Dobry den,chcem sa spytat ci mi neviete poradit ako je to s platenim vyzivneho.Dospely syn dostudoval strednu skolu .Dokedy treba platit vyzivne?A ako mam zistit ci si nasiel pracu ,alebo brigadu ked spolu nekomunikujeme?Vyzivne bolo urcene sudom.
@orbitka3305 výživné treba platiť dovtedy, kým nebude nový právoplatný rozsudok o zrušení... treba na súd podať návrh na zrušenie vyživovacej povinnosti a protistrana bude vyzvaná k tomu, aby zdokladoval aktuálny stav... pokiaľ má ukončenú strednú školu a nepokračuje denným štúdiom na vš, teda naďalej sa súvisle nepripravuje na výkon budúceho povolania, tak bude vyživovacia povinnosť zrušená... ale rozhodne to nestačí ukončiť len tak, že prestaneš platiť, lebo si sa dozvedela, že syn doštudoval...
Pokial studuje .. cize vyzivovacia povinnost je do 26rokov. Pokial uz nestuduje ma brigadu, pracu treba dat na sud
@tobnuf omyl...vyzivovacia povinnost trva pokial nie je dieta schopne sa same zivit. Cize v ojedinelych vynimocnych pripadoch( napr. postihnutie ) moze vyzivovacia povinnost trvat cely zivot.
@orbitka3305 A samozrejme je potrebne podat nevrh na sud na zrusebie vyzivneho pokial uz nestuduje. Asi najrozumnejsie riesenie je zatelefonovat a opytat sa ci sa chysta chodit na VS
@bobulazelena vdaka za opravenie ale moj otc na nevlastne sestry plati vyzivne .. starsia uz ma 18 nechala skolu.. pracu sice nemala ale sud vyzivovaciu povinnost na nu zrusil kedze je plnoleta a nestuduje tak neviem.
@tobnuf vyživovacia povinnosť nie je ohraničená vekom, to si mýliš s prídavkami na deti... vyživovacia povinnosť rodičov voči deťom trvá dovtedy, kým nie sú schopné sa samostatne živiť - v praxi to vyzerá asi tak, že 35ročné mentálne alebo fyzicky hendikepované dieťa, ktoré nie je z objektívnych príčin schopné sa zamestnať, sú rodičia povinní aj naďalej živiť... ale 19ročné, pokiaľ má ukončené vzdelanie = teda prípravu na budúce povolanie - už nárok na výživné nemá, môže sa zamestnať... to, že nie sú voľné pracovné miesta alebo sa dieťaťu nechce, nie je objektívny dôvod... ale vyživovacia povinnosť nezaniká automaticky, treba o jej zrušenie požiadať súd a ten rozhodne - ako, to už záleží od sudcu, je kľudne možné, že 23ročnému lenivcovi to výživné ponechajú...
a nie je to tak, že "dieťa" do 26 rokov nedostáva ani sociálnu podporu a rodičia sú povinní ho do 26 r. živiť?
@anetkaadamko tak to sa predpoklada ze dieta studuje,a ak nie tak pracuje ale je pravda ak po strednej sa nazamestna tak nedostane od statu nic a staraju sa rodicia,preto je dobre ak deti ostanu na dennom pomaturitnom studiu ak ich na vš nezoberu
@anetkaadamko nie je...ak sa mu proste nechce pracovat tak ho ptedsa nemusi rodic zivit. Ide o to ze pri vyzivnom na plnolete dieta sa posudzuje ci sa to neprieci dobrym mravom. Pripafne rodic zaraba minimalnu mzdu a dieta napriklad zdedi majetok velkej hodnoty tak kludne moze aj studovat a nemusi byt rodic zaviazany na platenie vyzivneho
Dakujem za odpovede.Pomohlo.Jedna sa o syna mojho priatela.Posuniem rady dalej 🙂
@orbitka3305 ???
ako? jednoducho - začať sa zaujímať o vlastné dieťa!
kto s ním má komunikovať o podstatných životných krokoch ak nie rodičia?
@katarinamarkova - nie vždy sa to dá, aj taký je život ...
@cacianka prepáč, ale keď človek chce, tak si cestu k svojmu vlastnému dieťaťu nájde! prosím ťa, čo bráni dotyčnému ísť za svojím dospelým dieťaťom a začať s ním normálne komunikovať?
@cacianka presne tak,nie vzdy to ide.Aj toto je ten pripad.
@katarinamarkova Neviete pozadie toho vsetkeho ,tak tu uz tolko nemudrujte okolo toho ,dobre?Chcela som poradit a nie rozoberat rodinne vztahy.ocividne vas to tu bavi do kazdeho rypat.
@orbitka3305 ............ jednoducho - začať sa zaujímať o vlastné dieťa!
kto s ním má komunikovať o podstatných životných krokoch ak nie rodičia?..........
opakujem, to čo som písala na začiatku - myslím, že práve toto je rada hodná slušného človeka, pretože slušný človek sa snaží vzťahy so svojími najbližšími budovať, udržiavať, upevňovať.
chcete chladnú radu, čo postaví ešte vačšie múry a vzťahy zdevastuje ešte viac?
v tom prípade- sa obráťte na súd so žiadosťou o zrušenie, zníženie vyživovacej povinnosti voči dieťaťu, na súde sa všetky okolnosti súvisiace s vyživovacou povinnosťou, ako to či dané dieťa pracuje, študuje atd. preberú a daný rodič aspoň bude v obraze......možno sa konečne aj so svojím vlastným dieťaťom takto stretne.
@katarinamarkova jedna zo zakomplexovanych rozvedenych zenskych a krasne to vsetko vidno, staci si precitat co pise, sa jej byvali muz vysral na nu aj na dieta a takto si to kompenzuje... hovno moze vediet o situacii ,ktora v rodine vladla,ale najlepsie je sudit aj ked nic neviem...
@adam122 o kom teraz hovorime?
V tomto článku je vysvetlené dokedy platiť výživné: https://vojtechsemeth.blog.sme.sk/c/500918/doke...
Dobrý deň, chcem sa opýtať do kedy má manzel platiť výživné. Manžel má nemanželského syna , ktorý má 23 rokov študoval na VŠ no teraz vraj nespravil skúšky tak neprešiel cez 3 ročník.....vraj si skúšky dorába. Nezdá sa mi to veď skúšky robili teraz cez PC . Kto uz takto skúšky nespraví 🤨 . Vraj brigaduje a skúšky si vraj urobí tento rok. Ako to je vlastne je študentom? Nieje študentom? Do kedy má platiť výživné do 26 roku dieťaťa?
treba sa obratit na sud a ten zisti čo a ako a rozhodne