostatné plnenia výživného sú už premlčané. Váš ex by však musel v tomto smere v exekučnom konaní vzniesť námietku premlčania. Na premlčanie sa totiž prihliada iba na námietky dlžníka a neprihliada sa na premlčanie zo zákona.
Ak by ste neboli úspešná po podaní návrhu na vykonanie exekúcie, resp. by si Váš ex neplnil svoju povinnosť, môžete požiadať ÚPSVAR o náhradné výživné.
V prípade podávania trestného oznámenia sa na trestnosť činu vyžaduje nezaplatenie 3 mesiacov v priebehu 2 rokov (mesiace nemusia byť za sebou).
exekucia je neučinna nakoľko pracuje na živnosť. Majetky ani nič iné nemá. Nahradne vyživne ma už nebaví vybavovať. Vybavim doplatí a stopnú to a zase dokolecka to iste. Ex ma z toho radosť a ja len lietačky a vybavovačky. Jedine učinne je podanie TO len som si nebola ista či je to mož alebo je to premlčane. Ďakujem každemu za odpoveď
Ak si podavala žiadosť o náhradné výživné, predsa si musela podávať aj trestné oznámenie. Ci nie?
@simulienka2207 áno ale za ine mesiace. V auguste 2022 mi doplatil jun 2021. Verila som že bude takto doplacat každý mesiac a nič. Preto zisťujem či je obdobie 2021 premlčane alebo nie
Ahoj chcem sa spýtať ako si to rieslia? Mne tie ex dlhuje 850e za tento rok 400e za minulý 450e no nebýva na Slovensku zdrhol do Prahy súd mu pri rozvode určil platiť 100€ keďže on nikdy nikde normálne nerobil a nerobí len brigády nič nevlastní. Ako mám postupovať ísť na políciu alebo za súdnym exekútorom? Ex nevlastní ani vodičský preukaz nič. No pochybujem že ho pôjdu hľadať do Prahy no neviem čo ako ďalej tie peniaze patria dcére a jemu sa nechce robiť len sa stále vyhovára no mňa už to prestava baviť.
Samozrejme a aj riešiť exekúciu