Dieťa má soplík a otec si ho nechce vziať

domiemma
19. dec 2024

Dobrý deň, otec dieťaťa ma sudom stanovené že si ma brat každý druhy vikend. Pokiaľ ma dcéra kašeľ ci sopeľ odmieta si ju zobrat (pokiaľ ma horúčky atď dieta si nechávam doma). Ma na to nárok? Nedá sa s nim dohodnúť aj keby mala pol roka sopeľ proste si ju nezoberie.

katkaseiner
19. dec 2024

no nemal by to robit, ale pre taketo pripady by som dala navrh na zvysenie vyzivneho...to dieta ma zvysene naklady (lieky, vreckovky) a ty jedina mozes stratit lebo mozes pri dietati ochorieť a byt bez prijmu

dadis
19. dec 2024

@domiemma Otec ma len pravo na styk, ak je dieta zverene tebe. Nie povinnost. Ak by ste mali striedavu alebo spolocnu starostlivost, je to ine. O striedavu mozes poziadat.

pribinak
19. dec 2024

Hm, on ma právo, žiaľ nie povinnosť

Požiadala by som o zvýšenie výživného ak nechce participovať na starostlivosti keď je dieťa choré

hederamonstera
19. dec 2024

Boze niektori chlapi su fakt uboziaci

ayato
19. dec 2024

Bože, na facku takýto otcovia. Môj ex si ešte aj očr vezme na syna a to vie, že ja som doma s druhým dieťaťom . Žiaľ donútiť ho nedonútiš, ale presne ako píšu, by som žiadala vyššie výživné, teba stoja lieky aj hygienické potreby v čase chorôb viac a ešte ani do práce nemôžeš a on sa z toho luxusne vyvlečie.

deti95060810
19. dec 2024

on si nemusí brať dieťa aj pol roka...

dadis
19. dec 2024

@katkaseiner
@pribinak ak ma otec dieta 2 vikendy v mesiaci, to sa berie uz ako minimalny styk a vyzivne sa urcuje v plnej vyske. Ak by mali dohodnuty rozsireny styk - napr..od stvrtka do pondelka, dalsie dni v tyzdni a pod. - vtedy muzom vyzivne znizuju. Ak by vtedy nedodrziaval dohodnute casy, tak vtedy mi mohla ziadat o zvysenie na maximalnu ciastku. Pri takomto styku uz pravdepodobne maximalne mozne vyzivne ma..a nic jej neostava, len poziadat o striedavu napriklad..

pribinak
19. dec 2024

@dadis toto je taka ideálna situácia na papiery

barka1
19. dec 2024

@domiemma ano, má na to "nárok". Pochopitelne. Voci dietatu má vyživovaciu povinnost, nie povinnost bravat si ho.

dadis
19. dec 2024

@pribinak Preco? Ak chce, aby sa otec viac zapajal, tak mu ma dat na to moznost. Pri osobnej starostlivosti ten vikendovy styk ako tak pri malych detoch funguje, uvidi, ked bude dieta v puberte, tak z 2 vikendov v mesiaci budu 2 vikendy za rok. Ani nevie ako 🤷‍♀️. My to tak mame. A ani pri takomto styku na vyssie vyzivne, nez prislusne % v tabulke, narok nemam. Smutne, ale realita

pribinak
19. dec 2024

@dadis môže si dieťa hrávať aj častejšie. Toto na papiery je minimálny styk.

dadis
19. dec 2024

@pribinak Moze ho brat cestejsie, no nemusi sni vobec.. Suhlasim, ze je to brane ako minimalny styk, teda ma vyzivne na hornej hranici uz.. ak by si dieta otec braval castejsie, mohol by ziadat o znizenie, ale neplati to vice versa.

domiemma
autor
20. dec 2024

@dadis striedavu určite nie ... vysvetľovala som mu ze keď ho dlhšie nevidí nechce k nemu chodiť veľa krát plače ze nechce ísť k nemu alebo je smutná co mne je strašne ľúto keď to vidím ... ale spôsobom ze je chorá nezoberie si ju ho nevidí aj mesiac

domiemma
autor
20. dec 2024

@pribinak nedodržiava ani minimálny styk

earlgrey
20. dec 2024

@domiemma Nemusí nič dodržiavať. Ako bolo spomenuté, má právo na dieťa a nie povinnosť si ho brávať 🤷‍♀️ tu ide o charakter človeka...a ten žiadne súdne nariadenie a neviem čo nezmení.

