Delenie majetku po desiatich rokoch

martin11
26. dec 2013

Ahoj je pravda ze po 10-tich rokoch manzelstva sa deli majetok automaticky na polovicu aj ked bol nadobudnuty pred manzelstvom?

sissy27
26. dec 2013

@martin11 nie, nie je to pravda... dĺžka trvania manželstva nemá na SK vplyv na jeho delenie a to, čo bolo preukázateľne nadobudnuté pred manželstvom ani nespadá do BSM...

luba28
26. dec 2013

@martin11 to co mas pred manzelstvom je stale tvoje,.....

tykat
27. dec 2013

@martin11 😀 a po 20-tich rokoch to automaticky celé prechádza na manželku a po 30-tich na svokru 😀 ...
btw. to kde na to chodíte?

jana497
27. dec 2013

co je nadobudnute pred manzelstvom je cisto len tvoje ,to co pocas manzelstva je vase

tykat
27. dec 2013

@jana497 nie tak celkom, majetok zdedený hoc aj počas manželstva je výlučne majetkom toho kto ho zdedil.

jana497
27. dec 2013

ano suhlasim,ale zdedeny a nadobudnuty je rozdiel ..

tykat
27. dec 2013

@jana497 Dedenie je forma nadobudnutia...sú 4 spôsoby nadobudnutia majetku, a to zmluvou (kúpnou, darovacou, inou), dedením, rozhodnutím štátneho orgánu alebo niektorou zo skutočností ustanovenou zákonom (napr. vydržanie, vytvorenie novej veci,...). Takže medzi zdedeným a nadobudnutým je asi taký rozdiel ako dajme tomu medzi ovocným a jablkovým.

jana497
27. dec 2013

nie nesuhlasim,presla som si s tym,ale mudrovat nad niecim co aj tak nepomoze mi len bere cas .Odporucam si najst dobru pravnicku,s dobrou pravnickou nase mudre reci a zakon su tak na dve veci...

luba28
27. dec 2013

ak zdedene spenazis tak uz je to spolocneeee,....

maminuska
27. dec 2013

@luba28 nie je , ide o určitu transformáciu majetku- su na to aj rozsudky najvyššieho sudu .
Len výnos zo zdedeného majetku už spadá do BSM , čo je riadna sprostost.

napr. zdedím dom ktorý je výlučne môj a tento dom začnem prenajímat , tak výnos z prenájmu už je v BSM .
Predám dom , peniaze uložím na učet , peniaze su moje ale urok je už v BSM.

Dobrá glupota.

😒

microstock
4. aug 2014

Pozdravujem.Rád by som oživil túto tému ,pretože mám podobný problém,nadobudol som byt pred uzatvorením manželstva a som v situácií kedy je asi rozvod na spadnutie.Manželka v minulosti vlastne už aj spomínala,že po desiatich rokoch má nárok na polovicu bytu,tak sa chcem na to pripraviť.Alebo v ktorých zákonoch to hľadať?

onlyso
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
draik
8. aug 2014

@microstock
Na výlučný majetok jedného z manželov nemá druhý z manželov v prípade rozvodu žiaden nárok.