Ahojte muž dedí dom po svojom ocinovi. On mal vsak manzelku. Muzovi je to “macocha”. Jeho otec prepisal polku domu na svoju manzelku, cize moj muz ma narok 1/3 z domu ano ? Otazka znie ked bude chciet
Predat macocha dom ? Moze ho predat bez jej suhlasu ? Do akej doby sa musi vyrovnat s nou ? Je to nejak stanovene ?
Ak nema uz surodencov, dedi iba polovicu z polovice
@kvetinkamilka Prečo má nárok na 1/3? Ak dom vlastnili napoly s manželkou, tak sa dedí len polovica po otcovi. Dedí manželka a syn, každý polovicu. Takže by mal mať 1/4.
Ale to je vlastne jedno. Ani jeden zo spoluvlastníkov nemôže predať celú nehnuteľnosť, ani svoj podiel bez súhlasu druhého vlastníka. Pritom, ak chce svoju časť predať, druhý vlastník má predkupné právo. Žiadna doba tam stanovená nie je, pokojne môžu zostať vlastníkmi obaja.
Predať bez jeho súhlasu? Ty by si si kúpila dom, kde vlastni polovicu niekto iný? No asi nie
@pribinak
@ivkazba baby ale však toto je normálna vec (nepíšem bežná ale normálna) najmä keď sa bavíme o lukratívnych nehnuteľnostiach 😉 však takto sa skupujú kadejaké časti a potom sa to presúva po firmách, firmičkách, koňoch. koníkoch... okrem lukratívnej mi ešte napadla superlacná nahnuteľnosť. takže áno, robí sa to.
a do minulej diskusie s babkou som sa nezapojila, lebo (ste) sa tam do tej baby riadne pustili, ale napríklad my sme takúto jednu nehnuteľnosť s právom doživotného bývania staršieho manželského páru kúpili 😉
@zuzanka.zuzu ale ty si opomenuli 1 extra dôležitý fakt, že bez súhlasu nemôže predávať
@pribinak reagovala som len na to predávanie podielov "Ty by si si kúpila dom, kde vlastni polovicu niekto iný? No asi nie" ako píšem, normálna vec (a o súhlasoch pri niektorých lukratívnych nehnuteľnostiach v BA by sa tiež dalo pochybovať ak zvyšní majitelia sú firmy v dominikánskej republile, belize, keni 😀 ale do toho sa ja nevyznám len som bola súčasťou podobných rozhovorov jpp)
predpoklad je ze dom nebol v bsm a macocha vlastnila polovicu a polovicu otec
ak ten zomrel tak sa dedi ta otcova polovica a to rovnym dielom medzi manzelku a deti ak bol jedine dieta tak sa 1/2 deli na 1/2 tj macocha 1/4 k tej 1/2 a syn ma 1/4 tj vo finale ma syn 1/4 a macocha 3/4
@loginexistuje Sorry, až teraz vidím, že Ty už si to super vysvetlila. Tak som písala zbytočne.
@h2 V prípade dobrých vzťahov áno. Ale sú aj také kde manželia nie sú z nejakého dôvodu rozvedení (nechce sa rozvádzať, zatajuje sa, odíde do zahraničia a je nevystopovateľný) a jeden z manželov nechce, aby po ňom druhý dedil. Pokial viem, vydedenie je u nás zložité a napadnuteľné súdom. Keď je to tak nastavené, akceptujem, budem vedieť do budúcna.
@lilope on na nu prepisal polovicu este ked zil. Inak dom mal pred manzelstvom
@ivkazba dakujem.
@lilope muzov otec mal dom este pred svadbou. Ale po svadbe cca po 20r ho macocha nahovirila ze nech polku donu napise na nu. Napisal. Takze muz dedi polku z otcovej polky.
@kvetinkamilka ja som to tak aj pochopila, len som nevedela že keď bol dom otcov pred svadbou, že na dedičstvo po ňom má manželka nárok aj keď dom nebol jej (myslím tú polovicu domu, čo bola len otcova). Ale viacerí tu písali, že naň má nárok aj manželka.
@elizabet173
Ak sa nedohodnú, možno podať príslušný návrh na súd. Predávať len podiel samostatne veľký zmysel nemá.
@kvetinkamilka ako si prišla na 1/3? Ak polovicu domu vlastní macocha, polovica sa dedila. Z polky polovicu dedila manželka a polovicu deti. Takže ak je muž jediné dieťa, tak zdedil 1/4 a 3/4 vlastní macocha. Ak bude chcieť macocha predať dom, ponúkne ho na predaj najprv tvojmu mužovi. Ak nebude mať tvoj muž záujem kúpiť jej podiely ale ani nebude súhlasiť s predajom, môže macocha dať uvedené na súd a ten rozhodne o predaji.