Mám pred ťažkým rozvodom. Mám dve dcéry. Manžel im nikdy nebol dobrým otcom. Staršia má z otca paniku, bojí sa ho, v jeho prítomnosti sa trasie. Nechce sa s ním stretávať. Nechce s ním žiadny kontakt a aby o nej niečo vedel. Je dospelá, čiže s týmto by nemal byť problém, keďže ako dospelá žena má právo sa rozhodnúť sama.
Mladšia má šestnásť. Aj keď otec má rovnaké rodičovské práva ako ja, tiež ho nechce stretávať.
Aké sú moje povinnosti voči manželovi v tomto prípade? Čo budem musieť riešiť po rozvode ohľadom detí v takejto situácii?
Obidve deti študujú. V poslednej dobe boli depresívne, aj keď sú inak šikovné, mali problémy s koncentráciou.
Pokial riesis styk, dospela dcera sa rozhodne sama a 16rocnu vypocuju a daju volny styk. Preco nebol dobrym otcom? Vzdy nebol dobrym otcom? Alebo mal len obdobie kedy nebol dobrym otcom?
Sú tam veľmi vážne veci. Zaujíma ma, či ho budem musieť informovať o mladšej - prospech v škole, zdravotný stav...
Viem, že nás bude obťažovať. Ak by vedel, kde bývame,dosť by nám osladil život
Porad sa s koliznou. My nevieme, ake vazne, co sa stalo alebo ako dlho sa to dialo. Ale ako otec ma pravo na informacie o svojom dietati, aj o skole aj o zdravotnom stave. Stretavat nasilu ju asi nikto nedonuti. Mal by aj vediet, kde ma dceru, s vynimkou vaznych stavov, kedy by bola ohrozena vasa bezpecnost..
@dadis O deti sa nikdy nejak nezaujímal, ale po rozvode určite začne. Musím ho informovať aj o dospelej dcére, ktorá si to neželá? Napr. ohľadom štúdia?
Presne na toto by som sa spytala koliznej, a aj tuto otazku by som polozila priamo na sude. Mam rada vo veciach jasno, aby som sa vedela pripravit
@midori123 S dospelou dcérou ma napadlo hneď, ako som to napísala, že už predsa nie som jej zákonný zástupca. Že ohľadom nej ho logicky nemusím informovať.
Len ak bude vedieť, kde bývame bude nás obťažovať. Nájde si cestičku a neodpustí si štvať proti mne napr. susedov, nájde si niekoho, kto mu bude na nás donášať.
Kontakt by som chcela čo najmenší. Viem, že by sa snažil ma rozhodiť a prekračovať hranice. Neviem, či je možný napr. len mail. Budem potrebovať presné hranice, napr. raz do týždňa. V skutočnosti naozaj neviem, ako to funguje.
Presne-jasne-vystizne.
Moje otazky by boli priame:
,,je mojou povinnostou podavat hlasenia o zdravotnom stave dcery?”
,,ak ano, staci to poslat mailom? Nie som totizto ochotna s tymto clovekom viac komunikovat.”
Co sa tyka prospechu v skole, tiez je otec a rodicovskych prav sa asi rozvodom nevzdal, takze tam by som mu povedala, nech sa informuje v skole.
Samozrejme pokial vie, kam dcera chodi do skoly.
Tie dva roky by som snazila nejako to prezit a v den 18. narodenin by som skoncila aj s informovanim o zdravotnom stave
@midori123 Tak bude to čudné, že sa zrazu začne informovať o prospech. Na posledné rodičovské musela ísť za mňa staršia dcéra, pretože som mala zlomenú nohu. Jemu to ani nenapadlo.
Tak tymto by som na sude argumentovala. On nema ozajstny zaujem o dieta, on ma zaujem o ublizovanie mne, popripade detom.
Lebo ked tak nad tym rozmyslam, ze co by sa ti realne mohlo stat, ak by si ho proste vobec neinformovala o nicom…?
