S manželom máme už dlhšiu dobu nezhody, poslednú dobu zvažujem rozvod. V podstate jediné, čo má pri ňom drží je strach z toho ako to finančne utiahnem pri súčasnom zdražovaní :( . Máme spolu 3,5 ročné dieťa, mám stabilnú prácu, aj s výživným, stravnými lístkami a prídavkami by som mala príjem cca 900€. Dá sa z toho normálne vyžiť keď budem slobodná mamina v byte bez finančnej pomoci rodiny? Nejakú rezervu mám, ale nie je to nejaká horibilná suma. Našla som si pomerne lacný nájom 300€ aj s energiami, takže moje mesačné povinné výdavky ( škôlka, obedy v praci, energie, net, nájom ) by boli cca 500€, zbytok by bol na jedlo, oblečenie, drogeriu, benzín a pod. Myslíte, ža sa to bude dať utiahnuť? Alebo radšej ostať v nie úplne funkčnom vzťahu v ktorom vyprchala láska a hlavne vzájomná úcta? Zaujímali by ma najmä skúsenosti slobodných mamičiek. Ako to máte finančne? Zvládate to?
Urcite to na zaciatku nebude lahke, ale uvidis, ako sa ti ulavi, ked odides. Ty a dieta toho tolko neprejete, budes mat aj minimalne starosti okolo domacnosti, polovicne varenie, upratovanie aj pranie. Postupne mozes skusit hladat lepsie platenu pracu, nemusis zostat navzdy tam, kde teraz. Urcite by som nezostavala v nefunkcnom manzelstve, hovorim z vlastnej skusenosti, pre mña bol rozvod jedno z najlepsich rozhodnuti v zivote
podla mna to je dost mala suma na vyzitie, moze sa stat ze ti neposle vyzivne, ze budes pn, atd, treba mat nejaku rezervu. samozrejme, v nefunkcnom manzelstve netreba zostavat, len mozno si najprv urobit financnu rezervu.
ahoj, určite to zvládneš aj bez výživného, nájdeš si ešte inú prácu na brigádu...
@modry1985 Bohuzial stava sa, ze i ked ziju v spolocnej domacnosti i manzelstve, muz neprispieva na vyzivu. Je mozne poziadat sud, aby urcil vyzivne. Napr. https://ficek.sk/vyzivne-na-dieta-pocas-manzels...
@modry1985 Ved ja viem, aky je tento pripad. Som podobny. Odstahovala som sa a teraz su deti v mojej starostlivosti a muz vyzivne musi platit. Samozrejme, platil 96 eur na dve deti. Sudca mu povedal, ci je normalny, ma posielat slusne peniaze. Teraz posiela 200 eur. Je to dost? Nie je, ale nemoze si dovolit, aby neposielal nic.. Mne to nestoji za to, aby som kvoli vyzivnemu davala neodkladne. A nedaval mi peniaze ani v manzelstve. Mala som pravo od neho ziadat vyzivne, aj ked sme spolu byvali. Ale ja nie som ten typ, co zenie ludi pred sud. Ale bola moznost dat ho na sud.
Mozno riesenim je pracovat na vztahu, aby z neho nevyprchavala laska a vzajomna ucta. Pokial tam nie su vazne veci ako nasilie, alkoholizmus, drogy, a pod. - urobit vsetko pre rodinu, pre dieta.
Manzelstvo je praca na cely zivot, netreba to vzdavat