pribinak
20. dec 2024

@domiemma je to jeho právo, nie povinnosť, žiaľ a s týmto nikto nič nespraví

dadis
20. dec 2024

@domiemma Preco nie striedavh? Ved sama pises, ze ked su dlhsie od seba, dcera sa od neho vzdaluje. Neviem kolko ma rokov, ale nemusi to byt hned tyzden/tyzden, aby si dieta zvyklo. Takto sa ich vztah nikdy nestane hlbsi, aj ked urcite ta striedava pre dieta uplne pohodlna nie je. Ale mensie deti si vedia lahko zvyknut. Vsetko mamsvoje pre a proti. Aj striedava aj osobna starostlivost. Treba pozerat na buducnost a zvazit, co bude pre tvoju dceru najlepsie. Deti potrebuju otca a dcery zvlast. A aj pre dospelych to je pohodlne, vies si naplanovat zivot, mat viac casu pre seba - na zarobok, vzdelavanie, sport, zabavu i novy vztah, financne to je lepsie, nez osobna (aj ked vacsinou v striedavke vyzivne nie je, ale financna spravodlivost tam je ovela lepsie ako v osobnej, kde otec zaplati vyzivne a adios, mama, staraj sa). Urcite to zvaz.

mogaa
20. dec 2024

@domiemma zobrať si dieťa je jeho právo, ale nie povinnosť...povinnosť je platiť výživné.....

sense
20. dec 2024

Žiaľ on má povinnosť len platiť, na stretnutie má nárok.

domiemma
autor
20. dec 2024

@dadis j tak by to nešlo býva dosť ďaleko

domiemma
autor
20. dec 2024

@dadis a môj názor je že keby si ju brával tak ako ma co je každý druhý víkend tak by dieťa bolo spokojne a neprotestovalo pretože pokiaľ chodil ako mal nebol problém to je môj názor

dadis
20. dec 2024

@domiemma Ok, mas pravdu. Ak by chodieval, tak ok. Ale nevies s tym nic spravit, nie je jeho povinnost chodit, ma len pravo. Takze sa zbytocne prudis. Jediny sposob ako to zmenit, je zmena starostlivosti - tam cestu nevidis, tak si zvykaj, ze vsetko bude len na tvojich pleciach. A stale len viac.

eternity24
20. dec 2024

@dadis myslíš, že otec by mal záujem o striedavku keď si dieta nieje schopný vziat ani každý druhý víkend? Silne o tom pochybujem. Lebo je fajn, že ju autorke navrhujes, no otec s ňou musí tiež súhlasiť, čo v tomto prípade silne pochybujem, že by záujem mal.

mabenn
20. dec 2024

@domiemma ake stare je dieta?

damian85
20. dec 2024

Išiel by som na to psychologicky , cez nátlak. Ako pišu , máš " maximálne " výživne pretože styk je minimálny. Ale nikde sa nehovorí , že sudcovia nie sú ľudia......Takže dôvod zvýšenia výživného prirodzene najskôr inflácia a pomedzi rečou by som spomenul , že otec dieťaťa si dieťa úplne neberie , čím ti vznikajú náklady na stráženie , keďže máš pracovné povinnosti a rôzne iné dôvody. Áno niektorý rodičia sa zobudia , až keď z toho niečo budú mať ( v tvojom prípade neprídu a nejaké euro ). Aj keď je skutočne otázka , či by som dieťa s radosťou dával niekde , kde ho vlastne ani nechcú. Ak by chcel , stepoval by pred tvojím domom aj keď by malo dieťa 40 horúčky a vynucoval by si stretnutie......

dadis
20. dec 2024

@eternity24 Pre vela muzov je vyzivne prvotna motivacia 😅. Ale ano, samozrejme ze by s tym musel suhlasit, ale je to v tomto pripade asi bezpredmetne.

venusa85
20. dec 2024

@dadis no, mne bolo povedané, že aj otec by to mal brat ako svoju povinnosť.

venusa85
20. dec 2024

@dadis podľa čoho sa určuje vyzivne? Aká tabuľka, koľko % z príjmu? Mne niekto povedal, 20-30%, dieta ma nárok na rovnaký štandard ako ma rodič s vyšším príjmom. Toto viem, bolo mi povedané. Ako to je? Mne platil ex 40€ vyše 6 rokov. Vlani som žiadala na 120. Okrem výživného žiadne € navyse, nekúpil ani ceruzku do školy. Teraz sme mali súd na rozšírenie styku, príjem udal 1100€ v čistom.

earlgrey
20. dec 2024

@venusa85 Otec BY to mal brať ako svoju povinnosť...je tam to "by" ... takže nie, nemá povinnosť...ako som spomínala, je to o charaktere človeka a keď je raz blbec, tak žiaden súd blbca nezmení...