Dokedy je povinný rodič platiť výživné?

deana100
7. júl 2022

Do kedy je povinný rodič platiť výživné pokiaľ navštevuje školu alebo do 25r života. Za dva roky končí školu

natalienka12
7. júl 2022

kym dieta nie je schopne sa same zivit, cize ak studuje dennou formou vysoku skolu, tak vyzivovacia povinnost trva

zoro9836
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
deana100
autor
7. júl 2022

@zoro9836 on má teraz posledné 2 roky

79viktoria79
8. júl 2022

@deana100 ale ma nie? tak pokial neskončí VS,a nezabudni to podat na sud,ten ruší vyzivovaciu povinnosť

deana100
autor
8. júl 2022

@79viktoria79 takže pokiaľ študuje musí platiť keď skončí definitívne z školu tak už nemusí platiť výživné.

79viktoria79
8. júl 2022

@deana100 musi platit,pokial dieta nieje schopne si najst pracu,ak si po vs, nenájde pracu,mal by este platiť,ale dieta musi dokazat,ze len tak doma nevala sunky,a pracu si hľadá

janulka1802
8. júl 2022

Baby a keď už pracuje popri škole a chýba len jedna štátnica? To sa berie ako?

akvi
8. júl 2022

pripnem sa sem...Mna zaujima, ako to je, ked dieta chodi na strednu externe, ze ci musi platit vyzivne, ci nie. Lebo pridavky uz nedostava, ako je to ale s vyzivnym?

tetapetra
8. júl 2022

@deana100 susedova dcéra si robí druhu vysokú a on pekne platí. Mladá (27r) ho dala na súd 🙄

vikisukik
8. júl 2022

@tetapetra hmmm tak to je potom asi tak, ze pokial studuje tak musi platit. tiez som si myslela, ze to je len do 25 ale tak asi sa da zajst aj dalej

ajka0207
8. júl 2022

@tetapetra to jej súd schválil že 27 rocna má nárok na výživné?

79viktoria79
8. júl 2022

@akvi ked chodí externe tak uz nedostava ani pridavky ani výživné,dieta je schopne najst si brigadu

tetapetra
8. júl 2022

@ajka0207 áno, študuje,tatko plať. Tam to už je skôr z pomsty. Netušila som to,sused o nej nehovorí,ale došlo mu predvolanie,tak ho to riadne ...

79viktoria79
8. júl 2022

@tetapetra toto sa mi nechce verit,to ani sud neodklepne,to jako že bude večný študent,a tatko bude pkatit do nekonečna?

tetapetra
8. júl 2022

@vikisukik phd trvá 3-4r pokiaľ sa nemýlim.tak aj t platíš,pokiaľ súd potvrdí

luliu
8. júl 2022

@tetapetra silné pochybujem, že pri phd musi platiť ďalej, tam dostáva štipendium a to nie je nizke

tetapetra
8. júl 2022

@79viktoria79 neviem. Netuším ako to podala ona. Samozrejme,že je schopná sa živiť sama,veď je to už starať koza. Veď jej dotoval aj ročnú stáž vo Francúzsku. Dávala si žiadosť o viac, asi zistila,že on okrem výsluhového berie aj plat.🤷

tetapetra
8. júl 2022

@luliu neviem, v tomto sa nebudem hádať. Ale tamto je pravda.

lienka.7
8. júl 2022

@deana100 ked navštevuje VS tak dokiaľ nezostatnicuje. Ale pozor, ani potom nie je možné len tak prestať platiť, pokial je vyzivne stanovené súdom. Treba dat návrh na sud na zrusenie

lienka.7
8. júl 2022

@luliu štipendium nie je plat a pokial je dennou študentkou tak ma na to narok, lebo ma stále status študenta. Asi to závisí od "charakteru" dietata, kamoska uz za PhD. štúdium vyzivne nedostavala. Ona ho uz nežiadala.

luliu
8. júl 2022

@lienka.7 ale phd. je už akoby zamestnanie, silne pochybujem, že ak by rodič požiadal o ukončenie platenia, že by sud nevyhovel. To nie je ako klasické štipendium počas studia, doktorandi dostávajú každý mesiac vyše 900€

lienka.7
8. júl 2022

@luliu nie, nie je to zamestnanie, ty si normalny student, nemáš s fakultou pracovnu zmluvu. A pokial to stíhaš vekovo do 26 rokov, normalne cerpas výhody ako študent.
A pri našich sudoch nikdy nevieš.

luliu
8. júl 2022

@lienka.7 áno jasne, je to stále študent, len vravím, že pri dnešných súdoch neverím, že by ponechali vyzivne

terina25
8. júl 2022

Otec je povinny platit,ak sa dieta sustavne pripravuje na povolanie. Cize aj ked ma 27 r.a studuje,tak otec platit musi.

akvi
8. júl 2022

@79viktoria79 aj keď ešte dieťa nie je plnoleté a je na externom zo zdravotných dôvodov? (jedná sa o SŠ).

ivetka1981
28. júl 2022

Mam 17r.syna,posledne výživné bolo schválené zvýšením zo 120 na 160e..myslite,ze môžem požiadať o opätovné zvýšenie, keď som toho času na PN dlhodobo?
Ex ma príjem cca 900e v čistom.. koľko by som mohla požiadať?

silesias
4. okt 2022

@lienka.7 prosím a to zrušenie naozaj musí byť súdne? To budem musieť ešte na sud ked dcéra dostuduje?

79viktoria79
4. okt 2022

@silesias ona tam môže ísť sama

lienka.7
4. okt 2022

@silesias ano, sud ti to musi zrusit. Das návrh na zrušenie výživových povinnosti.
Nemozes len tak svojvoľne prestať platit, aj keď dostuduje. Vystavujes sa riziku trestného oznámenia, daj si na to pozor. Neviem, aké s nou mas vzťahy, podla toho jednať.
Známy mal so synom zle, klasicky platil aj po skončení školy, zaplatené vyzivne žiadal potom naspäť.

waitinka7
4. okt 2022

@terina25 a ak dieta studuje vysoku skolu externe? Aj vtedy sa plati vyzivne?