Hypotéka a BSM

lnocka
30. sep 2022

Prosím potrebujem poradiť mame byt na hypoteku ja som tu ostala bývať a muž sa odsťahoval a mame v novembri rozvod zatiaľ platíme úver na polovicu keď sa rozvedieme muž už nemusí platiť tu hypotéku keď ja tu bývam?alebo tiež je povinný ju platiť ešte do rozhodnutia pokiaľ prebehne bsm ako to je prosím?

andrea_82
30. sep 2022

@lnocka musí platiť. Do vysporiadania BSM je stále majiteľom bytu aj dlžníkom v banke.

ada_alica
30. sep 2022

@lnocka majiteľom bytu ste predpokladám obaja,tak ako ste obaja dlžníci v babke, každý z vás by mal platiť polovicu náklady na byt aj úver, ja som zostala v byte s dcérou tak ako ty, takže ja som platila byt a on celý úver... takto to zostane až do majetkového vysporiadania tieto vaše povinnosti voči nehnuteľnosti nemajú so samotným rozvedenim manželstva nič spoločné...

kamatopo
30. sep 2022

Musíte platiť pokiaľ neprebehne BSM. Môžte sa vysporiadať aj mimo súdne . Nám sa súd ťahal dva roky. Ak máte aj na to všetko vzťah že sa viete rozprávať ako ľudia skúste sa dohodnúť. V dnešnej dobe a súd je veľmi náročný proces čo sa týka nehnuteľnosti a jej delenia či vyplácania .

lnocka
autor
30. sep 2022

@ada_alica áno majitelia sme obaja aj úver je na oboch len s ním sa dohodnúť je ťažko ja si chcem nechať byť kvôli deťom úver platíme nadpolovicu a nájom to platím len ja on tam už nebýva takže musí aj on platiť tu polovicu aj po rozvode?správne to nechápem?nemusím mu potom vracať polku splatok?

lnocka
autor
30. sep 2022

@kamatopo s ním sa práveže dohodnúť nedá to je ten problém

monika_k
30. sep 2022

@lnocka jasne, ze musis… Musis mu vyplatit potom polovicku bytu minus polovicka splatok ktore ate uz zaplatili.

kamatopo
30. sep 2022

@lnocka no to je najhoršie. Taký bol aj môj ex. My sme to nakoniec vyriešili tak že sme predali ,vyplatili úver a ostatné dali rovným dielom.

23lenka
30. sep 2022

@lnocka musí platiť. Ďalšia vec je aby nezačal ako môj ex, že keď platiť nebude budem všetko platiť sama alebo nebude mať byt nikto byt. Ale po rozvode hypotéka ostala. Nakoniec som z bytu odišla ja, ale hypotéka bola na oboch. Platil si ju sám pokiaľ mi neprišlo ze neuhradil a žiadali to od mňa. Bola som v banke že tam už nebývam, ze mám aj papier od právnika, že sa zriekam všetkého. Ale neuspela som. Vraj keď som na hypotéke je hypotéka aj moja. A zrušiť som sa z tade nemohla. Mohol to spraviť len on a to tak že vydokladuje príjem aj za mňa, alebo si tam pridá priateľku. S tým nesúhlasil. Takže takto to bolo aj po vysporiadaní. Len aby si vedela aj toto do budúcna. Že ho treba z hypotéky vypísať. Lebo ja som napr nechcela byť na hypotéke kde kde som nič nemala. Trvalo to 5 rokov všetko.

rembura
30. sep 2022

Ak ste dlznikmi obaja,tak proste aj ked tam uz nebyva, tak platiti musi stale, pokial sa to aj v banke neporiesit a nevyriesi sa bsm. Tato povinnost mu vsak teraz nadalej ostava

ada_alica
30. sep 2022

@lnocka my sme mali takmer rovnaký nájom ako výška splátky tak ja som platila nájom a on úver.... najlepšie bude sa poradiť s právnikom, aj keď za radu zaplatíš, budeš mať info z prvej ruky, prajem pevné nervy

lnocka
autor
30. sep 2022

Tak keď máme hypotéku 50 000 splatiť ešte byť ma hodnotu 100 000 tak ja ho vyplatím vlastne tak ze splatime hypotéku a 50 000 nadpolovicu čiže 25000 mu dám?ale z tých splatok už nič?