Dospelá dcéra a platenie výživného

23. júl 2024

V júny som dcére posielala list či plánuje ďalej študovať keďže tento rok maturovala.
List si neprevzala , zistila som že na adrese ešte býva . Iný kontakt nieje. Neriešte prečo. Proste to tak je
Čo za tým môže byť neprevzala to naschvál?
Ma vôbec v pláne študovať má povinnosť mi oznámiť čo plánuje? Samozrejme som už písala aj a súd že v prípade ak naďalej pokračuje v štúdiu nech mi len pošle potvrdenie . Ako dlho trvá dokým sa to súdne porieši?

subartic
23. júl 2024

v rámci dobrých vzťahov by ti to mala oznámiť. Evidentne sa u vás niečo pokašlalo , keď vlastnej dcére musíš poslať list a nie jej ako mama zavolať alebo sa s ňou stretnúť. Nikde nie je napísané že je povinná s tebou komunikovať, ak príde však k súdnemu pojednávaniu a zistí sa že bolo zbytočné , tak som zvedavá ako súd bude prihliadať na trovy konania. Čo jej otec ? Ten ti informáciu neposkytne ?

autor
23. júl 2024

@subartic ako prosím myslíš žeby bolo súdne pojednávanie zbytočne? Nie v zlom sa pytam len nechápem .

subartic
23. júl 2024

ak by dcéra študovala ďalej ..je zbytočné žiadať o zrušenie vyživovacej povinnosti . Obráť sa na otca dcéry a popros ho o informáciu . Alebo tak jej zavolaj - to je problém ?

autor
23. júl 2024

@subartic aha to ano preto som jej posielala list aby ma oboznámila s ďalšími plánmi

subartic
23. júl 2024

vyčerpaj všetky možnosti - list, otec , telefón .

autor
23. júl 2024

@subartic okrem adresy iný kontakt nemám.

patka06
23. júl 2024

Máš adresu, skús tam ísť a spýtať sa jej osobne aké má plány

cacianka
23. júl 2024

@subartic ak sú vzťahy aké sú, ak dospelá dcéra reaguje tak ako reaguje, nie je to naša vec pitvat prečo a ako. Matka napísala, dcéra list neprevzala. Takže oprávnenosť poberať a povinnosť platit výživné môže autorka overiť iba podaním návrhu na súd vo veci zrušenie vyzivovacej povinnosti. Nijak inak, keď nie je vôľa alebo možnosť získať informácie z druhej či tretej strany.
Súd si vyžiada od dcéry vyjadrenie , prípadne potvrdenie o návšteve školy - o ďalšom štúdiu, podklady o príjmoch a výdavkoch už dospelej dcéry a podľa podkladov rozhodne. Biootec s tým nemá nič, matka ho vôbec nemusí kontaktovať, a asi ani nemá chuť. Neriešme.
Súdne konanie nie je zbytočné, ujasni stav, zváži a rozhodne o výživnom, trovy sa vo veci výživné neplatia, ani poplatky , tak ja nechápem teba, čo to splietaš.

subartic
23. júl 2024

@cacianka ja som toho názoru že konanie je zbytočné a marné ak dcéra ďalej študuje. nevyčerpala všetky možnosti čo jej dodatočne môže byť vytýkané. Dcéra sa o zásielke ani nemusela dozvedieť, v čase doručovania zásielky sa tam nezdržiavala, lístok nemusel byť vhodený alebo vhodený niekomu inému, zásielka sa mohla stratiť ... s doručovaním pošty za 20 rokov a to ešte naviac úradných zásielok mám bohaté skúsenosti , potom čo taká obyčajná zásielka. Na konaní o návrhu na zrušení o výživnom sa nebude rozhodovať o zvýšení , znížení alebo akejkoľvek úprave, len to či daný stav ponechať alebo nie. Trovy konania nie sú len poplatky ale aj právne služby jednej alebo druhej strany ak by tam boli prítomní právnici .
Takže za mňa vyčerpať všetky možnosti a následne sa obrátiť na súd .
Okrem toho existuje takéto niečo kde je schopná si overiť či dcéra študuje alebo nie :

https://www.potvrdeniaonavsteveskoly.sk/

subartic
23. júl 2024

nemožno to však použiť v prípade zahraničných škôl .

cacianka
23. júl 2024

@subartic ale veď nevieš či ide študovať ďalej, nevie to ani autorka, tak sa to ako má dozvedieť ? Keď dcéra nereaguje ani na listy. A.pise že si dcéra list neprevzala, tak je evidentné že ho poslala doporučene, takže nejde o náhodne chodenie listu niekde inde. Áno Pošta má svoje muchy, ale nič iné sa robiť nedá. Mám prax 40 rokov, viem ako to chodí, takže aj keby poslala 10 listov, výsledok môže byť rovnaký - zásielka sa dcére do rúk nedostane. Lebo Pošta, lebo dcéra, lebo medveď.
Tak ako inak sa dozvie či má naďalej platiť ? Iba cez súd. A basta .
Ak by tam boli právnici ? Načo preboha by tam mali byť ? Načo ich platiť, a ak by dcéra právnika mala, protistrana neplatí. Lebo to nie je povinnosť, nejde o iné konanie, ale len výživné.
Na tomto konaní sa práveže môže jednať aj o zmene sumy výživného , to si kde nabrala že nie ?!
Matka navrhne konanie, dcéra sa vyjadrí a pri zmene pomerov a nákladov môže výšku výživného požiadať o zvýšenie. Haloooo. Počas konania môžu komunikovať a navrhovať hocičo, súd rozhodne podľa predložených dôkazov. Dôkazov zo strany matky aj dcéry . A aké iné možnosti ? Do 31.8.je dcéra považovaná za študenta SŠ, zápis na VŠ je až niekedy v septembri, ak teda nastúpi a pokračuje vo vzdelávaní. Na súd musí predložiť buď potvrdenie o nástupe na VŠ, ak chce poberať výživné, alebo pracovnú zmluvu, či vyhlásiť že odmieta výživné.

