Dieťa v osobnej starostlivosti matky

aninenka
29. sep 2015

Žienky, syn je mojej osobnej strostlivosti, styk ponechal súd na dohode. Expartner však robí problémy a naschvály...pred tým ako pôjdem upraviť styk na súd, sa chcem opýtať....
Aké sú moje práva, keď je dieťa v mojej starostlivosti? Napr. nesúhlasím s tým aby syn spával u ex keď má na druhý deň povinnosti - škôlka, neskôr škola, som za to aby malo dieťa režim... expartner môže po neho ísť ale večer o siedmej nech je doma. Stalo sa mi že napriek mojmu výslovnému nesúhlasu, ho nechal spať u neho večer, s tým že mi to len oznámil že tam bude spať a bodka. Nereagoval na môj nesúhlas.
V takýchto prípadoch čo robiť, prísť s políciou by bolo hrozné pre syna. Celkovo si myslím, že robím dosť kompromisov, od toho že môže s ním byť kedy chce v podstate, až na toto pravidlo, ktoré on odmieta rešpektovať....a robí si čo chce...
Mám právo prísť si po dieťa takto večer a musí mi ho vydať? Povedal mi že mu môžem výjsť na hrb že si bude robiť čo uzná za vhodné. Platí výživné 100 euro a zaujíma sa a ja som povinná mu dať dieťa kedy si on povie. 6e jediné o čom môžem rozhodnúť je že kam pôjde do školy aj to s jeho súhlasom. Svojvoľne ho berie na lekárske vyšetrenia, s čím aj tiež nesúhlasím. On moj nesphlas nerešpektuje...ako sa brániť?
ďakujem

barbora59
29. sep 2015

Ono je to velmi tazke dohodnut sa ked su medzi rodicmi rozbroje. Niektore mamicky by dali neviem co aby sa chlap zaujimal a dieta niekam zobral.Maju v pazi. Kym sa nebudeme normalne rozpravat tak to nepojde ani tak ani tak. Mne napr nevadi ked maly ide po skolke ci k otcovi alebo staremu otcovi.. ved spat ho da tak isto ako doma a rano ho odvezu takisto do skolky ako ja a mam vecer pre seba.Ja v tom napr problem nevidim. Nech ma maly teplaky tricko kefku u otca... Ber to tak ze maly mu urcite chyba a tiez ho chce mat na noc aj v tyzdni.A ked bude skolka no tak sa snim nauci porobi ulohy a bude.Ale tak to je samozrejme vsetko na tebe.Ked sa neviete dohodnut tak jedine asi dat niaky navrh na sud na upravu styku.Mozno dostanes kazdy druhy vikend a bude tak ako chces ty. Drzim palce nech to dobre dopadne.

barbora59
29. sep 2015

A co sa tyka tej policie to uplne vynechaj to je strasny extrem to uplne v najkrajnejsom pripade. Pre dieta by to bolo peklo. Vies si to predstavit ze ti ho domov odvezu policajti, zacne sa ti pomaly v 5 tich rokoch pocikavat a bude mat stres na neviem kolko.

vroni
29. sep 2015

@aninenka, byvaly ta natahuje ako male tricko a ty sa nechas. A co, ze maly u neho prespi? Tak prespi, kym to nema na dieta nejaky negativny vplyv, vobec by som to neriesila. Ak chces byt zlomyslena, tak byvaleho pochval, ako je fajn, ze mas aj ty volny vecer (stavme sa, ze potom to nebude take "vtipne" nechat dieta u seba prenocovat). Svojvolne na lekarske vysetrenia? Sice blbost, ale informovala by som pediatra a dalej neriesila, i tak mu v tom nezabranis. Jeho suhlas na skolu nepotrebujes, ani by mi nestal za odpoved, zapisem dieta do skoly tam, kde je to podla mna najlepsie (pre dieta), byvaleho informujem a dalej neriesim. Ak nesuhlasi, je to cisto jeho problem, ktory mna nezaujima. Skuste si stretnutia dohadovat pisomne (sms stacia), aby zase nemal huste reci, ze je dieta castejsie u neho nez u teba. Na zvysok pevne nervy a usmev, nech sa rozculuje on.

aninenka
autor
29. sep 2015

@barbora59

@vroni ďakujem pekne. prosím, nejde o to či ho tma nechám spať alebo nenechám. Proste som ja v práve, ked s niečim nesúhlasím? Musi to on rešpektovať? Myslím, aké mám práva ako matka ktorá ma dieťa v osobnej starosltivosti?

vroni
29. sep 2015

@aninenka, si v prave. Problem je prave v tom, ako ho prinutis. Mozes na to ist silou - cez policajtov a sud. Ci sa pravdy dobojujes je otazne, bude to stat nervy, peniaze a v konecnom dosledku ublizi synovi. To asi nechces. Skusila by som byvalemu "dokazat", ze vlastne robi to, co tebe hra do karat. Ak nie, este stale ti ostane cesta silou. Mozes informovat socialku, dat si upravit styk na sude a nabehnut k byvalemu s policajtmi. Ano, pravo na to mas. Ale stoji ti to za to?

sakurra
1. okt 2015

Na dieťa máte rovnake právo obaja. Dajte si upraviť styk na každý druhý vikend, / piatok- nedela/, ako je to štandardne, poprípade ak bude mať záujem o dieťa aj jeden den cez týžden. Vyhneš sa hádkam a a dieťa bude mať režim u oboch rodičov.

bobinka23
17. sep 2018

Ahoj váš expartner ma určené od súdu kedy sa moze zo synom stratavat?