Delenie majetku po rozvode

23. mar 2024

Je tu niekto kto nechal manželovi všetko a odišiel naprázdno?
Nejde konkrétne o mňa, ale o moju sestru. Rozvádza sa, deti nemajú. Zo spoločného bytu už odišla. Byt je na hypotéku, žili v ňom spolu 7 rokov. Ona sa rozhodla ho opustiť a asi má pocit viny, preto nechce od muža nič. Dohovárame jej aby nebola hlúpa ale nedá si povedať. Ako je to po rozvode s tým majetkom? Nemôže ostať ako spoluvlastník a po pár rokoch keď sa spamätá žiadať od ex polovicu?
Urobili ste to niektorá, že ste nechali všetko exmanželovi?
Čo si o tom myslíte?

dadis
23. mar 2024

Poznam takych ludi..ak tam je hypoteka, tak asi nebude velka jej cast majetku, asi vie preco sa tak rozhodla. Po 3 rokoch od rozvodu z bsm sa zmeni typ vlastnictva na podielove, treba vsak brat do uvahy, ci bude po rozvode ona prispievat polovicou na hypoteku alebo bude hypoteku platot iba on a pri predaji/vyplacani sa to zohladnuje. Dalsia vec je, ze ak sa nedohodnu, ostane jej tarcha v podobe hypoteky, a je mozne, ze dalsiu hypoteku si vziat jej nevyjde (aj ked je na hypoteke iba ako spoludlznik, pri vypocte jej zarataju cely zostatok uveru). Urcite je pre nu najvyhodnejsie sa s ex dohodnut co najskor. Byt a hypoteku, ak to pojde, prepisat na byvaleho manzela a zit si obaja svoj zivot. Neviem ake vyhody by malo, si nechavat spolupodiel na tom byte. A ze nechce nic vyplacat 🤷‍♀️, to uz je na nej.

pribinak
23. mar 2024

Na tej hypotéke je uvedená aj ona? Ak áno, tak to by chcelo možno aj poradu s právnikom. Nemôže len tak si pivedat že nič nechcem a nič nebudem platiť

syslik81
23. mar 2024

mozu nadalej obaja vlastnit ale aj obaja platit .. inak sa to este viac skomplikuje dokazovanim kto kolko dal do domu kolko splatila a podobne .. najlepsie je to rodelit hned ..moze ziadat aspon tu cast kt splatila ona plus koko do domu dala ak ma dokazy .. ale ak nechce hold s nou nepohnes .. ona vie preco sa tak rozhodla

dadis
23. mar 2024

@pribinak Moze. Banke je jedno, kto splatku uhradi, ci dlznik alebo spoludlznik. My tiez este nie sme vysporiadani a hypoteku po rozvode splacam ja ako spoludlznik, iba som isla do banky a poziadala som o stahovanie uveru z mojho uctu. My mame bsm na sude, ratam ze to bude x rokov a tam sa tie splatky po rozvode zohladnuju (co som platila do rozvodu, to nie)

colsami
23. mar 2024

Pozri, len ona vie co je medzi nimi, ake su dovody, ake boli spolocne investicie, kto a co realne do vztahu priniesol ci nepriniesol, kto ako minal, no a to iste plati o majetkoch.

Takze ak sa takto rozhodla, zjavne ma nejake dovody a len ona vie, co a ako medzi nimi bolo a nebolo. Aj ked si mozes mysliet ze viete ako to medzi nimi je, nie, neviete. Do druhej domacnosti vacsinou vidime cez klucovu dierku.

Nestarala by som sa do toho. A ano poznam situaciu kde si tiez zena nenarokovala po rozvode uplne vsetko, co mohla. A je spokojna aj ona a ich rozvadzanie prebehlo dost na pohodu. Keby sa zacali sudit o vsetko na co by ona hypoteticky aj pravne mala narok, nebolo by to tak.

cukorfalat
24. mar 2024

Keby islo cisto len o to, ze mu tam necha svoj podiel, a,jej to tak vyhovuje, tak je to jej vec.
Ale hovoris, ze byt je na hypo. Tam uz neni jedno, ci je spoludlznik alebo nie. Teda ci bude aj ona splacat, nieci, coho sa vzdala.

majka99999
24. mar 2024

Ak aj ona je dlznik/spoludlznik na hypo, treba to vysporiadat, aby bol dlznikom iba on. Po rozvode to treba ist poriesit do banky, resp. mozu ist aj skor, aby vedeli, na com su. Ak ma manzel dostatocny prijem, problem by nemal byt, ak nema, tak to moze byt problem.

gubka2023
Odpoveď bola odstránená
Zobraz