Ideme sa rozvádzať. Môže ma manžel vyhodiť z prenajatého bytu?

verunka16
16. aug 2024

Ahojte ...
Aby som to uviedla na pravú mieru ..
Z manželom žijeme v prenajatom byte .No ideme sa rozvádzať a dal mi ultimátum aby som sa ja vysťahovala . Odôvodnenie ( Do bytu kupoval nábytok za jeho peniaze) ..
Chcem sa Vás opýtať či mám právo ostať v byte až do rozvodu na koľko mame spoločného syna ..
A nájsť si byt takto na rýchlo je v dnešnej dobe veľmi ťažké..
K rodičom nemôžem ísť pretože bývajú od nás 25 km a manžel chce po rozvode striedavu starostlivosť..
A ja sa sním nechcem ohľadom týchto veci hádať keďže syn ho veľmi ľúbi a viem ze potrebuje aj otca ..
A tak isto je zvyknutý na svoju škôlku a všetkých tu ..
Tak prosím viete mi poradiť či má právo má takto vyhodiť?? Ďakujem a prosím len slušne...

lienocka2808
16. aug 2024

@verunka16 sama si odpovedajte na otázku, či vás môže vyhodiť z bytu, ktorý nie je jeho :D .

zuzanaete
16. aug 2024

Od koho mate prenajaty byt a kto je na zmluve?

enmery
16. aug 2024

Nie, byť nie je jeho. Takže sa môže niekam strčiť. Čo sa týka striedavky, 25 km je veľa?Veď to mám za 15 minút autom. Keď mu tak záleží na synovi, kde v tej chorej hlave nabral vyhadzovať syna s matkou. Ďalší mentálny mrzák.

zuzanaete
16. aug 2024

Nabytok kupoval pocas manzelstva alebo pred? Ak pocas, tak urcite z jeho penazi (dedicstvo, uspory pred manzelstvo, z daru? Lebo v manzelstve je vsetko spolocne, pokial nie je potiesene bsm.

nyusika
16. aug 2024

25 km jre nic a ked chce manzel striedavku moze si pre syna chodit.

ano moze ta vyhoiditr z cudzieho bytu, pokial nie je najomna zmluva na teba

lubossi
16. aug 2024

si najdi iny najomny byt. najom budes platit tak ci tak, akurat sa nemusis handrkovat.

dharmasanata
16. aug 2024

Tak nech si vezme nábytok a nech ide

ukgirls
16. aug 2024

takze ty budes skakat ako on piska aj napriek tomu,ze ta uplne bude davat dole? zbalila by som sa a isla k rodicom a nenechala sa vyhadzovat ci zametat somnou ..a uz vobec by som nevedela zit s muzom,kt sa ku matke jeho dietata takto chova.. ty sa nechces odstahovat lebo on, dat dieta do striedavky lebo on , ponizit sa lebo on ... sorry ale teraz nemysli na to,co chce on ,ale co je dobre pre teba a tym padom aj syna.. 25km da lavou zadnou aj pri striedavke ...

verunka16
autor
16. aug 2024

@zuzanaete na zmluve je on ako hlavný nájomca a ka som ako spolu nájomca..Vravela som mu ze som tam písaná tak ako on ale ide si stále svoje..

daniela2629
16. aug 2024

@verunka16 Nemôže ta len tak vyhodiť z viacerých dôvodov. Byt nieje jeho, tak nemôže a nemôže ani keby bola nájomná zmluva na neho! Ešte dôležitá otázka, máš na ten byt nahlásený trvalý pobyt aj s dieťaťom? Lebo potom ťa už ozaj nemôže len tak vyhodiť a navyše s maloletým dieťaťom, v tom prípade vám musí nájsť náhradné bývanie. Tieto veci som si uz dávnejšie zisťovala kvôli niečomu podobnému..Prepáč, ale neverím, že má rád vlastné dieťa, lebo by nikdy nevyhodil z bytu jeho matku-Teba, ani by ti to nepovedal, odišiel by radšej on..Nedaj sa, ale ako ti tu už radia, presťahuj sa radšej k rodičom, nieje to tak ďaleko. Aj ked ho má dieťa rado, tak bude viac trpieť v jednej už nefungujúcej rodine. Aj tak skôr či neskôr sa rozvediete. A škôlka sa dá teraz cez prázdniny vybaviť inde a určite to bude ľahšie pre dieta teraz ako počas školského roka. Držím Ti moc palce 🙏

verunka16
autor
16. aug 2024

@enmery samozrejme že to nieje taka hrozna diaľka no ja som bez auta a keď bude malý u mňa nemám ho ako ranno dopravit do škôlky a brať zo škôlky to by som potom ostala bez práce..

januska12323
16. aug 2024

Ja by som sama odišla s dieťaťom, načo sa handrkovať? Škôlku vybav bližšie k tebe alebo inak porieš dochádzanie. Syn si zvykne, škôlkarske kamarátstva aj tak dlho nevydržia.

