Druh je vo výkone trestu. Ako to je s výživným?

22. apr 2024

Ako je to s vyzivnym?
Druha zobrali do výkonu trestu. Žili sme spolu. Môžem žiadať výživné na UPSVaR? Alebo musím dať žiadosť na sud?
Ďakujem za rady

egonsk
22. apr 2024

ked tam nebude pracovat, bude ti musiet platit stat na zaklade ziadosti. V opacnom pripade by ti mali posielat vyzivne automaticky, ked ho mas sudom priznane.

autor
22. apr 2024

@egonsk nemám súdom určené nič. Moja otázka znie, či musím podať žiadosť cez súd, alebo stačí ak pôjdem na UPSVaR. Ďakujem

egonsk
22. apr 2024

no v tomto pripade musis na sud, lebo ani upsvar ti nebude mat ako urcit nahradnu vysku vyzivneho.

egonsk
22. apr 2024

vo vyssie uvedenom clanku na konci su uvedene potrebne papiere, aby si dostavala nejake peniaze od upsvar, rovnako to plati aj ked je v base... cize bez sudneho rozhodnutia celkom zrejme nedostanes nic. Ale mozes sa ist preistotu informovat, mozno sa nieco zmenilo za posledne mesiace, iked tomu neverim.

alenah31
22. apr 2024

@egonsk veru nič sa nezmenilo, všetko po starom. @autorka ty v prvom kroku žiadaš výživné od otca dieťaťa - štát supluje jeho úlohu len v prípade ak si otec dieťaťa neplní vyživovaciu povinnosť, ktorá mu bola súdom učená, pokúsila si sa vymôcť výživné od otca všetkými dostupnými právnymi prostriedkami no napriek tomu si neuspela - potom podáš na ÚPSVaR žiadosť u určenie náhradného výživného.
Musíš teda podať na prísl. súde Návrh na zverenie mal. detí do svojej starostlivosti a určenie vyživovacej povinnosti. Prebehne súdne konanie - dokladuješ príjmy-výdavky, rovnako otec detí, preukazuješ prečo žiadaš výživné v takej sume ako uvádzaš a štát rozhodne. Súdu a aj štátu je jedno, že otec detí je vo výkone trestu. Tým mu povinnosť platiť výživné nezaniká.

yvanielka
22. apr 2024

To len ja tomu rozumiem tak že tu nejde o to, že ste rozídení, vy ste normálne partneri, len je vo väzení a ty riešiš že ti má posielať odtiaľ nejaké peniaze, správne to chápem?
Alebo prečo požaduješ výživné keď ste spolu žili?

alenah31
22. apr 2024

@yvanielka pretože tie deti živiť treba aj po jeho odchode do výkonu trestu. Pokiaľ spolu žili do domácnosti peniaze nosil, to z akej činnosti tie peniaze boli je teraz úplne jedno - teraz je na to sama a začnú mať existenčné problémy. Bez určeného výživného súdom nebude maž nárok na žiadne dávky. Zrejme to vie - v tomto prípade nikoho nesúdim - ak ona a deti nechcú - možno v najhoršom scenári skončiť na ulici - potrebuje pomoc štátu a teda štátnych dávok - jej je jasné, že on jej výživné aj keď bude určené súdom platiť nebude no bez toho papiera zo súdu sa nikam nepohne.

doriiis
22. apr 2024

@yvanielka ...no lebo keď spolu žili,tak nosil domov nejaké peniaze.Teraz ich nosiť nebude a autorka ich potrebuje.Jednoducho vysvetlene

yvanielka
22. apr 2024

@alenah31 ahaa ďakujem, ja rozumiem že je to kvôli financiám len som nevedela že aj v takomto prípade sa to volá výživné, vďaka za objasnenie