Ahojte, idem si po radu. Pred pol rokom sme mali s expartnerkou sud, kde sme riesili mimo ineho aj to, kde si budeme preberat a odovzdavat dceru.
Expartnerka po rozchode neustale menila podnajmy a stahovala sa z miesta na miesto (v ramci Bratislavy 3x). Kedze ex nevlastni ziadnu nehnutelnost, bolo logicke predpokladat, ze sa stahovat dobuducna este niekolkokrat bude.
Preto mame v rodicovskej dohode uvedene, ze miesto prevzatia a odovzdania dietata bude v mojom trvalom bydlisku (40km od BA), alebo v mieste bydliska matky v Bratislave. Chcel som totiz predist tomu, ak by sa matka nahodou odstahovala mimo BA, aby som musel pre dceru cestovat niekam do andela.
Nasu rodicovsku dohodu mame podpisanu a na sude bola schvalena. V rozsudku vsak je uvedena len formulacia, citujem: ... rodič, ktorý sa ujíma osobnej starostlivosti, maloletú prevezme v stanovenom čase v mieste bydliska odovzdávajúceho rodiča." V rozsudku teda nefiguruje to upresnenie miesta bydliska matky v BA, ktore mame v dohode. Na sude som argumentoval prave tym, ze matka casto meni bydlisko a kvoli dcere a jej dochadzaniu do skoly v case ked je u matky. Preto som chcel, aby miesto preberania ostalo aspon v BA. Sudkyna sa spytala matky, ci sa este planuje stahovat, na co matka povedala ze nie. No pol roka po pojednavani a rozhodnuti sudu sa matka zaciatkom decembra prestahovala zase.
Odisla z BA a prenajala si dom v dedine 30 km od BA. Pokial by som byval v BA, tak by som to neriesil, no ja byvam 40km od Bratislavy na opacny smer - cize prestahovanim matky sa cestovna vzdialenost predlzila na skoro 70km.
Teraz matka po mne chce, aby som si pre dceru vyzdvihol u nej v novom bydlisku. Ja vsak trvam na tom, ze preberat dceru by som si mal v Bratislave tak, ako bolo dohodnute a obaja sme to podpisali.
Co podla vaseho nazoru plati? Nasa podpisana a sudom schvalena rodicovska dohoda, alebo rozsudok, kde je uvedene len vseobecne "v mieste bydliska matky"? Mam trvat na tom, aby mi doviezla dceru do Bratislavy, alebo som povinny si dceru vyzdvihnut u nej pred barakom?
Vdaka za normalne odpovede
v mieste bydliska odovzdávajúceho rodiča... to je povedané všetko...
takže mimo Ba
Myslis si, ze je vhodne aby ste si dieta odovzdavali niekde pri nakupaku? Vsak je jasne napisane, ty pojdes pre nu k matke, ona pre nu pojde k tebe. Je to rovnakych 70 km pre jedneho aj pre druheho. Ci mas pocit, ze smerom na zapad od BA su kilometre kratsie (dlhsie) ako smerom na vychod?
Je neprijemne, ze matka sa vyjadrila ze sa stahovat nebude - kedze pravdepodobne to vzala sudkyna do uvahy - a prestahovala sa.
Ale, co je psano to je dano...
Aj tebe sa môže situácia tiež zmeniť a môžeš sa časom presťahovať. Preto je to tak napísané v rozsudku aby si podobný ako ty nevymýšľali miesto odovzdávania disťaťa.
@viestta Ono prakticky vzato je jedno, ci to bude niekde pri nakupaku, alebo v parku. Jedna sa o to, ze matka meni neustale podnajmy, tentokrat ale prestahovanim este zvacsila vzdialenost medzi dcerou a skolou. Ide totiz o to, ze o dceru sa prevazne staram ja (2/3 z mesiaca - dcera chodi do skoly v mieste mojho bydliska) a tych par dni, co je dcera u matky, tak ju do skoly vozieva ona. Dcera musela pred 6. tou rano vstavat, aby stihli dojst do skoly. Teraz to bude este o cosi skor, lebo vzdialenost je este vacsia. uz predtym sa dcera vyjadrila, ze to dochadzanie sa jej nepaci a ze chce byt viac doma so mnou, kedze tu ma kamosky a chodi sem do skoly. Sud dceru vypocul, psychologicka a kuratorka takisto, ziadali sme, aby dcera nemusela tolko dochadzat, bol upraveny styk tak, aby dcera bola v mojej starostlivosti 2/31 dni z mesiaca. Tam su aj ine okolnosti, ale tie nie su teraz podstatne.
oprava: 2/3 z mesiaca
Nikoho nemôžeš prinútiť, aby sa nikdy nesťahoval. Okolnosti môžu byť rôzne. Proste v mieste bydliska odovzdávajúceho rodiča.
