Ahojte všetci. Chcem sa spytat. Rok po rozvode mi deti hovoria že chcu byvat so mnou a nie s mamou. (11a7r.) Moze si od urciteho veku rozhodnut dieta same kde chce byvat alebo to plati len od 18 rokov?
@smutnyclovek a čo tak sa s exmm dohodnúť na striedavke... Ak je to samozrejme možné...
Treba ist s detmi na urad prace a spísať s kurátorkou navrh, teraz je v trende striedavá starostlivosť
Urcite moze dieta povedat s kym chce zit, rozhoduje sud. Mas pocit, ze sa u mamy maju zle? Uz som viackrat zachytila, ze deti zhruba v tomto veku (pred a pubertalnom) chcu ist k druhemu rodicovi, kedze na "navstevach" su hyckane a doma maju aj nejake povinnosti...
@smutnyclovek úplne rozhodnúť nie, ale súd môže brať do úvahy ich názor. Každopádne sa to musí riešiť súdnou cestou. Otázne je, či deti u matky naozaj trpia, alebo len majú povinnosti (upratať si izbu vyniesť kôš, poctivo sa učiť), ktoré u teba nemajú. Ty si tiež zváž, či môžeš a chceš zostať napríklad dva týždne očr v prípade potreby, či vieš byť cez deň flexibilný, prispôsobiť si pracovnú dobu tak, aby ťa deti nevideli len večer pred spaním, atď....
@smutnyclovek a viesbaj preco chcu ist k tebe???
no to je zabava ..
preco by mali hned u matky trpiet? preco by u otca nemali mat povinnosti ?
ked deti ziju s matkou tak sa to berie akosi automaticky, preco toto neplati aj ked maju blizko k otcovi ?
mozno sa o ne vie lepsie postarat, mozno sa u neho jednoducho citia lepsie..
@peter2404 mozno... Preto je dolezity ten dovod...
@nelinka2009
ja si naopak myslim ze dovod je v tomto momente absolutne nepodstatny, o dovode sa bude zhovarat pan otec s pani matkou, resp. deti so sudnym znalcom..
alebo naozaj cakas od autora clanku odpoved "chcu byt u mna lebo u matky maju povinnosti a u mna nie" ? 😀
@peter2404 nie cakam reanu odpoved co mu k omu dei povedalu, aby som bola schopna relevantne reagovat na uvodny prispevok... Mozno si matka nasla priatela... Mozno pije.. A mozno...
@peter2404 neviem co je na tom take smiesne. Ked je niekde dieta 2 dni kazde dva tyzdne (je jedno ci je to otec alebo matka) nepredpokladam, ze bude musiet nieco v byte upratat, ze na neho bude zvyseny hlas, ze sa bude nudit, ... Zabavat dieta 2 dni (zvycajne vikendove) zo 14tich je hracka, zabavat ho 12 dni sa neda.
Preto je dovod dolezity. Po otoceni stran (v tomto pripade, ze deti budu s otcom) sa moze lahko stat, ze po case sa budu chciet znova vratit k matke.
@peter2404 to nie je zabava,to je vsetko smutne.... Deti su stvorenia "vychcane" takze je dost logicke,ze raz za dva tyzdne sa im.ocko venuje na 100%aj ked ma.nahodou novy vztah,tak dva dni vydrzi sa venovat iba detom a "rozmaznavat" vacsinou nic nepozadovat a ked pridu k matke,tak bum "teror"/si nauceny? Preco nemas stale uoratanu izbu?/atd. Ked si najdu noveho partnera,tak su s nim vacsinu casu a nie s otcom. Takze moze prist k vzburam,ziarleniu atd. Kebyze sa ocitnu u ocka na " stalo"tak by za mesiac zirali a hrabali sa povacsine naspat k matke. Samozrejme nehovori sa tu dovod,ci matka nepije atd... Kazdopadne si treba rozmysliet ako takuto vec riesit. Normalni rodicia sa stretnu a porozpravaju sa,ze co sa vlastne deje a ako to riesit. Az potom socialka,sud. Inak sedemrocne dieta je dost male a uplne lahunko ovplyvnitelne napriklad starsim surodencom. Tazko by sud prihliadal iba na nazor takto malych deti,vypocula by sa kinimalne starsia,ale normalny rodic netuzi tahat svoje deti po sudoch a vyppcuvaniach,pojednavaniach,iba naozaj v extremnych pripadoch.
