Dobrý deň,
Nemáte prosím niektorá osobnú skúsenosť, ako je to pri rozvode s domom, ak obaja majú záujem v ňom zostať? Právnicka mi tvrdí, že ak natrafíme na spriazneného sudcu, tak si ho nechám ja, nakoľko deti budú v mojej starostlivosti a prihliada sa na to, aby deti nemuseli meniť prostredie. Vraj bežná prax je, že ak sa s manželom nedohodneme, súd nariadi dom predať. Dodávam ešte pre upresnenie, že nikto nikto vyplácať z domu nebude, spolu vlastníme ďalšie dve nehnuteľnosti, vieme si to k finančnej spravodlivosti podeliť. Ide mi o dom, nechcem deťom meniť prostredie, stres už majú dostatočný z nášho rozvodu.
Ďakujem za každý komentár.
Ano moze prihliadnut na to aby deti nemenili prostredie.
Ak sa muž zatne, že chce z domu vyplatiť tak čo spravíš?tie ďalšie 2 nehnuteľnosti su koho spoločne?Áno, môže to byť tak, že ty si necháš dom, aby deti nemuseli meniť prostredie a muž ostatné nehnuteľnosti všetko záleží čo chce muž a ako je ochotný sa dohodnúť.Aj on môže povedať, že má k domu citový vzťah a chce tam deti vychovávať a ty choď do druhej nehnutelnosti
Bude sa na to prihliadať, ak je zabezpečená kompenzácia.
Ak by ste si to vedeli spravodlivo podelit, nezakladala by si tu temu.
Podľa mňa ak je polka tvoja polka jeho to nezaleži od toho kto ma deti to je hlúposť. Dom sa môže predať a peniaze rozdeliť.
@alickapusinka
@rebrambora čo konkrétne ste nepochopili na opísanej situácii? Vlastníme 3 nehnuteľnosti, nadobudnuté v manželstve, spadajúce do BSM. Jednou z nich je rodinný dom, v ktorom žijeme. O dom, po rozvode máme záujem obaja. Ja kvôli deťom, manžel z princípu. Nám nejde o finančné kompenzácie, nebudeme sa handrkovat ani na stovke ani na tisícke, obom nám ide o dom. Predaj domu nikto z nás nechce. Zvyšné nehnuteľnosti majú v súčte o 80- 100 tisíc viac ako predmetný rodinný dom.
@draik máte prosím osobnú skúsenosť? Je to skutočne tak, že rozhodnutie závisí len od toho, na akého sudcu natrafíme? Nedá sa to nejakým spôsobom ovplyvniť? Nezaváži napr. skutočnosť, že jedno z detí je autista a má veľký problém so zmenami?
Poznám takého, ktorému dom ostal. Deti sú s manželkou u jej rodičoch. Konkrétnejšie sú hneď oproti 🤦🏻♀️.
No ale ak manžel ma polovicu z domu a chce byť zásadovi tak súd nepovie že ten dom v ktorom žijete teraz prípadne tebe a deťom to nezáleží od toho že TY máš deti tak tvoj bude dom manžel si vezme iný. Ak súd povie dajme tomu že mu máš polku vyplatiť a nedohodnete sa tak budete musieť predať. Nie že tebe prípadnú deti automatický ten konkrétny dom podľa mňa sa môže nariadiť predaj domu.
@chodec15 prosím, čítajte čo píšem. Obaja si chceme nechať dom, nám nejde o finančné vyrovnanie sa. Chceme ten náš konkrétny dom.
Draik je pravnik, odpovedal Ti z praxe.
Sudy prihladaju na potreby deti
Dom patrí do BSM? Ak áno a ak sa viete na vyporiadaní majetku dohodnúť, tak súd to nebude riešiť. Ak sa dohodnete, potvrdíte si u notára dohodu o vyporiadaní BSM a hotovo. Súd to vôbec nemusí riešiť.