Ahojte,chcem poprosiť o radu.Manžel platí výživné na dcéru ,ktorá opakuje posledný ročník strednej.maturitu neurobila ani opravnú skúšku,no požiadala si o individuálne vzdelávanie.Žije v zahraničí,kde je zamestnaná na pracovný pomer.Má niekto s týmto skúsenosti?Môže manžel požiadať o zrušenie vyživovacej povinnosti?dakujem
@mondolina to je ale úplne jedno, o aký pracovný pomer sa jedná, kľudne aj keby len brigáda...slečna žije sama v zahraničí a očividne sa tam živí sama, nepripravuje sa na budúce povolanie dennou formou štúdia... individuálny študijný plán nie je z dôvodu zdravotných problémov, ktoré by ju obmedzovali v dennom dochádzaní do školy, rovnako tak maturitu nespravila kvôli svojej lajdáckosti - na toto všetko bude súd prihliadať a nenájde jeden dôvod, prečo by mala vyživovacia povinnosť rodičov trvať aj naďalej 🙂
vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom trvá do času, kým dieťa nie je schopné sa samostatne živiť - slečna jasne dokázala, že sa sama uživiť vie... nie je podmienkou mať 18 rokov, ani mať maturitu či výučný list...
Ďakujem za odpovede. Ešte doplním,že žije u matky ,ku ktorej sa presťahovala. Žiadosť dáme, tak dúfam,že súd rozhodne spravodlivo.
Dnes manžel napísal dcére,nech pošle zmluvu o zamestnaní,tak na to odpísala,že už nieje zamestnaná,už len brigáduje jeden den v týždni,načo to potrebuje...Tak povedzte aká je to vyhcanosť dcéry a jej matere.
a vraj musíme platiť výživné,lebo nemá z čoho chodiť na skúšky raz za pol roka,za čo si má platiť externu školu,nemá za čo platiť polovicu nájomného za byt v zahraničí,a z čoho žiť kde býva s priateľom.a kedže súdy doteraz vždy pridržali jej strane, (známosti) myslíte že tento krát už bude zmena? 😖 čítala som , že individuálne stúdium môže požiadať študent -ka,ktorý je buď ZAMESTNANý v zahraničí,vo väzaní,tehotná,alebo matka,alebo zdravotne znevýhodnené deti-ako postihnutie.
@andrzey tentoraz by to mohlo byť iné. Aj keď je som platila výživné mojej dcére na rodičovskej dovolenke lebo si tiež zvolila individuálne skúšky. Ale už zmaturovala tak nech sa obracia ako vie...
Podľa mňa nie kým študuje.