Druh nastupuje na výkon trestu. Môžem požiadať o výživné?

dajana0402
8. dec 2021

Dobrý deň som matka 4deti,moj druh žije spolu s nami. V January 22...ma nástup na výkon trestu, môžem požiadať súd, alebo koho o výživné pokiaľ sa nevráti druh? A on si to bude splácať keď sa vráti domov. Ako si vybavím kde tu žiadosť? Počula som o tom ze je voľáky zákon keď som sama s deťmi tak stať by mi vypláca na deti peniaze a druh si to bude musieť zaplatiť keď sa vráti ďakujem

moni106
8. dec 2021

@dajana0402 ziadost na náhradné vyzivne.informuj sa na upsvar

alenah31
8. dec 2021

@dajana0402 je možnosť požiadať o náhradné výživné. ALE len ak máš súdom určené výživné, ktoré je povinný na deti platiť. Ak nemáš rozhodnutie súdu, že mu bola určená vyživovacia povinnosť a v akej výške náhradné výživné nedostaneš. Okrem toho aj pri náhradnom treba dokladovať, že si využila všetky dostupné právne prostriedky na vymoženie výživného od otca detí - čiže podané TO za neplnenie si povinnej výživy a doklad od exekútora, že si podala návrh na exekúciu a exekútor nevedel nič vymôcť. Ide o to, že v prvom rade má vyživovaciu povinnosť rodič - až potom štát - ale štát si určil podmienky kedy rodiča v tejto veci zastúpi.

dajana0402
autor
8. dec 2021

@alenah31 ďakujem za info

anita6666
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
missdiva
8. dec 2021

@anita6666 ale nooo, je to matka so 4.detmi, ktorych otec ide do basy, urcite mensia skoda ako sa bohuzial bezne deje v nasom state denne, napr. zbrkly nakup sputnika, biznis s testovanim, ockovacia loteria atd.

rikarika
8. dec 2021

@dajana0402 tak nie som si uplne ista ci v tomto pripade cestou nahradneho vyzivneho. Basisti normalne pracuju u roznych zamestnavatelov, moj zamestnavatel zamestnava cca 100 basistov v 2 zmenach a myslim, ze z tohto vykonu odchadzaju vsetky ich povinne platby....

naobedbuduspagety
8. dec 2021

@rikarika pokiaľ basisti pracujú tak za mizernú mzdu a hradia si z toho veci týkajúce sa ich pobytu. Čo im zostane ide na výživné a podobne. Niekedy sú to 3,4 e mesačne pre tie deti žiaľ.

lilope
9. dec 2021

@rikarika vo väznici zarobí väzeň tak 80€, robí tam naozaj za minimum čo nepostačuje ani na výživné.
Keď sa muž dostane do väzenia za neplatenie výživného na dieťa, odsedí si trest počas ktorého mu dlh na výživnom ešte narastá, a tak keď výjde von, sa zase ocitne v kolotoči dlhov. Je to nedoriešené.

desore
17. dec 2021

@moni106 To je rada za vsetky drobne! Proti svojmu partnerovi posle exekutora. Od statu dostane 100E a ked sa partner vrati dlh bude 200E. Z toho polovicu zarobi exekutor, lebo kazdy den omeskania narastaju uroky.
To znamena dnes, zajtra ziska a o rok, dva, tri si to dotycna s partnerom zaplati. 🙄🙄🙄
Apelujem na vsetky " radkyne", nech trochu uvazuju, kym nieco vypustia z ust.

alenah31
17. dec 2021

@desore Tak tebe zasa odporúčam si zistiť prečo sa tu ten exekútor spomína. Aby mala nárok na náhradné výživné musí mať hlavne riadne určené výživné súdnym rozhodnutím. Pri náhradnom výživnom v prvom rade preukazuje skutočnosť, že sa ho pokúsila vymôcť sama všetkými dostupnými zákonnými spôsobmi, a že sa jej to nepodarilo - potom jej vezmú na ÚPSVaR žiadosť k náhradnému výživnému - ktorého súčasťou bude podané TO a tiež potvrdenie exekútora, že bolo začaté ex. konanie voči povinnému a vymoženie skončilo bez úspechu. Doloží ešte potvrdenie o svojom príjme a bude jej určené náhradné výživné, ktoré sa jej zašle každý mesiac na účet po dobu 6 mesiacov - po tejto dobe sa zisťuje, či sa skutočnosti nezmenili a znovu dokladuje príjem...atď.
A ďalšia vec- suma výživného sa pri exekúcii neúročí, je pevne daná - čo dlhuje to zaplatí - istina sa úrokovať nebude (neúročia sa ani dlhy voči štátu ako sú dlhy na zdr. poistení či soc. poistení, pokuty za parkovanie) - navyše bude platiť len trovy exekúcie, toto nie je pôžička z banky ani dlh v nebankovke ani nezaplatená splátka za tovar na splátky - a nebude ich platiť ona, ale jej partner. Okrem toho keď exekútor vydá ex. príkaz, a sa zistí, že povinný nemá majetok ani príjem, z ktorého by bolo možné exekúciu vykonávať - exekúcia bude ukončená ako nevymožená.
Bez exekútora to pri náhradnom výživnom nejde, ja som u exekútora pracovala - to sa už sama musí rozhodnúť či do toho pôjde alebo to nechá tak.

desore
17. dec 2021

@alenah31 Autorka pise o svojom druhovy. Nevyjadruje sa v negativnom smere. Evidentne spolu normalne ziju, to znamena neziadala o oficialne vyzivne. Nebol dovod!!! 🙄
Dalsia vec: Exekutor nepracuje zadarmo, 20% z vymozenej pohladavky, pausalne vydavky, atd. Sama dobre vies, ze euro k euru a suma je skoro dvojnasobna.
Nahradne vyzivne je absolutna hlupost, skor by pani mala poziadat starych rodicov z otcovej strany na urcite plnenie. Su to ich vnucata.

alenah31
17. dec 2021

@desore ja odpovedám na jej otázku - chcela vedieť info ako vybaviť náhradné výživné - dostala odpoveď čo musí spĺňať, aby mala nárok. To či to urobí a ako sa zariadi je už na nej, jej súkromie je irelevantné. Bez rozsudku ale nemá nárok na žiadnu pomoc od štátu - náhradné výživné, hmotnú núdzu, príspevok na bývanie a iné.

desore
17. dec 2021

@alenah31 Jezisi, preco jej radis tazsiu cestu? Exekutor nevymoze vyzivne, lebo pan je vo vazeni a da exekucny titul na nehnutelnost( ak je ich) , kde obidvaja byvaju. To je rada!!! Sice iba jeho ciastku, ale stale zaplatia exekutora zo spolocnej kasy.
Sama by si to neurobila, dobre vies, co si exekutori dokazu naratat. Nehladia napravo, nalavo su nenazrati!!!! Schopni su onkologickemu pacientovi siahnut na byvanie, len aby si najskor zaplnili svoje vrecko a potom zvysok posunu klientovi.

alenah31
18. dec 2021

@desore ja jej radim cestu? Jezisi ty sa spamataj....uvadzam podmienky naroku na nahradne vyzyvne, ktore stanovil tento stat. Ja jej neradim NIC🤦‍♀️🤦‍♀️

desore
19. dec 2021

@alenah31 A nie? Ved jej napis pre a proti. Robila si u exekutora. Ja jej radim zabudnut na vyzivne od statu, lebo si to v konecnom dosledku zaplati sama s urokami pre exekutora.
To si moze radsej zobrat pozicku z banky a splacat a vzdy usetri a nemale peniaze!!!!