Ahojte, neviem co vlastne ocakavam od tejto diskusie asi to potrebujem len dat von …
Bola som s detmi /4r a 11m/ na ihrisku a prislo ku mne take mile dievcatko a zacalo mi vykladat ze “ jej mamka ma tiez male babatko “ a aky maju kociar, ze bola kocikovat, ze ake ma kolesa ze babatko vecer plakalo ked bola mamka na navsteve .. jednoducho z toho celeho som pochopila ze dievcatko zije so starymi rodicmi a jej mama zije na inom sidlisku aj s babatkom… a mozno nejakym partnerom, to neviem. Ide o to ze to dievcatko chcelo kocikovat, hojdat a vsetko to co robia starsie sestry mladsim surodencom .. a mne to prislo strasne luto a je mi z toho smutno uz treti den .. mrzi ma aj ze sme odtial rychlo odisli lebo strasne pieklo a nemali sme vodu ani klobuky.. a to dievcatko tam ostalo samo a cakalo kto dalsi pride.. ma 9 rokov a dedko jej dovoli proste ist samej na ihrisko. No mne to prislo strasne luto ze je taka sama, este pochopim ked zena nie je schopna z nejakeho dovodu sa postarat tak to prevezmu stari rodicia ale toto? ze o jedno sa staram a o druhe nie? Ved to dievcatko bude mat aku traumu z toho ze jej mama so sestrou k nej chodia len “ na navstevu “ … aky moze mat nato zena dovod ze to takto urobi? 🥺
Ano, je to smutne, hlavne pre matky, ktore daju aj zivot za svoje deti. Neviem co ju k tomu viedlo. My mame v rodine extremny pripad. Zena ma asi 3deti, aspon o tych vieme. 2najstarsie si vzala babka a vychovala ich, vystudovali. Nie je iste kolko tych deti vobec ma. Pocula som, ze nejake nechala aj v porodnici. Ona sa vytrati na nejake obdobie, ze nikto nevie kde je a co robi, potom dojde a tak dokola. Matka roka to nebude a pritom pochadza zo slusnej, financne dobre situovanej rodiny. Jej sestra ma manzela, deti, dom, pracu.
@kristinapetronela nebola na prazdninach, pytala som sa ci byva s mamkou na tom sidlisku a ona ze nie, moja mamka mi pred rokom uz hovorila ze stretla na zmrzline s mojou dcerou dievcatko s dedkom a dedko jej povedal ze zije s nimi a mne hned doslo ze to bude ona… ja len nechapem ze jedno ma odlozene a o druhe sa stara? ako to ma ta starsia v hlavicke spracovat
Dobre ranko, pracujem na urade prace a castou mojej agendy su aj rozsudky o nahradnej starostlivosti....to je to, co opisujes, biologicky rodicia sa nevedia starat o svoje deti a tie su u niekoho ineho v starostlivosti. To by si sa cudovala, ako ludia ziju v nasej krajine, v srdci europy. Aj 10 deti ma - a vsetky su na nahradnej starostlivosti - to je sice extrem, ale 2-3 deti v NOS je celkom bezne. aj 4 az 5 deti. A kludne tie damy otehotneju znovu, za nase peniaze porodia, niekto iny sa o tie deti stara a stat - napriklad soocialnymi davkami a pracou ludi na urade to dookola financuje. Vzdelanie je klucove riesenie a prevencia. Vsak mozes mat sexu kolko chces - ale nemusis za kazdym otehotniet. Netreba nam v parlamente riesit potraty - ale vzdelanie, tie zeny nevedia, ze ked tak zili moji rodicia, ja tak zit nemusim. To je co nam chyba - pokrok, posuvanie sa k lepsiemu - to by nam zabezpecilo vzdelanie.
Nevieš celé pozadie toho, prečo ta malá žije u starých rodičov, ako dlho, ci im bola zverená súdne, nepoznáš jej mamu.
Nedá sa vopred jednoznačne povedať, prečo tak to je,ani hneď odsúdiť, ze prečo ju tam "odložila" a podobne.
@jaskolka presne tak.
@jaskolka ja jej mamu nepoznam, ani asi nikdy nespoznam ale nic to nemeni na tom ze sa zamyslam nad tym ako sa nieco take moze stat… asi je jedno ci ju odsudim alebo nie kedze cele je to len polemika co sa vlastne stalo o pre mna neznamej osobe. Ale tie oci toho dievcatka ked som sa spytala ci zije s mamou boli skutocne, a jej bolest ziadny dovod preco je v cudzej opatere nezaplata. Duplom ked vidi ze jej sestra s mamou zije.
a celkovo neberte to hned ofenzivne, mne nejde o hejt mamy, len mi je luto toho dievcatka…
@ibanina ahoj, len ma to zaujíma, ako to funguje, ak má žena napr. už jedno dieťa v náhradnej staroslivosti a otehotnie. To jej druhé dieťa automaticky odoberú alebo jej ho nechajú a neskúmajú, že má niekde aj prvé dieťa, o ktoré sa stará štát, resp. niekto iný z rodiny?
@autorka ktovie ako to tam je, ale tiež mi z toho opisu prišlo ľúto toho dievčatka. Možno sú na to dôvody, prečo je to tak ako to je, ale aj tak je to smutné.
