Delenie majetku po rozvode. Kto sa vyzná v práve?

kristianko09
3. jún 2014

Kto mi prosim poradi ako to je a ako sa deli majetok v pripade,ze dotyčny partner uz raz rozvedeny bol a ma aj deti a my mame tiež spolu deti,este dodam,ze manžel kupil dom ,kde byvame pred manželstvom,načo mam narok?

draik
3. jún 2014

Po rozvode sa delí len majetok v bezpodielovom spoluvlastníctve manželov, teda majetok, ktorý obaja exmanželia nadobudli počas manželstva.

zuska_bluzka
3. jún 2014

zjednodušene povedané, ty máš nárok na polovicu z majetku, ktorý ste nadobudli spoločne za trvania vášho manželstva. čiže ak on kúpil dom za vlastné pred svadbou, ty naň nárok prirodzene nemáš, v prípade ak ste ho následne napr. rekonštruovali alebo vrážali ďalšie spoločné peniaze, tak máš nárok na polovicu toho, čo ste do domu vrazili (samozrejme spoločne ako manželia)

bahira1962012
3. jún 2014

pokial ste obaja vlastnici a nadobudli ste to v manželstve tak máš narok na polovicu,ak nie si vlastníčka,nadobudol to on sám pred manželstvom,nemáš narok na nič ....

sisaha
3. jún 2014

@kristianko09 to, ze ma deti z predchadzajuceho vztahu nic neriesi - to predsa nie je dedicske konanie. Mas narok na polovicu toho, co ste nadobudli spolu pocas manzelstva (hnutelne a nehnutelne veci). ak napr. nehnutelnost nadobudol pred manzelstvom, ale pocas manzelstva platil hypoteku, tak mas narok na polovicu tych splatok, ktore do hypo sli pocas manzelstva.

kristianko09
autor
3. jún 2014

To že ma deti už z ineho manželstva som uviedla iba tak,vlastne si kupil dom a hned na to sme sa vzali,skor myslim ako by som obstala na sude,musel by mi dat nejaky byt alebo ako ,kebyže dostanem deti ja,co je pravdepodobne,koly jeho zamestnaniu,ved nemozem skoncit na ulici,ci?

sisaha
3. jún 2014

@kristianko09 nie, nie je povinny ti dat byt. Ak dostanes deti, bud pojdes k rodicom, alebo do podnajmu.

mirica
3. jún 2014

@kristianko09 ...Dom kúpený pred manželstvom je len jeho, a nemusí ti dať ani náhradné bývanie Poradím ti ale ,daj si záležať na tom , aby si už na súde mohla povedať , kam pôjdeš s deťmi . Je to pre prípad,že by chcel deti do svojej starostlivosti, lebo má vhodnejšie podmienky, a tvrdil by , že nemáš s deťmi kam ísť, a že deťom bude u neho lepšie. Už teraz to nie je až tak jednoznačné, že deti dostane vždy matka. Dokonca v súčasnej dobe začali súdy dosť často rozhodovať v prospech striedavej starostlivosti aj napriek tomu, že sa rodičia nevedia dohodnúť.

kristianko09
autor
4. jún 2014

Dakujem Vam baby,uvidime ,porozmyslame...