Dedičstvo maloletého

24. okt 2024

Ako je to s dedicstvom maloleteho? Ide o to ze po starych rodicoch dostali moji surodenci ( v tom case uz dospely) pekny majetok. Ja som bola maloleta, a zacalo mi vrtat v hlave ci mna vynechali stary rodicia, alebo kedze som bola maloleta rodicia spravovali moju cast? Ktoru si nechali? Zastupovali ma, spravovali a mne nezostalo nic? Pametam si ako dieta v tom case moj otec bol nahnevany ze jeho rodicia vsetko prepisali na vnucky a vnukov, a jeho ako jedineho syna vynechali. Bol zavet, a nieco sa prepisovalo este aj pred smrtou. Pametam si ze spominali aj mna ale v tom case som mala 10 rokov. Len mi to vrta v hlave ako to je, ako to funguje, opytat sa priamo nemam moznost.

biba_18
24. okt 2024

podľa toho čo píšeš tak prepísali - a nebolo čo dediť - resp. zvyšok sa dedil podľa závetu - a v taký čas nie je čo riešiť, jedine že by to napadol otec na súde… ak by sa dedilo zo zákona, zdedil by deti, nie vnúčatá… ide o to, či starí rodičia dali iba tvojim starším súrodencom alebo aj tebe… a to my nevieme…

sissik
24. okt 2024

otec je neopomenutelnym dedicom. TO znamena, za aj ked napisali zavet kde mu nic nedali, zavet je neplatny ak zaroven nebolo spisane vydedenie, ktore je mozne len z presne urcenych dovodov. Otec moze zavet napadnut.

ivanaks
24. okt 2024

@sissik Ibaže za života mohli starí rodičia darovať svoj majetok, komu len chceli, lebo to bol ICH majetok. Takže pokojne mohli ešte za života darovať svoj majetok autorkiným súrodencom a na dedenie už neostalo nič. A to sa napadnúť nedá. Za života si človek môže robiť so svojím majetkom, čo len chce - môže ho predať, darovať, prepiť či prehrať v kartách - podľa vlastného uváženia. Je to jeho majetok, nie majetok jeho potenciálnych dedičov, tí naň nárok nemajú (až po majiteľovej smrti, ak niečo ostalo)...

autor
24. okt 2024

No len ja sa pametam ze bolo co dedit aj zo zavetu, lebo v ten den prisiel moj otec domov a pametam si ako hovoril ze vsetko dostanu vnucata, leba babka mala spisany zavet. Mna zaujima vlastne ze ak som dedila ako maloleta...mohli moji rodicia robit stym majetkom co oni uznali za vhodne?

sissik
24. okt 2024

@ivanaks mne nemusis vysvetlovat ze ho mohli darovat. Nie je jasne napisane, ci to bolo darovanie alebo zavetom prepisane na vnucata.
autor - ak si nieco dedila ako maloleta, tak si mala mat urceneho zastupcu, ktory bude spravovat tvoj majetok. Akykolvek pohyb majetku mal odobrit sud. Teda aspon teraz je to tak. Nepises nic konkretne o case, v ktotom sa to vsetko dialo.
Nepises, ci este ziju ti ostatni ucastnici a ci si sa ich popytala na kopiu zmluv, aby si zistila, ci boli darovacie alebo o aky pravny ukon sa jednalo. Mozno by si sa nieco dozvedela.
Preco to otvaras teraz?

tilonka
24. okt 2024

@autorka ano, ak si nieco zdedila, tak spravovali rodicia, no mali ho spravovat v tvojom zaujme. To uz je vec skumania. Kazdopadne, ak nededili deti ale vnucata, zavet bol napadnutelny, nakolko sa tym vydedili deti. Zrejme ho nikto nenapadol. Neviem ako to je po istom case, ci su tam nejake lehoty do kedy mozno zavet napadnut. Kazdopadne ty ak si dedila z dedicstva, ktore patri podla zakona detom starej mame, tak si nededila v sulade so zakonom ale podla zavetu, kde sa opomenuli dedici(deti), taky zavet je napadnutelny. Zrejme to nikto neurobil. Ty si dostala ako maloleta majetok, ktory spravovali rodicia (ak nebolo urcene inak, co sa bezne nedeje), a ti by mali spravovat majetok v zaujme dietata

biba_18
24. okt 2024

nie nemohli. ak boli určení ako poručníci, s tvojim majetkom nemohli nakladať podľa svojvôle. ak to urobili, bolo by to nezákonné…
@sissik aj kedysi to tak bolo, kamoška bola poručník dcére po smrti manželovych rodičov, presne ako píšeš - podliehala súdu…

autor
24. okt 2024

@sissik 2004, po dedicskom konani moji 3 surodenci prestali hovorit s rodicmi, kedze ja som mala 10 rokov kontakt prirodzene nemali ani somnou...a dodnes nemaju. Dnes uz mam 30 rokov a popravde aj ja sa s rodicmi rozpravam pomenej, preto sa nemam moznost spytat co bolo ako bolo. Iba si nicoo pametam....no a riesim to preto lebo otec mi vynadal vulgarne ze idu dusicky, a mam vraj povinost sa postarat o hrob mojich starych rodicov, (trebalo by ho poriadne zrenovovat). No z tohto vysla hadka ze preco ja, co som ja.... nic v zlom..... kazdy rok zanesiem veniec a zapalim sviecky viackrat do roka. Uprimne moji 3surodenci ani nenavstevuju lebo nic cudzie na hrobe neni.... Ale ze prwco prave ja by som mala povinost platit novy hrob... nechapem, ale zasa isty cas sa nebudem rozpravat s rodicmi.

sissik
24. okt 2024

autor chapem. Nakladnu renovaciu nech platia ti, ktori dedili. Taketo veci su vzdy na rozhadanie rodiny. Otcovi by som povedala asi tolko, ze ked si nic nezdedila, tak preco sa mas starat, ze si vlastne v takej istej situacii ako on. Tiez nezdedil a preco by sa musel starat. Na nete sa daju vyhladavat rozhodnutia sudov. Neskumala som presne, ci aj dedickse konania alebo iba trestne veci. Asi by si sa mohla o dedicskom konani informovat aj priamo na sude, ak sa ti to chce riesit a tam by si mohla zistit, ci si nieco dedila a ci bol urceny spravca dedicstva a kto to bol. Kazde dedicstvo je potvrdene sudom

cacianka
25. okt 2024

@sissik súdne rozhodnutia ( patrí tam aj dedičstvo) majú lehotu uloženia, neviem ako dlhú, a ak ešte nie je spis vyradený tak by mali účastníci konania právo nahliadnuť ak ho nemajú doma, alebo sa im stratil.
Ak autorka nebola ucadtnikom, prístup nemá, ale skúsiť na infocentre súdu môže, či ešte spis existuje.