alickapusinka
23. júl 2024

Treba dať na súd teba ignoruje súd nebude môcť ignorovať tam sa s ňou v rukavičkách nebudu hrať.Ak nepríde dostane od súdu pokutu.A Amôžu aj pre nu domov prisť.

subartic
23. júl 2024

@cacianka jasne som ti napísala nevyčerpala všetky možnosti . Jednoducho nevyčerpala. O tej pošte platí to čo som napísala . Nemusela sa o doručovaní zásielky dozvedieť. Ak máš petit žaloby zrušenie vyživovacej povinnosti , nemôžeš jednať o zmene preboha zvýšenie, zníženie , to nie je predmetom žaloby. Na súde nie si na trhu že zjednávaš držíš sa predmetu žaloby. Právo byť zastúpený advokátom v súdnom konaní je garantované ústavou , tak keď tam s ním dcéra príde bude sa pojednávať aj o trovách. Pojednávanie zrejme nebude vytýčené do konca augusta , ale možno niekedy v októbri a viac , dovtedy by mala platiť. Sú verejné zdroje pri ktorých môže zistiť či študuje na SR alebo nie.
Najprv je potrebné vyčerpať všetky možnosti ktoré sú dostupné a potom sa až súdiť s vlastnou dcérou .

subartic
23. júl 2024

V každom prípade doporučujem autorke sa skontaktovať s dcérou, v prípade že už neštuduje podať návrh na ukončenie vyživovacej povinnosti , najlepšie pripojiť aj jej súhlas , a požiadať o prejednanie bez vytýčenia pojednávania . Najrýchlejšia a najmenej emočne vyčerpávajúca cesta. Myslím že ten jeden telefonát , správa na messengri alebo watsape za to stojí .

cacianka
23. júl 2024

@subartic áno, najlepšia cesta je kontaktovať dcéru, ok, ale pochop že dcéra nechce, matka inak nevie, prípadne nechce, tak najschodnejšia cesta je súd. Nie najkrajšia, ale keď to inak nejde ... Ani ty matku) autorku nemôžeš nútiť aby pátrala po susedoch a rodine, pre ňu je podstatná iba dcéra a jej vyjadrenie
Ja som takéto súdy absolvovala už 2x, tak viem čo hovorím.

subartic
23. júl 2024

@cacianka ako vieš že dcéra nechce, neprebrala zásielku , nevieme či bola doma , nebola doma ,či jej bola doručená ...ale hlavne že nechce . Pátrať po susedoch nemusí , stačí normálne kontaktovať dcéru na to tie komunikačné prostriedky máme nie ? Ahoj Zuzka , poslal som ti poštu , asi si nebola doma lebo si ju neprevzala . Prosím ťa môžeš mi napísať či ideš ďalej študovať alebo nie ? Aby som vedela ako s výživným ďalej . Jeden telefonát , jedna sms, jedna správa na messenger , watsap alebo iný komunikačný prostriedok ...čo je na tom také hrozné , veď autorke tá dcéra hlavu neutrhne . Ak to bude bez odozvy , no tak nech koná teda, ale aj tam sa dá inak ako naháňaním sa po súdoch .

0silvia0
23. júl 2024
ukgirls
23. júl 2024

ked som mala 18 prislo mi predvolanie na sud o zrusenie vyzivneho .. tam sa sudca spytal ci dalej studujem a ak ano nech donesiem potvrdenie..dali novy termin kde som ho doniesla.. ak bys om nestudovala-tak to sud zrusi

subartic
23. júl 2024

@0silvia0 druhá odpoveď ... bude musieť zobrať návrh späť , teda marné konanie. Ak bude dcéra zastúpená advokátom ktorý sa k tomu vyjadrí nastupujú trovy konania a to som potom zvedavá ako bude postupovať súd ak sa bude argumentovať zo strany dcéry že zásielku neobdržala a ani o nej nevedela a inak ju matka nekontaktovala hoci na ňu kontakt mala .

0silvia0
23. júl 2024

@subartic ja toto neriesim, len som pridala link, ale skus sa spytat @ukgirls ako to prebiehalo ako presne postupoval sud- pridala pripad z praxe z pohladu dietata.

subartic
23. júl 2024

@0silvia0 ja to nepotrebujem , len pridávam svoje skúsenosti z okolia, z práce a aj z toho čo som čítala v mnohých rozsudkoch verejne dostupných .

0silvia0
23. júl 2024

@subartic no ved staci ked sa dotahujete s
@cacianka ktora pridala zasa svoje skusenosti z praxe. Mna do toho netahaj😛