damian85
16. aug 2024

@verunka16 Právne ťa nemôže " vyhodiť " z bytu , nemusí ti hľadať náhradné bývanie ako to tu niekto spomínal a trvalý pobyt v prenajatom byte nič nemá spoločné s týmto. Prakticky ale nezaplatí nájom a z bytu ste obaja " von ". Neviem si ale prakticky predstaviť ako sa dá spolužiť v jednej domácnosti hoc i len deň pri takomto probléme. Radu ako školku vybav bližšie znova narážajú na zákon ( súhlas oboch rodičov ). Takže odsťahovať sa ( jeden z Vás ) čo najbližšie súčastnému bydlisku a čo najmenej meniť zauživané , kvôli dieťaťu.

daniela2629
16. aug 2024

@damian85 Ani ja som tomu neverila, ale je to tak. Ak chce zo dna na deň vyhodiť manžel manželku z bytu, kde ale ona má nahlásený trvalý pobyt a ešte aj s dieťaťom, tak jediné riešenie je im nájsť iné bývanie. Alebo naďalej žiť obaja vtom byte..Mám to priamo od úradov..

damian85
16. aug 2024

@daniela2629 nie nie je. V prenajatom byte to je na dohode medzi majiteľom a nájomníkom v prípade vlastníctva bytu sa prihliada na okolnosti a dobré mravy. V drvivej vačšine rozvodov nemusí nik hľadať nič . V prenajatom byte pravdepodobne budú mať len prechodné bydlisko , ale aj samotný prepis trvalého pobytu dieťaťa je otázka pár minút ( dokonca bez súhlasu druhého rodiča )

slavka1988
16. aug 2024

@verunka16 zavolaj a prekonzultujto s právnikom áe určite by som pokial nemáš kam nikam nešla žena s dieťaťom ma prednosť

janinah
16. aug 2024

Keby ozaj došlo na vyhadzovanie tak volaj políciu.

ahhola
16. aug 2024

Musi to byť? (ten rozvod).... Necitim z teba, ze si o tom presvedcena, nevies to este zachranit, pre syna a pre teba? 🥀 Z jednej biedy urobite dve a v com si polepsis?

beata_k
16. aug 2024

Moze ta vyhodit, co by ta nemohol. Ak ma najomnu zmluvu podpisanu iba on. Byt sa teda prenajima jemu a nie tebe. Ak si v zmluve spomenuta aj ty, tak ta vyhodit nemoze. A ja by som to dietatu neurobila. Odstahovala by som sa. Pre dieta je tazke prizerat sa na rodicov, co si idu po krku.

enmery
16. aug 2024

@ahhola Ono to bude asi fakt terno, zachraňovať vzťah s "mužom", ktorý matku svojho syna a jeho vyhadzuje z bytu😉Totálne ukázal svoj charakter.

matullienka
16. aug 2024

@verunka16 ty mu môžeš škôlku vybaviť aj bližšie k vašim, horšie je, že na prihláške bude potrebný aj podpis otca, čo ti on pravdepodobne nedá len aby ti urobil na priek

mojemenonikto
16. aug 2024

Argument, že on nakupoval nábytok do bytu je blbosť. Ak to nakupoval počas manželstva a z peňazí zarobených počas manželstva (t.j. nebol to dar a ani dedičstvo), tak nábytok je v BSM a tebe patrí polovica. Z bytu ťa samozrejme on vyhodiť nemôže, môže to urobiť len majiteľ bytu. Najmä ak tam máš trvalý pobyt. Ale nie je to také jednoduché aj keby si tam nemala nahlásený pobyt. V každom prípade ak bude nejako násilnícky a bude sa to takto snažiť riešiť neostýchaj sa volať políciu.
Určite by som ale na tvojom mieste zvážil, či tam vôbec chceš za takýchto okolností zostať a či sa ti neoplatí zobrať si na prenájom niečo iné. Po rozvode by si však mala platiť polovicu prenájmu a ostatných nákladov. Odporúčam čo najskôr kontaktovať majiteľa bytu a dohodnúť s ním tieto veci.

domkakvet
16. aug 2024

@verunka16 dolezite je aby ste sa dohodli, mate spolocne dieta, tak mu vysvetli situaciu, ze jednoducho sa to takto rychlo neda.

ahhola
16. aug 2024

@enmery to moze byt boj kto z koho s tym, ze uz nevedia, za co sa rafli na pociatku..ano, moze to byt aj cistokrvny deBill... 😈

enmery
16. aug 2024

@ahhola Nie môže, je. Ja som už toho v živote videla veľa, pomáham, kde sa dá. Je iné skončiť ako partner-partnerka. Ale sú za tým roky vzťahu a dieťa, tá žena obetovala svoje zdravie a telo a vynosila mu ich milovaného syna. Takto sa určite nespráva vyrovnaný a správny chlap. O tom má nikto nepresvedčí. U mňa je totálny redflag, keď sa muž hrozne vyjadruje
o expartnerkách, vyhadzuje matku s dieťaťom, lebo on kúpil nábytok. Nábytok je viac ako tie roky, hlavne viac ako jeho syn. Psychológia nepustí-nie je dobrý muž,partner a ani otec.🫡