Ano, je to smutne, hlavne ak sa matka vzda dietata, lebo jej novy partner si nerozumie s hej 1.dietatom, alebo nechce vychovavat cudzie dieta- tolko pribeh z mojho susedstva😥 . Takze ano, stava sa.
Ak je u starých rodičov,asi na to bol vážny dôvod. Možno nie je čo ľutovať a je jej tam lepšie. Teraz je jej to ľúto, keď vyrastie a bude lepšie chápať veci bude rada. Matka možno brala drogy, možno bola alkoholické, možno tam bolo týranie. To my už nevieme. Tiež máme v rodine prípad. Takmer bezdomovkyna si nabila môjho strýka, alkoholika má už 60 rokov. Čo vieme asi 4 deti sú v detskom domove. Jedno majú spolu, má 4 roky. Žijú na záhrade, v chatke. Tiež sme si hovorili že možno by mu bolo lepšie ak by šiel na adopciu a do normálnej rodiny. Takže kto vie čo je za tým že je u starých rodičov. Sociálka, súdy aj starý rodičia uznali že jej tam bude lepšie. Určite bol na to dôvod.
Môj manzel mal tiež takúto mamu, ku podivu nemá ziadnu traumu a je naozaj výnimočným otcom našich deti, ktorým sa venuje na 300% a kriticky voči sebe môžem povedat, že je ešte lepsim rodičom ako ja a deti ho miluju. Jeho mama otehotnela a nechcela ho, nedovolili jej ist na potrat, lebo bola z veriacej rodiny, tak si ho osvojili jej rodičia a ich bral ako svojich rodicov, aj ich doopatroval a to babka bola posledné roky v bdelej kóme. Jeho mama sa tiež potom odsťahovala a založila si novú rodinu, s novym dietatom. Pre normálne matky je to naozaj nepochopitelne. On mi vysvetľuje, že ju berie ako sestru. Vzťah tam nie je skoro ziadny, ďalšia nepochopiteľná vec, že ona mu ani nikdy napr k narodeninam nezavolala. Paradoxne teraz na tom zdravotne nie je dobre a muž ju brava po lekaroch, dokonca súrodencovi na ňu finančne prispieva nemalú čiastku každý mesiac, aj keď mu to zákon nepriklada ako povinnost, lebo sa sudom zbavila aj rodičovských práv k nemu a už pre ňu spravil viac ako ona pre neho za cely zivot. Keď si to tsk človek vezme, tak je vdacny za svojich rodicov, za to, čo nám všetko dali a davaju, lebo je to fakt príšerne mat takýchto krkavčich rodicov.
@lula313 manzela obdivujem 👏🏻 vacsinou taketo zle skusenosti to “dieta” namotivuju byt lepsim rodicom svojim detom
Aj v mojom susedstve babka vychováva vnučku a dievča je zatiaľ v pohode, už chodí na strednú školu. Jej mama mala v manželstve bokovku a manžel si neželal aby s nimi žila ☹️. Kamarátka zas má manžela, ktorého vychovávala babka, mama mu zomrela a otec keď si založiť novú rodinu malého odložil k babke. Kamarátka tvrdí, že to na ňom zanechalo následky, že nevie prejavovať city kvôli tomu, že si stále žije ako rozmaznaný jedináčik a pri tom už dávno má svoju rodinu.
Autorka, zrejme ano. Nechcem tvrdiť, že som mala obavy, aký bude otec, predsalen ti stari rodičia boli dosť stari, keď si ho ako batoľa zobrali, takze bol divoký samorast a nemal mantinely, aj mu chybali take elementárne vychovne prvky slušnosti zdravenie ludi nahlas, povedat na zdravie, keď si niekto kychne, gratulovanie k sviatkom a podobne veci, ktoré sa v normálnych slušných rodinách vštepujú detom od detstva, aj tie prejavy lasky, citov boli take zdržanlivé, takze s ním bolo aj vela roboty, ale jadro mal dobre, že je empaticky a dobrosrdečný človek. Pri detoch sa u neho rozvinuli mnohe ľudské stránky, aj sám to vnima, že mu dali nový zmysel zivota, takze vie im krasne prejavovať lasku, blaznit sa s nimi, od malička ich prebaloval, kúpal, takze aj keby ma zajtra zrazi auto, viem, že o deti bude tip top postarane a nebude im nič chybat.
Chudatko. Take deti su ale vsade. Aj Moja dcera mà spoluziaka co ho vychovava babka. Rodicia Asi nie su spolu a ziju niekde daleko. Zas lepsie ked su u starych rodicov ako v decaku . Ta mama toho dievcatka z parku Asi bola single mama a nasla si noveho chlapa ktory ale jej dieta k sebe nechcel. Tak obetovala dieta aby mala chlapa a mà s nim nove dieta . ( spekulujem) zufale zeny robia zufale činy,
@lula313 a clovek by povedal ze na tych pozdravoch a prejavoch slusnosti baziruju prave stari rodicia … aspon ja to tak vidim .. ale ja si myslim ze taki ludia co to detstvo nemali zrovna super su o to lepsi rodicia lebo maju tu vnutornu motivaciu a skusenost ze nechcu aby ich dieta takto “ stradalo”
Možno bola len na prázdninách ...