Jak dlouho trvá dokud proběhne soud o svěření do péče?

mellisek
29. okt 2013

Dobrý den všem mamičkám,
nemám moc času tak to tu napíšu co nejlepe aby sme se zle nepochopili.
Jsem česka loni jsem se sem pristehovala v tehotenstvi se svym partnerem porodila jsem tu syna.
Nas vztah se zmenil a tim i rodinna situace. Chtela jsem se uz ted vratiti do česka ale stim ze vlastne jsem volala na urady do CZ abych vedela vše co je potrebne.
Kde mi pani oznamila nemate narok na nic dokud nebudete mit podanou zadost o vyrazeni z kruhu ( to je to aby se jeho vydelek nepocital k memu )
Cize vlastne, musim zadat o alimenty nebo tak neco.
Stim ze sme se s partnerem dohodli ze udelame mezi sebou dohodu ze oba rodice souhlasi malej bude u me, a ze mi bude posilat tolik a tolik....
Ale ted ted je to jiny musim pres soudy a tak. Snad s tim bude souhlasit jinak nemohu odejit..
Do ty doby bych v cesku nic nedostavala takze asi tak...
jedina moje otazka zni POKUD oba rodice souhlasi JAK dlouho toto trva, jak dlouho nez budu mit papir v ruce a budu moct odejit?

sissy27
29. okt 2013

@mellisek právnik vám spíše dohodu, podá ju na súd - táto dohoda, aj keď obaja súhlasia, podlieha schváleniu súdom, inak je neplatná... a ako dlho to potrvá, záleží od vyťaženosti súdov a od oboch strán, či sa na pojednávanie dostavia alebo sa bude musieť odročiť... v zásade, keď už príde na súd, tak je to otázka 20min a potom ešte asi 15dní, kedy rozsudok nadobudne právoplatnosť (ak sa ani jedna strana neodvolá)... ja som návrh na súd podávala nejak na prelome rokov, v apríli bolo prvé pojednávanie, pre neprítomnosť druhej strany odročené na jún...

mellisek
autor
29. okt 2013

@sissy27 Ach :( no ten muj chce jit totiz dela do zahranici....
a ja bez toho papiru proste nemam na nic narok cize ... hold ma smulu a musi pockat... jako. No to by me zajimalo co na to rekne

kristiii
29. okt 2013

@mellisek a aký starý je tvoj synček? Ja som toto riešila ale z opačnej strany, vracala som sa z Čiech na Slovensko, ale tak predpokladám že opačne by to malo platiť rovnako. Na čo presne by si chcela mať v ČR nárok? Ak ide o rodičovský príspevok, tak na ten nepotrebuješ rozhodnutie súdu, stačí podať prehlásenie že so synom žiješ v ČR a nejaké potvrdenie o tom /ja som mala potvrdenie z mestského úradu že na Slovensku platím za syna smeti/ a bývalého mi na základe toho vyradili zo spoločne posudzovaných osôb, ale to bolo len na účely týchto dávok. Ak ti ide o nejaké iné sociálne dávky tak tam potrebuješ to rozhodnutie súdu a to môže trvať véééélmi dlho. Hlavne ak máte malé dieťa a ak dobre chápem ty si Češka a otec dieťaťa Slovák. U nás sa to ťahalo 1,5 roka s tým že pol roka sa to natiahlo lebo český súd nám dodrbkal nejaké papiere a tak sme museli čakať na opravné.

mellisek
autor
29. okt 2013

@kristiii ja budem podavat zadost tu na slovensku, a ano pritel je slovak ( 7.11 bude mit 10mes)
Obe dve strany souhlasi jako pritel s tim nema zadny problem. len na rodicak mi netreba ten sud ale co z muzem z 3800kč? nič, abych ziskala prispevek na dite, na bydleni a jine tak mi treba ten sud no..

kristiii
29. okt 2013

@mellisek neviem na aké dávky budeš mať v Čechách nárok, viem že na Slovensku nemáš popri rodičáku nárok na nič ale nepoznám český sociálny systém, ale konkrétne odkedy som ja podala žiadosť, resp. Dohodu o vysporiadaní práv a povinností k dieťaťu, kým nám došlo predvolanie na súd ubehlo cca 9 mesiacov. Záleží od vyťaženosti súdu, na ktorý budeš podávať žiadosť.

mellisek
autor
29. okt 2013

@kristiii Tak to asi ani nezjistim ne, kde to probiha nejrychleji ci? V cesku mam jako matka samozivitelka narok na klasicky rodicak + prispevek na dite, potom na pridavky na bydleni ( kamaratka zije sama najem je 6900kč stat ji proplaci 4000kč)
na hmotnou nouzi a na toto všechno.
Chjo uplne me to desi kdyz slysim ty dlouhy casy...