@maciatkolulu
Bavim sa hlavne na tom, ze pokial deti chcu byt s otcom, tak sa hladaju dovody. Vobec netusime ako casto su deti u otca, ake su ich pomery, ale veselo konspirujeme. Uz sa tu vyskytlo niekolko teorii - ziarlenie, menej povinnosti u otca, vzbura, matka alkoholicka atd atd.. Zamysla sa takto niekto nad dovodmi aj ked sa deti rozhodnu byvat u matky ? Tiez je to hlavne kvoli tomu ze otec je alkoholik ?
Je tazke pochopit ze deti maju rodicov dvoch a maju pravo sa rozhodnut s kym budu byvat ? Preco, ked sa deti priklonia k otcovi je to zrazu problem ktory treba riesit ?
@peter2404 prepac,ale asi si gecital poriadne,vacsina pise,ze autor nepopisal situaciu poriadne,teda aky je hlavny dovod. Je uplne normalne,ak chcu byt deti s oboma rodicmi. Zial po rozvode to nie je vobec jednoduche. Ale rozumne sa da vzdy nejako dohodnut. A nie,ze si AKO PRIKLAD deti bud lu vyberat,kde je im aktualne lepsie a kto viac skace,aby si ich ziskal na svoju stranu... Treba mat na oboch stranach sganovene pravidla a je logicke,ze ked je s jednym rodicom.menej,tak ten sa snazi za tych par dniv mesiaci na 100%co druhy rodic,ktory ma decka zvysny cas asi logicky nemoze. Vsimni si,ze pisem rodic a nie matka😉
no to su otazky ze ci ma pocit ze u mamy im je zle? to k otcovi maju deti chodit alebo byvat len vtedy ked mama to nezvlada? Ked chcu byvat pri jednom rodicovi neznamena ze toho druheho nemaju radi a nemozu tam prist aj na noc kedy chcu. Nuz rodicia si vybrali kde chce kazdy byvat tak aj deti si musia najst ten svoj komfort v zivote.
@tova llenze deti si ten komfort budu vo velkej vacsine hladat tam.kde je dajme tomu materialne lepsie apod 😉 a ked si zrazu zmyslia nemozu len tak ist hore dole. Snad chapes ako to myslim....
@maciatkolulu co je na tom ze dieta bude vyrastat v domacnosti kde je viac penazi ked vychova bude spravna? Co ked otec kupi adidas botasky, zaplati kruzky, vezme na vylet a deti pojdu k mame na vikend, pojdu na ihrisko, prechadzku atd.? Poznam par co sa tak rozisli, a zena moc extra penazi nemala deti kym boli mensie si to neuvedomovali. Ked boli starsie chceli znackove oblecko, vylet, atd. chlapec v skole zhorsil spravanie, vyvadzal, sukal fajcit atd. ... matka viac detom dovolila ist k otcovi, aby kupil detom cokolvak chcu aby si ich "kupoval" deti stasne pridu k mame v znackovej mikine, v skole sa maju tiez s cim poparadit, a maju dobre sebavedomie.
@tova ta otazka ci im je u mamy zle bola moja. Takze, ked som otec a vidim, ze zena sa o deti stara, ma ich rada, vychovava ich a deti chcu ist ku mne, dvakrat si rozmyslim, ci je to ok. Situacia u oboch rodicov sa moze priebezne menit a aby boli deti raz u jedneho, potom u druheho... neviem. V pripade, ze u ziadneho rodica nie su problemy, rodicia sa vedia spolu rozpravat, zvazovala by som asi striedavku.
Neviem co by si povedala, ked by si si dieta vypiplala od malicka sama, presla vsetkymi detskymi chorobami, snazila sa a zarabala a po nejakych 10tich rokoch by ti dieta povedalo, ze ide k otcovi. Len preto, lebo tam je ps4, doma len 3, lebo tam je kaviar a doma len sunka, lebo tam pojde na cyprus a s tebou len do chorvatska...
