Ex neplatí 3 mesiace. Ako to je s náhradným výživným?

nikibella
28. nov 2016

Ahojte, môj ex mi za posledné 3 mesiace nezaplatil ani cent, už asi rok to mám u exekútora. Ten mi len povedal že mi dá potvrdenie, aby som si mohla vybaviť náhradné výživné. Počula som však že tie peniaze čo mi štát dá, budem musieť za určitú dobu vrátiť ja všetko naraz, že od neho nikto nič vymáhať nebude. Ani neviem ako postupovať, či podať trestné oznámenie a tak. Máte s tým skúsenosť ?

pribinak
28. nov 2016

najlepsie ti to vysvetlia na urade prace, tam ti daju aj tlacivo a musis podat trestne oznamenie, to je jedna z podmienok

tajomna21
28. nov 2016

aby bol narok na nahradne vyzivne, musis podat aj trestne oznamenie + splnit vysku prijmu .... vracia sa len take nahradne vyzivne, ak ti zaplati aj ex, napr. v januari dostanes nahradne aj od ex, tak musis to nahradne vratit ....

nikibella
autor
28. nov 2016
diy
29. nov 2016

V prvom rade sa snažte vymôct dlžné výživné... Pred návštevou polície pošlite ex výzvu na zaplatenie dlžného výživného s lehotou 7 dní od doručenia (pošlite to ako list s doručenkou, ktorá sa Vám vráti). Budete mať dôkaz, že ste ho vyzvala. Ak v lehote výživné neuhradí postupujte nasledovne:
prvý krok - návšteva polície s prefoteným rozsudkom o výške výživného , ktoré ma ex platit + výzvou, ktorú ste mu poslali...
druhý krok - návšteva exekutora a podanie navrhu na začatie exekučného konania... Nemusíte si ho písať sama, mali by Vám ho napísať priamo tam ... nezabudnite rozsudok
Ďalšie kroky sú vecou exekútora.
Trovy exekučného konania bude platit ex, exekútor si to uz nejakým z mnohých spôsobov vymôže. Nie sú malé...
A máte nárok aj na úroky z omeškaného výživného...

nikibella
autor
30. nov 2016

@diy ja to mam cez exekutora dlhsiu dobu, poslal mi potvrdenie ze 3 mesiace od neho nic nevymohli, no to mi doslo az dnes a ten darebak mi vcera poslal na ucet 40€ lebo vedel ze to budem riesit, takze zasa nic nevyriesim ☹

tajomna21
30. nov 2016

@nikibella co nevyriesite? ak vam dlzi, exekutor bude vymahat dalej ... ak dlzi za 3 mesiace (nemusia byt po sebe, alebo neplati zamerne celu sumu) podajte trestne oznamenie este

nikibella
autor
1. dec 2016

@tajomna21 trestne oznamenie mozem podat ak mi 3 x nedal plnu sumu, on mi teraz poslal 40€ aby som to nemohla urobit. Ked som volala s exekutorom tak mi povedal ze tonemaju ako vymoct, pretoze nema na ucte ziadnu hotovost a kedze robi na cierno,nemaju na neho dosah

tajomna21
1. dec 2016

@nikibella nemusi ti dlzit 3x plnu sumu vyzivneho .... najmä, ak to robi takto pravidelne, tak je tam umysel ... on neplati vyzivne podla rozsudku, teda dopusta sa neplatenia vyzivneho ... trestne podat mozes, i ked policia ta bude odhovarat zrejme ... podaj to na prokurature, oni to postupia policii a nikto ta nebude odhovarat ... §207 trestneho zakona hovori :
(1) Kto najmenej tri mesiace v období dvoch rokov neplní, čo aj z nedbanlivosti, zákonnú povinnosť vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na dva roky.
(2) Kto sa najmenej tri mesiace v období dvoch rokov úmyselne vyhýba plneniu svojej zákonnej povinnosti vyživovať alebo zaopatrovať iného, potrestá sa odňatím slobody až na tri roky.
takze v takomto pripade podla mna, ked plati sem-tam neuplnu ciastku, tak by sa ho mohol tykat ods. 2 - umyselne sa vyhyba

