Ahoj je pravda ze po 10-tich rokoch manzelstva sa deli majetok automaticky na polovicu aj ked bol nadobudnuty pred manzelstvom?
co je nadobudnute pred manzelstvom je cisto len tvoje ,to co pocas manzelstva je vase
ano suhlasim,ale zdedeny a nadobudnuty je rozdiel ..
@jana497 Dedenie je forma nadobudnutia...sú 4 spôsoby nadobudnutia majetku, a to zmluvou (kúpnou, darovacou, inou), dedením, rozhodnutím štátneho orgánu alebo niektorou zo skutočností ustanovenou zákonom (napr. vydržanie, vytvorenie novej veci,...). Takže medzi zdedeným a nadobudnutým je asi taký rozdiel ako dajme tomu medzi ovocným a jablkovým.
nie nesuhlasim,presla som si s tym,ale mudrovat nad niecim co aj tak nepomoze mi len bere cas .Odporucam si najst dobru pravnicku,s dobrou pravnickou nase mudre reci a zakon su tak na dve veci...
ak zdedene spenazis tak uz je to spolocneeee,....
@luba28 nie je , ide o určitu transformáciu majetku- su na to aj rozsudky najvyššieho sudu .
Len výnos zo zdedeného majetku už spadá do BSM , čo je riadna sprostost.
napr. zdedím dom ktorý je výlučne môj a tento dom začnem prenajímat , tak výnos z prenájmu už je v BSM .
Predám dom , peniaze uložím na učet , peniaze su moje ale urok je už v BSM.
Dobrá glupota.
😒
Pozdravujem.Rád by som oživil túto tému ,pretože mám podobný problém,nadobudol som byt pred uzatvorením manželstva a som v situácií kedy je asi rozvod na spadnutie.Manželka v minulosti vlastne už aj spomínala,že po desiatich rokoch má nárok na polovicu bytu,tak sa chcem na to pripraviť.Alebo v ktorých zákonoch to hľadať?
@microstock
Na výlučný majetok jedného z manželov nemá druhý z manželov v prípade rozvodu žiaden nárok.
@martin11 nie, nie je to pravda... dĺžka trvania manželstva nemá na SK vplyv na jeho delenie a to, čo bolo preukázateľne nadobudnuté pred manželstvom ani nespadá do BSM...