@3009 mne sa situacia moze asi tazko zmenit, kedze vlastnim nehnutelnost, kde s dcerou byvame. Mame tu obaja trvale bydlisko, dcera sem chodi do skoly, ma tu kamaratky a soc. zazemie - nie je dovod, aby som sa spraval nezodpovedne a menil bydlisko len preto, ze sa mi zachce, tak ako to robi ex
@huxy tak, ale zasa treba trochu prihliadať na potreby dieťaťa a nie sa sťahovať kade tade a kašlať na to, ako dieťa bude chodiť do školy...išla mimo BA do domu, tak predpokladám, že financie v tom nebudú, že neostala v BA v prenájme. Keďže prenajať dom kúsok od BA vyjde drahšie ako menší byt v BA
tak potom už len dobrého právnika - aby sa nato pozrel z odborného hľadiska...
Určite ex nemení bydlisko len tak ale napr. z fin. dôvodov.
@huxy Ja netvrdim, ze chcem, alebi idem niekoho nutit, aby sa nestahoval. Ja tvrdim, ze ak sa matka vedome stahuje s tym, ze predlzuje vzdialenost dietata do skoly, mala by niest svoju mieru zodpovednosti, notabene, ked podpisala nejaku dohodu. Ja sa len snazim chranit zaujem nasej dcery, nic viac.
@3009 Mylis sa - ex zmenila bydlisko preto, lebo chceli ist byvat s priatelom do domu, pretoze 3 izbovy byt im neposkytoval dostatok priestoru a sukromia - vraj.
@huxy ten dom je bungalov, postaveny v 2009 - Dom je pekny, cisty, o to vobec nejde - ide o zivotny styl ex
Tak či tak, akýkoľvek má dôvod, v dohode ste podpisovali v mieste bydliska odovzdávajúceho rodiča. Už tretí krát to píšem. Subjektívne pocity žiadnu rolu nezohrávajú
@huxy Zle citas - v rodicovskej dohode mame napisane, ze v mieste bydliska u mna (adresa), alebo v mieste bydliska matky v Bratislave - doslova.
Rozsudok je formulovany nasledovne: "Sud schvaluje rodicovsku dohodu" Rodicovska dohoda obsahuje vyssie uvedenu formulaciu, aj ked samotny rozsudok ju neobsahuje.
Lenže ani súd matke nemôže prikázať, kde má bývať, chápeš či nie 🤦♀️
V mieste bydliska odovzdávajúceho rodiča.
Ale tak veď kľudne daj návrh na súd a uvidíš, ako súd určí. Ale určite to nebude BA, keďže ani jeden z vás tam nebýva
Však ak si ju vykopol z tvojho bytu a ona nemá na nájom tak hľadá co jej kde vyhovuje preto sa toľko sťahuje, nechápem co sa čudujes, co teba po tom kde sa ona sťahuje a koľkokrát, ty máš rozhodnutie ze mas vyzdvihnúť dieta tam a tam tak to dodrzuj kým vám to súd opat nezmení
vyzdvihni dieťa tam, kde je to pre dieťa najpohodlnejšie. Ak by sa musela malá trmácať autobusom s matkou do BA, tak radšej ju vyzdvihni pred barakom a kašli na ex.
@valikasikulova A ty si kde dosla na to, ze ja som ju vykopol z bytu prosim ta? Alebo si tu liecis na mne nejaky svoj mindrak? Pokial nemas nic ine, len svoje domienky, tak bud radsej ticho.😉
Platí to, čo je uvedené v rozhodnutí súdu.
Teraz by som to už na Tvojom mieste nechala tak a nedoťahovala sa s ex. Ak sa s ňou nedá dohodnúť nejako rozumne tak podať návrh na súd na úpravu styku.. iné východisko nevidím.
Teraz by som šla pre dcérku, nech je to pre dieťa čo najviac pohodlne
Ale po novom roku by som dala na súd návrh na úpravu, lebo ak ex takto kocuje krížom-krážom tak hádam nebudeš pobehovať po celej Ba a okoli
Nepoviem keby sa sťahovala z ekonomických dôvodov, ale takto ?
Mne sa nepaci tvoj dvojity meter. Ty mozes byvat niekde za humnami 40 km za BA, ale exka sa uz nemoze prestahovat mimo BA? Ma na to rovnake pravo ako ty.
@tairyx Dohodnut sa s ex neda, odmieta so mnou komunikovat a hra mrtveho chrobaka. Moju ziadost, aby mi oznamila jej nove bydlisko, uplne odignorovala. Ja uz neviem, ako s nou normalne komunikovat ohladne malej, pretoze nic nikam nevedie. pred tyzdnom som volal na upsvar, aby mi poradili, ako dalej. pani mi poradila, aby som to nechal teraz tak a aby som to zacal riesit az v januari... Takze mi nic ine neostava, len pockat.
@ullala Moj dvojaky meter? V com a kde? nech si byva kde chce, do toho ma je s prepacenim hovno. mne sa jedna len o to, aby dodrziavala dohodu, ktoru podpisala a ktoru schvalil aj sud. Neviem kde je v tom dvojity meter.
@pribinak Ano, asi mi nic ine neostava. Dakujem za pochopenie.
Si povinny vyzdvihnuť dieťa v mieste bydliska matky