nikibella
autor
2. dec 2016

@tajomna21 dneska som bola na policii, povedali ze ked mi to do 20. neuhradi, spiseme trestne oznamenie tak som zvedava co bude

tajomna21
2. dec 2016

@nikibella nooo podla mna si sa nechala odbit ... mala si trvat na tom, ze to spises hned ... nabuduce sa nenechaj odhovorit a trvaj na tom hned ... zbytocne tracas cas 🙂

voldemort
4. jan 2017

Dobrý večer.Chcela by som poradiť,Ex mi neplatí výživné,dala som to exekútorovi.Zistil,že má nulové účty a ked poslal exekúciu na zamestnávateľa,tak ex tam podal výpoved.Tak som žiadala náhradné výživné,priložila som všetky dokumenty a aj rozsudok,potvrdenie od exekútora,za tú dobu však nadobudol právoplatnosť nový rozsudok a tak mi z úradu práce volali,že náhradné výživné možem žiadať ked prebehne nová exekúcia na ten nový rozsudok.pri prvej exekúcii som platila za spísanie návrhu na exekúciu 42 euro,poradí mi stým niekto tu na fore?dakujem pekne.

tajomna21
4. jan 2017

@voldemort na nahradne vyzivne je nutne podat aj trestne oznamenie .... novy navrh na exekuciu bude novy poplatok ... len neviem, preco tak vela? poplatok je 16,50 € ak sa nemylim .... a exekuovat moze exekutor aj vodicsky, niekedy je to velmi ucinne

voldemort
4. jan 2017

Dnes som podala trestné oznámenie.A aký je teda postup?Ja mám ísť za exekútorom a doniesť rozsudok a čo dalej?Dakujem pekne.

voldemort
4. jan 2017

pri podávaní prvého návrhu ma exekútor poslal za nejakou právničkou a tá mi spísala návrh a podala ho na súd a tam som zaplatila 42 euro.

tajomna21
4. jan 2017

@voldemort tak ked si ho spisete sama (podla toho predchadzajuceho) tak by mal stat 16,50 €

voldemort
5. jan 2017

Ale to prvé písala právnička a ja sa z toho neviem vysomáriť.Písala som aj na súd a tam mi odpovedali,že návrh musí spísať exekútor a on to má podať aj na súd.

nikibella
autor
5. jan 2017

Ja si nahradne pojdem vybavit buduci tyzden, trestne oznamenie je spisane, vodicak odobraty a kedze exekutor nema odkial mu strhat financie ( tiez dal vypoved pretoze exekutor zrazal zo mzdy ) tak uz nic ine asi nezostava.

tajomna21
5. jan 2017

@voldemort nemusi to spisat, ak je clovek zdatny, spise to. Daj email, poslem Ti jeden do mailu, exekutorka s nim nemala ziadny problem ...

voldemort
8. jan 2017

Moj E-mail-zuzkabartekova@centrum.sk

voldemort
8. jan 2017

A to ho mám potom dať exekutorovi a tam sa plati 16,50,či ako?
Dakujem veľmi pekne.

tajomna21
8. jan 2017

@voldemort ahoj, mas poslan email ... ja som davala kolok exekutorovi k danemu navrhu a on to potom podal na sud.

voldemort
9. jan 2017

ahoj,ale mne žiaden E-mail neprišiel.

tajomna21
9. jan 2017

@voldemort pozri si spamy, sem-tam ma tam hadze

butterfly333
28. jún 2019

Je tu niekto kto poradí aj mňe ex neplatí nikde nerobí teda ak robí tak niekde načierno ako vždy nemá vodičak a nikto nevie kde je čo mám robiť?

mondolina
Autor odpoveď zmazal
Zobraz