Akoze co? On da nejaku staznost na sud, ze ho neinformujes? A na sude ti povedia co? Ze no-no-no, pani xy. Vy ho musite informovat… A ty povies ze nie!
Potom co? Dostanes pokutu? Zavru ta do basy? Zoberu ti deti? Alebo co?
Mozno sa ani nemas coho vlastne bat…
Dcera bude o 2 roky plnoleta. Co myslis, kolko krat stihne byt sud len preto, ze matka neinformuje svojho ex o dcere? Ktora je uz mimochodom takmer dospela? A ze by mal na to pravo, lebo v sudnom rozhodnuti to bude mat napisane?? No co uz…
V tomto pripade podakujme nasmu ,,sudnictvu”, pretoze vymozitelnost prava na SK je velmi tazka…
@midori123 Podrobnosti chcem viac opísať v inej téme, pretože je toho veľmi veľa. Nežijem na Slovensku a manžel využije každú možnosť mi uškodiť. tohoto by sa chytil. Veľmi sa snažil deti proti mne poštvať. Žiaľ nevyšlo.
Mám šťastie, že mladšia je už tiež skoro dospelá. budeme to nejako musieť doklepať.
Ak mu nechám nejakú ,,skulinku,, chytí sa toho, ako pitbul. Má zranené ego, lebo som sa opovážila požiadať o rozvod.
Je veľa prúserov, aj čo sa týka zdravotného stavu detí, ktoré mu žili netrhali. Ako píšem, neskôr založím ešte jednu tému.
Jasne, rozumiem a silno-silno drzim palce!
Som zvedava na tu druhu temu.
@midori123 Ďakujem, si zlatá. Dám ti vedieť, keď ju pridám.
ahoj, tiež som rozvedená , a bývalého neinformujem , komunikuje s deťmi takže keď chce niečo vedieť opýta sa ich. Ja nemám potrebu mu niečo hovoriť a písať. Nemáme dobré vzťahy, deti ( 10 a 13 ) tiež k nemu idú viac-menej nasilu, žiaľ viem o čom to je😔 želám Vám pevné nervy a na tvojom mieste by som ho o ničom neinformovala, ale to je len rada laika 😉 držte sa a všetko dobré do budúcna
tak normálne mu súdne dajú styk otca s dieťaťom či má 16 alebo 6rokov.....má nielen povinnosti(výživné ), ale aj práva, čiže stretávanie s dcérou a aj informovanie o jej prospechu, zdrav.stave......
@denissi Ďakujem, tie pevné nervy budeme potrebovať. Tak moje deti s ním nechceli nikam chodiť ani predtým. Tak u vás to tiež nevyzerá na nejaký vzťah medzi ex a deťmi. Tiež ti prajem všetko dobré.
@mogaa S tým súdnym stykom to nie je celkom tak. Tu sú staršie deti posudzované inak. Dieťa má právo sa vyjadriť k stretávaniu. Tie staršie sú brané, že už majú svoj názor. Že nie sú tak ľahko manipulovateľné druhým rodičom. Ak nemajú záujem sa stretávať, je toto aj na súde tak brané a dieťa je v tomto rešpektované. Ale aj keď by sa dieťa ,,muselo,, s rodičom čisto hypoteticky stretávať, nik ho k tomu skutočne neprinúti.
S tými povinnosťami a právami máš pravdu, som si toho vedomá. Len môj manžel si práva voči deťom neplnil. Ani ekonomické, resp. fakt trápne minimálne, ani emočné.
Deti sa z toho celého budú dosť dávať do kopy.
Myslim si, osobne, ze v 16r to uz nikto nebude riesit. Vypocuje ju kolizna a navrhne pravdepodobne volny styk s otcom. Neviem co je dovodom rozvodu, ale mozno k sebe najdu cestu...pre dievcata je otec dolezity..mozno len teraz, ked vidia, ze si ublizena, tak su k tebe solidarne a lojalne. Daj im najavo, ze teraz uz si v pohode, mozu si vydychnut a nebrat na teba ohlad.