Ahojte,prosim Vas vie mi niekto poradit ?Moj ujo prepisal na moju maminu pilier,ale mamina umrela tak sme to mali dedit my.Nakolko v rodine nechceli asi aby mi sme to dedili tak to dali na starku(ujovu mamu) vraj sa to dalo.Starka umrela tiez,tak nas zavolal ujo aby sme mu podpisali papiere.Dnes zo sudu nam prislo ze mame platit sudne trovy 38€ ,napisane jeje ze starka nemala majetok.Tak preco by sme to mali platit ?vsetko riesil ujo...Dakujem...prepacte za chyby☺
Mozno starka bola mama vasej mamy, ktora umrela skor ako starka. Vasa mama by mala po starkej dedit, ale nakolko nezije, tak by ste mali dedit vy ako vnucata starkej. Ak je to tak, potom ste museli byt pritomni u dedicskeho konania a vtedy ste mohli pripomienkovat majetok. Sudne trovy su za sudom potvrenie a zaevidovanie majetku zosnuleho po ktorom ste boli prizvani na dedicske konanie. To je v poriadku.
Kedze ujo este zije a 2. alebo 3. pilier dochodkoveho sporenia je jeho majetkom, dokial zije, tak z neho nikto nic nededi. Ja si myslim, ze na zmluve o 2. alebo 3.pilieri len uviedol, ze v pripade jeho umrtia dedi najskorej jeho sestra = vasa mama a ked zomrela, tak to prepisal na svoju matku = starku, ktora teraz tiez zomrela. Takze v sucasnej dobe tam nema ako dedica uvedeneho nikoho a to nie je podstatne, pretoze este zije. Nie je povinny tam niekoho uvadzat.
Dufam, ze som tvoj opis pochopila spravne.
@roja01 aj moj ujo umrel ktory dal pilier na moju maminu,ale kedze umrela skor moja mamina ,tak po spravnosti sme mali dedit mi po mamine,ale zivy ujo to dal na starku a starka umrela,tak sa to znova asi obnovilo,ale mi zivemu ujovi sme dali podpisi a.on to riesiel.ale dnes nam prisiel papier o dedicstve po starkej a nie o tom ujovi z piliera,nededlili sme nic a mame platit trovy
@diewcatqoo no nam prislo aj mojim.bratom ze mame zaplatit 38€ do troch dni nic sme nezdedili
Takze su v tom 2 ujovia - predpokladam, ze bratia. Jeden zomrel a druhy nakladal s jeho majetkom, peniazmi z dochodkoveho piliera. A ake podpisy ste zivemu ujovi dali, respektive na ake dokumenty a kde? Pred notarom?
Platiť by mal ten kto dedil . Súdne trovy treba zaplatiť .a zas ak je vás viac tak 38 zas není veľká suma
@roja01 ano...my sme dali zivemu ujovi podpisi,povedal ze to je len ze tam pojde za nas ...
@mariska1989 my sme nededili nic ,preto my to nejde do hlavy
@roja01 u.neho doma...on zdedil byt po starkej a ujovi a nam povedal ze sa jedna o ten pilier po mrtvom ujovi,ale dnes bolo pisane v papierach ze starka majetok nemala nie o ziadnom pilieri
Pises uplne zmatocne. Ake podpisy ste dali ujovi? Splnomocnili ste ho, aby za vas jednal na dedicskom konani? Bolo DK zastavene pre nemajetnost alebo tam bol nejaky majetok a zdedil ho ujo a nie vy?
kontaktuj notara niečo ste zdedili povie ti za čo platite dedičsku dań
@kirakira ano,len keďže ide víkend tak som sa chcela poradit,len nechapem preco v tych papierach co.nam prisli nebolo napisane co dedime,iba ze mame zaplatit
ako pišeš hore možno je to ten druhy pilier
ten je viazany na konkretne osoby
On vám dal zrejme podpísať že sa zriekate dedicstva
@zuzu1986 ale ak.sme mu podpisali zrieknutie preco mame platit trovy ?
Doteraz si neodpovedala, co ste vlastne podpisali a ci teda to konanie bolo zastavene kvoli nedostatku majetku alebo teda dedil ujo nieco. Toto su velmi podstatne informacie v tomto pripade. Pokial neodpovies na taketo otazky, nikto ti nebude vediet poradit, co a preco mate platit notarovi.
A u notára ste boli ? Lebo len tak vám to prísť nemôže. Musel niekto ísť kto robil pohreb po smrti nahlásiť dedičov . Potom príde po určitej dobe od notára dátum a čas kde sa máte zastaviť . A podľa mňa oni by mali povedať že nemal majetok atď a že treba zaplatiť súdne trovy , len tak asi to neposielajú
Myslim, ze ak bolo dedicske konanie zastavene pre nedostatok majetku, trovy by mal platit stat.