Ex mal úraz a momentálne je ležiaci pacient. Čo bude s výživným?

lucinkqa
17. nov 2024

Dobrý deň. Prosím vás poradili by ste mi. Môj expartner mal ťažký úraz, ktorý si spôsobil sam, skrz alkoholu. Teraz je z neho leziaci pacient o ktorého sa stará jeho mama ale snaží sa.zZačína chodiť, sam jest a ide ešte na liecenie. Ide o to ze teraz je momentálne na pn-ke, plus dostáva invalidny dochodok, ktory poberal ešte predtým. Chcela som sa sním dohodnúť na vyzivnom pre deti (12 a 7 ročny chlapci ), len on o tom ani počuť nechce. Ze on nemá peniaze aby mi niečo platil ze platí si byt 3 izbový plus hypoteku. Pritom sme museli mi odísť z jeho bytu a podotknem ze nikdy mi nedal ani cent na deti. Vždy som im platila vsetko ja. On platil byt ja deti. On si teraz mysli ze keďže je tak ako je na tom ze nebude musieť platiť na deti. Chcela som počkať kým sa vrati z tej rehabky lebo aj tak by sa nedostavil teraz na súd keby to podám

nikaeli
17. nov 2024

Podaj návrh. Nenechaj sa zastrašiť jeho rečami. Čo bude, to neviem. Rozhodne súd. Aspoň to skús. Pozri sa na to tak, že môžeš len získať. Pojednávanie aj tak nebudete mať o týždeň, či dva..

janettdamian
17. nov 2024

Normálne podaj návrh so všetkým čo treba. Vyčísli všetky náklady na deti a žiadaj polovicu. Súd rozhodne o výške výživného.

erikaka
17. nov 2024

Vyživné si možeš žiadať od datumu podania žiadosti, spätne nie. Takže podaj žiadosť čo najskôr, to, že sud prebehne neskor nevadí. Potom ti spätne doplatí aj za mesiace od podania žiadosti do súdu.

alickapusinka
17. nov 2024

Však výživne deťom patri to platiť musi nie že nechce či chce či nechce musi.To nie že ON povie že nie tak nie.Mojej kolegyni muž po rozvode tak je v base teraz za výživne.Tiež obdobní hrdina ako ten tvoj.Súd nezaujima že ma hypotéku a že musi platiť nájom.ON predovšetkým musi platiť deťom každý mesiac.Súd urči výživne a toľko bude musieť platiť ak nie podáš žalobu ak robí dlhy na výživnom a pôjde do basy.Ako píšeš spôsobil si uraz skrz alkohol na výživne pre dve vlastne deti nemá a na chlast áno.Jeho smiech prejde.Ak bude súd o výživne a bude na liečeni tak to sa odročiť da zo zdravotných dôvodov ale ak by neprišiel na predvolanie môže pre neho prisť aj polícia.Ale rozhodnuť aj v jeho nepritomnosti.

beata_k
17. nov 2024

@lucinkqa My sme kupovali byt od takeho leziaceho majitela. Na vyzivnom mal exekuciu niekolko tisic. Vychadzam z toho, ze platit musel.

mircalla
17. nov 2024

Inak ak si ten uraz sposobil alkoholom, poistnovna mu to liecenie nepreplati a bude si to musiet zacvakat sam a to sa nedoplati...pokial to ma v prepustacej sprave, co iste ma.
Hned to podaj - neplatil doteraz, ozraty sa dokalicil, niet co riesit

stanka_k
17. nov 2024

@lucinkqa kľudne podaj, súd to nebude zaujímať. Mal sa zabezpečiť, úspory, poistky ... Že pil a teraz nemá, jeho sprostosť. Pokiaľ má majetok, môže ho predať a z toho živiť deti

princeznaayla
17. nov 2024

no neviem aky ma prijem?
ci to prejde neviem
ale skusit mozes podat,
svoje prijmy zdokladuj,
a ze deti potrebuju nejake vyzivne,
lenze ak nepracuje a ma len invalidny, tak neviem :( ked nema prijem, ako ma platit, a mal tazky uraz, je to hrozne, kedze je leziaci :(
chapem, ze si ho zavinil sam,ale musi to byt trageida tiez pre neho a pre jeho matku, je to hrozna situacia, pre jeho aj pre teba.

martinka13
17. nov 2024

A to si výživné doteraz neriešila?

janettdamian
17. nov 2024

@princeznaayla ak by aj bol bez príjmu, tak má povinnosť platiť aspoň minimálne výživné podľa zákona. Súd skúma všetky okolnosti, prečo je bez príjmu atď. Ak platiť nebude nastupuje exekútor, potom väzenie (neviem či aj v prípade ťažko chorého). Vo väzbe ho zaradia do práce, a z toho budú uhrádzať prednostne výživné (ak je schopný práce).

mircalla
17. nov 2024

@princeznaayla Ozaj lutovat cloveka, co neplatil ani predtym a uraz si zavinil kvoli alkoholu? No moc zhovievani k takym nie su....Aj invalidny dochodok je snad prijem, ci?

mircalla
17. nov 2024

@lucinkqa Inak napadlo ma, pises ze poberal invalidny dochodok este predtym a zaroven je na pnke? To sa da? Aky invalidny dochodok poberal?

anjelicek26
17. nov 2024

Tak bud vam da vyzivne vo forme - vy budete byvat zadarmo v jeho byte (a on sa odstahuje k mame), alebo byt prenajme, preda, ostane u maminy... pokial nema prijem resp. len nejaku davku, tak ta splatka hypoteky je aj tak problematicka predpokladam... a jeho deti jest musia prednostne... ako baby pisu, ziadost si treba dat hned, spätne sa nedoplaca.

erickatt
17. nov 2024

@mircalla da. Aj moj ma invalidny ale aj pracuje. PN ma normalne

lucinkqa
autor
18. nov 2024

On je momentálne ešte zamestnaní a pobera pn-ku plus ten polovičný invalidny dodochok. A som od neho prec vyše mesiaca. A za tedy mi neposlal ešte ani cent na deti. Preto som chcela počkať reku sa dohodneme ale s nim sa asi nedohodneme. Jeho príjem mesačný je vyše 1000 eur a to ešte jeho mama si vybavuje opatrovatelsky na neho za ktorého ho bude stravovať a ze mu bude pomáhať.ale on na deti mi povedal ze pýtam od chudáka peniaze.

amelie2017
18. nov 2024

Ja toto fakt milujem..on chudak nema, nemoze, musi platit svoje veci..a zena nemusi platit najom, stravu, hypo? Ci ma dat deti do domova? Uz ked si raz deti urobil, tak ma platit. Keby aj minimalne zo zaciatku, kym sa nepozbiera, ale zodpovednost musi mat. Normalne podaj navrh, nenechaj sa od neho ukecat.

sense
18. nov 2024

Podaj žiadosť o výživné. Ak nebude platiť vedia to aj strhávať priamo z invalidného, aspoň kedysi to tak bolo. Môjmu otcovi strhávala soc.poistovna z invalidný a podieľali rovno máme na ucet

erickatt
18. nov 2024

@lucinkqa hned dnes podaj navrh. Hned.

bielasovicka
18. nov 2024

Môže predať 3izbovy byt a kúpiť 1izbovy.a ty nevymyslaj, a podaj žiadosť na výživné.