@moni73
Neviem aky si mala vztah s tvojim otcom, ja vyborny. Zili sme v usporiadanej rodine a mal som ho rad nie preto, lebo mi kupil playstation, ale preto, lebo mi bol cely zivot oporou, lebo sa o mna staral a ked mi bolo tazko mi pomohol..
Preco by to malo byt u deti ktorych rodicia ziju od seba inak ?
A vobec nechapem preco by som si mal dvakrat rozmyslat ci je to ok. Preco mam brat ohlady na matku deti ? Berie snad ona ohlady na mna ? Iba jedno je dolezite, dobro mojich deti. Ak vyhodnotim ze je to v ich prospech tak ich v tomto rozhodnuti podporim a podniknem kroky aby sa naplnila ich vola..
@bluka2
teraz som mimo, pytas sa mna na moje deti ci deti autora otazky?
ak sa pytas mna na moje deti tak to vobec neriesim. sustredim sa na svoj cas s detmi a v nom im chcem odovzdat najviac.. a nehovorim urcite o materialnych hodnotach, to ze detom doprajem aj materialne beriem ako samozrejmost..
@tova neviem,ci si nerozumieme,ale asi nie,snad nemyslis vazne,ze kym sa matka aj s menej penazi stara o male deti,ktorym je suma fuk,ci majuadidasy,ci su vo familyparku,ci zadarmo na jazere,matka deti miluje a deti ju a pride obdobie,ze wow treba iphone,matka nanho nema,tak ideme k otcovi? To snad nke,myslim,ze aj rozumny otec by toto nepovolil. Deti maju pravo na oboch rodicov rovnako,cez svoj zivot si prechadzaju roznymi obdobiami,ale teda mne nepride ok,ze menim starostlivost,lebo otec mi moze kupit adidasy....to je skor smutne a k vychove charakteru dietata tonurcite nepridava. Samozrejme pokial matka nema z coho platit primarne naklady a suhlasi,tak ok,ale aj to sa da vyriesit zo strany otca inteligentnejsie ako menit dlhorocnu starostlivost a dajme tomu platit najom,kruzky nad ramec vyzivneho. Nie z donutenia,ale dobrovolne.... Anvsetko je lepsie ako tahat sa ponsudoch a toboz tahat sedem najedenast rocne deti ponsocialkach,sudoch atd....
Trochu kacirska otazka ktora sa asi pacit nebude, ratam s tym:
Co je na tom zle ze detom kupim zo svojho prijmu nieco, co si nemoze dovolit matka ? Preco mam brat stale ohlady na matku ked ona neberie absolutne ziadne ohlady na mna ? Pride mi o trochu ako falosna solidarita.
Osobne si myslim, ze pri posudzovani tychto pripadov a tejto problematiky je nutne zvazit hlavne aky maju obaja rodicia vztah. Pokial beru na seba ohlady obojstranne tak ok, ale pokial matka vlaci otca po sudoch a socialkach kvoli obmedzovaniu styku s dietatom, resp. za neumerne zvysovanie vyzivneho tak ma matka a jej problemy jednoducho netrapia tak ako ju netrapia moje...
Ved matka ma moznost rovnako ako ja zarobit peniaze a investovat ich do deti, rovnako sa moze vzdelavat ako ja, rovnako si moze ubrat zo svojho volneho casu a pohodlia a zarobit viac. Pokial je argumentom preco to nejde starostlivost o deti je tu stale moznost sa o nu podelit s otcom..
@lahela
ano - s tym ze dieta sa neda kupit telefonom bez vyhrady suhlasim...
s cim vsak nesuhlasim je tvrdenie, ze deti maju od prirody naklonnost k matke viac ako k otcovi. podla mna je to vysoko individualne a zavisi to od toho, ako deti oboch rodicov vidia, kto im je vacsou oporou, v kom najdu viac pochopenia vo svojich problemoch, kto sa o ne lepsie postara resp. kde je pre nich ten bezpecny pristav kam sa mozu stale vratit. a to nielen v pritomnom case ale aj v minulosti..
nemyslim si ze tu ide o nejake "zavrhnutie matky", dieta moze matku navstevovat rovnako ako otca - ktoreho by tiez pobytom u matky asi nezavrhlo..
čo viem tak od 10 rokov....