Ahojte maminy... obraciam sa na Vás s otázkou a s prosbou. Chystám sa podať žiadosť na súd kvôli výživnému. Mám 3-mesačnú dcérku a s jej otcom spolunežijeme prakticky od jej narodenia a celkom statočne robí problémy, čím ďalej tým viac a pritvrdzuje. Chcem sa preto poradiť, ako je to s dokladovaním výdavkov na malú. Bločky si odkladám, no s oblečením mám trošku problém, kedže veľa vecí som jej kupovala cez bazár aj tu na MK. Lenže to nemám ako zdokladovať... Viete mi poradiť prosím? Ďakujem
@tinka_21 tiež mi dievčatá z bazárika písali čestné prehlásenie o predaji. a po druhé, mala som blokov a kadečoho fúúúúúru a súd to vôbec nezaujímalo. nepozerali ich vôbec. pozreli len výslednú sumu, odklepli a bolo. veď oni dobre vedia, čo stojí dieťatko v dnešnej dobe. držím palce 😉
@ela2710
@julinka2787
Ďakujem, dievčatá! Veď ja práve neviem, či to budú chcieť alebo nie. Čoraz viac totiž zisťujem, že s bývalým sa normálne baviť nedá. Rieši každú korunu, delí, násobí, a tvári sa, že na malú "prispieva" a asi to berie že dobrovoľne, nie že je to jeho povinnosť. A myslí si že ked bývam u maminy (lebo som nemala inú možnosť) tak je to zadarmo. Obávam sa že bude robiť preto problémy a prieťahy. Ja som robila ústupky dlho, ale už nemôžem, zvlášť ked ide o malú, a zo vzduchu žiť nevieme.
ahoj ja nad tym tiez rozmyslam ci mi bude doklady o kupe treba a zhanam ci mi niekto nebude mat poziciat apom na tie vecsie polozky ako kocik,postielka a tak ja om postielku dostala a od kocika nemozem najst...jeden znamy mi povedal,ze doklady netreba a druhy zase ano tak teraz neviem...ak budete vediet ci ich treba dajte mi prosim vediet
ahojte, tie bloky by zaujimali aj mna. Mam uz skolakov, to mam odkladat bloky aj za zosity, knihy, oblecenie, topanky...? Zda sa mi to trochu drsne, ved vsetci vieme ake su naklady na deti... len /prepacte za vyraz/ hlupi chlapi nemaju sajnu o hospodareni a myslia si ze dieta potrebuje menej ako dospely, co je uplna blbost...
@kika112 ahoj, odkladaj si radšej všetko, ako som písala vyššie, záleží to od sudcu... včera som pozerala supermamu na JOJke, bola tam pre nás aktuálna téma práve ohľadom tohto... síce to bolo povedané v inej súvislosti, v súvislosti s prejavovaním záujmu o dieťa u otca, ked mu matka bráni... že má tomu dieťaťu posielať pohľadnice, a od všetkého si odkladať kópiu, aby to mohol použiť pre prípad súdu ďalej...
Takže, skôr je to v tvojom záujme, ak vieš, že ti to môže pomôcť...
ale vravím, nie každý to chce, záleží....no radšej byť pripravený na všetko
@tinka_21 vďaka, za radu. Ja si zatiaľ zapisujem všetky výdavky pre každé dieťa do samostatného zošita. Nejaký čas som si odkladala bloky, ale toho bolo teda dosť... niektoré bloky aj vybledli. Ja som bola hlúpa pri súde, keby som chcela, odklepli by vyššie výživné, ale bola som ľútostivá /ľutovala som ex/ a pekne som na to doplatila /on svoje deti a ani mňa neľutuje/. Poučila som sa, už sa obmäkčiť nedám.
@kika112 rozumiem ti... poviem pravdu, aj mňa láme a kýve na všetky strany, keď príde záblesk zdravého rozumu z jeho strany, tak tiež ma to hneď obmäkčí, a on všetko berie ako útok proti sebe... ale už som nechala dosť so sebou kývať... mám záujem na dobrých vzťahoch, ale dcérka je prvoradá... a právnička ma zbavila výčitiek svedomia tým, keď povedala, že v prvom rade je to moja povinnosť zo zákona (nie rozmar) podať návrh na stanovenie výživného a že pýtam peniaze pre dieťa, nie pre seba... takže v tomto prípade zhovievavosť musí ísť bokom
@tinka_21 Ahoj, ja som raz jednej maminke do balicka okrem oblecenia napisala aj moje cestne vyhlasenie, ze u mna v bazariku kupila taky a taky tovar + cenu, napisala som jej nato aj moju adresu /príp. podla mna staci aj tel.cislo ) a samozrejme mojd podpis, ona si k tomu dolozi vypis z uctu - potvrdenie o platbe, potrebovala to, kvoli tomu, ze ma dietatko v pestunskej starostlivosti a tam musi tiez dokladovat vydavky, ja mojim detom kupujem na MK len raz za cas, v poslednom case radsej beham po vypredajoch, tu ma totiz par predavajucich uz oklamalo o stave veci, priblizne pred 2 tyzdnami som triedila blocky a tie nepotrebne - aj s oblecením, som vyhodila 😒