Ahojte
Chcem sa opýtať prosím
Chceme s mužom napísať návrh aby dieťa bolo v jeho starostlivosti. Ako to sformulovať ako rodicovsku dohodu a len napísané odniesť na súd? Tam mi to hneď potvrdia alebo musí prebehnúť aj súd?
Musím to vysvetliť aby ste sa zbytočne do mňa neobuvali a neriešili hlúposti okolo toho. Muž chce ist na materskú a máme povolanie ktoré to vyžaduje že ak chce ist na MD musí byť od súdu papier že je v star otca.
Ďakujem za odpovede k veci
Ja som práve včera čítala, že podľa nového platí od 1.5.2021 že toto tlačivo už nie je treba ak chce ísť otec na materskú, v tom sú ale riadne zmätky..
@ssandyy nie, to urcite nepotrebuje, kedysi socialna poistovna pozadovala spisat dohodu, ze otec prebera dieta do svojej starostlivosti, ale to bol len ich formular, nic ine a uy vobec nie, aby to islo sudnou cestou . Ak chce ist otec na matersku, tak to normalne oznami v praci, da si potvrdit ziadost a zanesie ju na socialnu poistovnu. U statnych zamestnancov to nie je ine 🙂
a este pokial zijete v spolocnej domacnosti, obaja sa o dieta riadne starate, ziadny sud nebude rozhodovat o zverenie do starostlivosti jedneho z rodicov, to by musel urcovat aj vyzivne...
@gianna ďakujem za odpoveď
Ale nehnevaj sa máme to zistené z odborných informácií. U nás v práci je to špecifické a toto potrebujeme splniť, aby otec mohol ísť na MD. Máme vlastne zákony.
Pýtala som sa niečo iné. Len tak by som si to nevymyslela a tobôž nie ľudia z práce, ktorí s tým pracujú...Dokonca aj manželia žijúci v spoločnej domácnosti to musia takto riešiť.. Dokonca sociálna poisťovňa s tým nemá nič spoločné... Máme vlastnú sociálnu kde sa odvádzajú peniaze.
Pýtala som sa ako to funguje na súde či musím čakať na pojednávanie alebo stačí tam ísť s tým papierom a hneď mi to potvrdia...
@ssandyy Ok, v pohode,len tak zo zaujímavostí, kde to na pracuješ? Kľudne do ip, nech sa naučím niečo nové 🙂 a k tvojej otázke, áno, rodičovská dohoda podlieha schváleniu súdom a treba čakať na pojednávanie, nerobí sa to na počkanie. A tiež tam treba uviesť okolností, aby súd vedel posúdiť, či je rodičovská dohoda ok, či nie je v rozpore s dobrými mravmi.
@malinoismum podľa všetkého je manžel vojak/policajt oni majú inú zákonnú úpravu a na materskú môžu ísť iba vo veľmi výnimočných pripadoch
@gianna Však píšem - presne že máš pravdu - že v tom prípade to spadá pod konk. Ministerstvo;) každopádne - autorka držím palce nech to schvalia… (tomu konkr. Kolegovi to schválili ale práve mi hovorí moj drahý, že zas jeho ďalším dvom - tiež policajti- neschválili;( - normálne som prekvapená lebo fakt som doteraz vedela len o tom 1 prípade ) ktovie ako to tam funguje…
@ssandyy ak ste dohodnutí stačí návrh a odklepnú Vám to