Dedičské konanie trvá dlho

sbear
5. sep 2024

Sused zomrel pred 4 rokmi. Ostal po nom v dedine obrovsky pozemok, ktory zarasta letorastami, stromy rastu do elektrickeho vedenia a prerastaju susedom do zahrad. Dedici su 2ja bratia. Jedneho syna chcel zomrely vydedit, ale netusime, ci je zavet. Kto je zatial vlastnik nehnutelnosti? Ma niekto vobec pravo na vstup na ten pozemok? Napriklad obec? Pokial viem, pokuta za nekosenie zahrady je az 300 EUR, ale koho nahlasit?

lukbe
5. sep 2024

Možno sa vydedený súdi. U nás má asi pavo na dedičstvo zo zákona, ale nie som pravnik. Nech vlastníka zisťuje obec.

tanyan
5. sep 2024

U nás stojí na sídlisku už asi 10 rokov jedno auto a nemôžu ho ani odtiahnuť, lebo nie je ukončené dedičské konanie. ☹

viestta
5. sep 2024

@sbear ty to nahlas na obec, ta nech riesi komu vyrubi pokutu. Ale pokuta travu aj tak nepokosi, stromy neoreze. Stromy do vedenia oreze distribucka, ked budu robit kontrolu, ich nezaujima kto je vlastnik. Pripadne mozes kontaktovat distribucku, nech spravia poriadok aspon so stromami

sbear
autor
5. sep 2024

@viestta bola som sa pytat na obec, vraj nikto neplati tie 4 roky ani dan z nehnutelnosti a nevedia, koho maju kontaktovat. Stocne sa plati obci, tam je tiez urcite nedoplatok. Stromy su problem vo vedeni a v poistkach, to ide aj do okolitych domov. To mozem nahlasit distribucnej spolocnosti. Susedia hovorili, ze distribucia elektriny na to kasle, ze to si musi majitel pozemku orezat. Plus stromy su vrastene do plotov susednych pozemkov. Ludia sa boja preskocit plot a tie letorasty vyrubat. Lebo zakaz vstupu na cudzi pozemok. Majitel podla volno dostupneho katastra nehnutelnosti je stale ten, co zomrel.

sbear
autor
5. sep 2024

@lukbe vraj plati u nas zavet. Ale ci nejaky bol, tak to vie len ta rodina. Rodina, ktora sa hada o dedictvo sem chodi iba poprat dolezite veci a vyhraza sa susedom za sposobene skody na majetku (co boli sposobene pocasim aj tak...)

sbear
autor
5. sep 2024

@tanyan tak to je dlha doba na dedicske konanie.

kristinaanna
5. sep 2024

@sbear a kto bude riešiť vstup na cudzí pozemok, keď majiteľ nie je? treba kontaktovať synov po zomrelom a riešiť údržbu pozemku s nimi

sbear
autor
5. sep 2024

@kristinaanna na tych dedicov nema nikto kontakt, za 4 roky tu boli na otocku len veci pobrat. Ani obec nema kontakt. A okrem toho sa ich kazdy boji, nejaky mafiani alebo co. Iba ten co zomrel, tam byval. Potomkovia tam nechodili minimalne 20 rokov. Kontakty nema nikt. Susedia to vsetko obci nahlasili, ale obec povedala, ze oni nemaju kontakt a orezavat stromy nemozu, lebo je to sukromny pozemok. Zo zakona je majitel pozemku povinny sa starat o pozemok tak, aby nerobil skodu na vedlajsich pozemkoch (v popise je xy veci, kt. sa tou skodou myslia). Ale koho nahlasit? Ked legalny majitel je mrtvy? Je vela pozemkov opustenych na uzemi SR, ale vacsinou je vlastnik zivy. To je ten problem.

viestta
5. sep 2024

@sbear u nas distribucka zrezala konare co siahali do vedenia. Nikoho nezaujimalo ci narobia skody, potrhali konare ploty ale orezali ich oni.

sbear
autor
5. sep 2024

@viestta dobre vediet, takze staci to nahlasit distribucnej spolocnosti elektriny? Zadarmo to urobili?

viestta
5. sep 2024

@sbear u nas dosli s plosinou a rezali zaradom po celej ulici

anouschka5
5. sep 2024

Majiteľa zistíš na katastri - ( kataster portál.sk

anouschka5
5. sep 2024

Dedičské konanie ( ideálne ) začína asi 3 mesiace po poručiteĺovej smrti - malo by trvať maximálne 6 mesiacov ( ak je všetko zistené - majetok, dlhy, dedičia ) notár vydá uznesenie o dedičstve - ak sa dedí so zo závete alebo zákona, alebo sa dedičia dohodnú na rozdelení majetku ( tak notár schváli dohodu dedičov ) ak niektorí z dedičov namieta rozdelenie notár vydá uznesenie o dedičstve podľa závete ( tá má prednosť za zákonom dodržaných podmienok ) alebo zákona - ďalší postup nespokojných dedičov rieši súd -
preto som písala, že majiteľ nehnuteľnosti sa zistí na katastri - ak sa dediči súdia na katastri bude svietiť plomba - vtedy je majiteľ vlastne nedohľadateľný až pokým rozhodne súd

sbear
autor
5. sep 2024

@anouschka5 na online katastri nevidim ziadnu plombu, iba je ho meno stale ako majitela

sbear
autor
5. sep 2024

@anouschka5 kataster portal: Podiel: 1/1, Spoločná nehnuteľnosť: Pozemok nie je spoločnou nehnuteľnosťou, Druh právneho vzťahu: Neevidovaný, Umiestnenie pozemku: Pozemok je umiestnený v zastavanom území obce...

sbear
autor
5. sep 2024

@anouschka5 stiahla som si list vlastnictva, je tam dom a pozemok, vsetko bez tiarch. Jeho meno vsade. Pred 4 rokmi zomrel. Nehnutelnost ma cez 3000m2, cize rastie mu tam les doslova.

mantilka
5. sep 2024

Celé je to smiešne. Sused preskočí plot a poreze. Kto mu to dokáže? Ak je zomrely vlastníkom nemá kto podať trestné oznámenie alebo sťažnosť. Treba šetrné upratať záhradu. Pokosiť a orezať najnutnejšie, aby sa necítili budúci majitelia poškodení.

sbear
autor
5. sep 2024

@mantilka ma 4 susedov vratane mna. Ale toho potencialneho dedica sa vsetci boja. Ja neviem, ci mu mozem upratat zahradu, ale uz je s tym porastom celkom problem. Aktualny vlastnik nezije, cize nemoze na mna podat zalobu. Ale co buduci? Jeden sused mu to uz orezal a hned to odviezol, keby daco... Ostatni radsej neriesia nic.

mantilka
5. sep 2024

@sbear Budúci nemôže, až ked bude v jeho vlastníctve....veď to nie je jeho. A keď bude vo vlastníctve môžete aj vy riešiť s OcU.

mantilka
5. sep 2024

@sbear Však tak treba urobiť ako na svojom , sprátať dôkazy a nenicit nič. On by musel dokázať spôsobenú škodu a teraz sa trestný zákon menil, takže by to musela byť veľmi vysoká škoda, aby niekto mal s tým problém.

sbear
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz