Dedičské konanie

kikuskab
28. feb 2022

Prosím Vás o radu. Mám manžela. Bývame u svokrovcov, kde máme celé jedno poschodie. To poschodie sme vyplatili manželovým súrodencom, kde podpis nemáme. Len slovný dohovor. Medzitým jeden z manželových bratov umrel. Ostali po ňom dve deti a manželka, ktorá je už ale vydatá za iného. Dom je stále napísaný na svokrovcch ale chcela by som to pomaly riešiť prepisom pretože sme do domu investovali ale zatiaľ nie je oficialne nič naše. Ako čo najlepšie prepísať dom aby už nikto nemohol mať naňho žiadny nárok?? Ani brat ani deti po zosnulom bratovi? / Brat ide stavať svoj vlastný dom kde mu manžel bude pomáhať/. Prípadne ako nejako spracovať svokrovcov aby sa do toho pustili a prepísali dom na nás samozrejme s tým že tam môžu dožiť? Ďakujem pekne.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
ivkazba
28. feb 2022

Mužovi rodičia vám dom môžu darovať. To, že ste mužovmu bratovi "zaplatili" a že ste investovali prostriedky do zveľadenia domu, je vaša slobodná investícia. Na právach v prípade dedenia vás to v tejto chvíli nijak nezvýhodňuje. Muž je rovnocenný dedič ako jeho súrodenci resp. bratove deti. Takže ak vám mužovi rodičia dom nedarujú, dediť bude tvoj muž rovnakým dielom ako jeho súrodenci. Preto sa neodporúča investovať peniaze do cudzieho majetku. Svokrovcov netreba spracovávať, ale rozumne si s nimi sadnúť, dohodnúť sa a brať na vedomie, že to, čo nie je na papieri, neexistuje.

kikuskab
autor
28. feb 2022

@ivkazba áno to viem, že čo nie je na papieri to neexistuje ale lepšie je darom alebo kúpnou zmluvou za symbolickú cenu?
@cocolino234 áno boli to len symbolické peniaze žiadne horibilné sumy /3300 eur každému/ pretože sme do toho investovali svoje peniaze na prerábku. Stále sme si s mužom hovorili že to spíšeme na papier ale nikdy sme sa už k tomu nedostali....

ivkazba
28. feb 2022

@kikuskab kúpnu zmluvu za symbolickú cenu skôr napadne niekto z pozostalých, reálne ako taká šanca hoci extrémne nízka je pri darovacej, ak by ju napadol ten, kto daroval a argumentoval vaším zlým zaobchádzaním (hoci daruje sa bez odplatne) či nejakými zlými mravmi. Ja osobne by som išla do darovania.

ivkazba
28. feb 2022

Ešte podotknem, že treba zvážiť to, že ak sa rozhodnete žiť s tvojimi svokrovcami, tvojmu mužovi sa niečo stane, ty sa budeš o svokrovcov starať? Možno na úkor svojich rodičov? Pretože rodičia sú teraz zrejme fit, ale nemusí to tak byť na večnosť.

kikuskab
autor
28. feb 2022

@ivkazba dobre ďakujem, s mojimi rodičmi bude bývať brat v rodinnom dome čiže táto ťarcha starať sa o mojich rodičov pripadne jemu.. a o svokrovcov sa budeme musieť postarať, je to na úkor toho že nebudeme zadlžený celý život.

evulienkaeko
28. feb 2022

@kikuskab toto iste sme riesili a sam notar nam povedal, ze darovacia zmluva je lepsia moznost ako kupna zmluva za nizku cenu.

oblecenie99
28. feb 2022

K tej polemike o darovaní ci kúpe ti napíšem, čo som zvykla hovoriť klientom na túto otazku: urob pravny úkon, ktorý aj zamýšľas reálne urobiť. Čiže ak chceš darovať, tak daruj. Ak chceš predávat/kupovať, tak predavaj/kupuj. Čiže ak chcete aby ste nehnuteľnosť dostali do daru, tak jednoznačne darovanie.

No a k zvyšku.. . Existuje taka latinská veta, ktorú sa naučí každý právnik ešte v prvom ročníku na fakulte. Niektorí laici ju pozná tiež veľmi dobre, ale, žiaľ, najčastejšie az potom, čo jej význam vyskúšali na vlastnej kozi: verba volant, scripta manent. V preklade: hovorené slová odletia, napísané zostanú. Asi vieš, čo ti týmto chcem napísať. Chápem, že sa vám nechcelo riešiť papierovacky, ale teraz by som to dala do poriadku a urobila. Zároveň by som riešila darovaciu zmluvu co najskôr, vysvetliť a prebrať to so svokrovcami spolu, kým sa niečo nestane, pripletie sa do toho dedičské konanie a skomplikuje sa to ešte viac.. Ak nie ste si istí s dokumentmi okolo toho, tak sa obraťte na advokáta, bude to niečo stať (ale nič strasne) budete mat však na istotu všetko v poriadku a právne ošetrené tak, ako to ma byt. Za ten kľud a istotu by mi to stalo za tie peniaze.

sashabb
28. feb 2022

tak toto "ako nejako spracovať svokrovcov aby sa do toho pustili a prepísali dom na nás samozrejme s tým že tam môžu dožiť?" ma "zabilo"

Dali ste 2x 3300€ + niečo na prerábku a chceš celý dom?

kikuskab
autor
28. feb 2022

@sashabb áno taká bola dohoda keď ešte žil aj ten brat. samozrejme že dalšie poschodie by sme doplatili tomu druhému bratovi. Išlo o to že nikto tam bývať nechcel. Všetci mali na výber a nikto tam ostať so svokrovcami nechcel čiže sami sa tak medzi sebou dohodli.

kikuskab
autor
28. feb 2022

@sashabb samozrejme od kedy tam bývame sme do domu investovali nemalo peňazí nové kúrenie, nová garáž, nová záhrada všetko sme so svokrovcami išli napoly..

kikuskab
autor
28. feb 2022

@oblecenie99 dakujem musim sa s mužom vážne porpozprávať :D ako svokrovci to už chceli prepisovať len keby to asi za nich niekto urobil.

sono2
28. feb 2022

@oblecenie99 ahoj. Ja by som sa len chcela okrajovo opýtať, darovanie netreba nejako zdôvodniť?
Lebo veď ako k tomu dajme tomu príde brat ktorý ráta s dedičstvom, príklad poviem.
To môžu rodičmia darovať jednému a ďalší ma smolu?? Dik za vysvetlenie, ak máš sekundu čas.

oblecenie99
28. feb 2022

@sono2 Nie, ber to rovnako ako keď darujes niekomu hocičo, netreba to nijako odovodnovat.
Na druhej strane, v prípade dedicskeho konania sa tento dar, keďže ide o dar nad rámec obvyklého darovania (konkrétne napr. hodnota darovanej nehnuteľnosti) započítava do dedičstva po porucitelovi (zomrelom). Zo súčtu týchto hodnôt sa potom vypočíta podiel každého dediča podľa zákona a od takto určeného podielu sa obdarovanemu dedičovi odpočíta to, čo je predmetom zápočtu. Chápem, že ďalšia otázka je, či v tom dedičstve sa ešte nachádza vôbec niečo..
Je tu ešte možnosť napadnúť túto darovaciu zmluvu žalobou na súde, tam však treba preukazovať (a dokazne bremeno je na zalobcovi) ze nedošlo k platnému prevodu vlastníckeho práva dedenim.

oblecenie99
28. feb 2022

@sono2 ale aby som odpovedala veľmi zjednodušene, áno, rodičia môžu darovať jednému z bratov (alebo hocikomu) a druhy ma naozaj, žiaľ, smolu.

sono2
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
sono2
28. feb 2022

Mama reálne nič.
A preklep bratového

nelca84
28. feb 2022

@kikuskab chapem spravne, ze chcete vyplatit este dalsieho brata a dom si nechat cely? to mu chcete dat tiez 3300e?

kikuskab
autor
28. feb 2022

@nelca84
Nie ďalší brat už nie je ;) boli 3 jeden zomrel ostal môj muž a švagor. Čiže švagra by sme vyplatili /neviem akú sumu by chcel/ a my by sme tu ostali bývať a dochovali svokrovcov. Však to sa bežne takto robí že kto ostáva v dome tak ten ich dochova. Moji rodičia ani nevyplácali nikoho dom im darovali a súrodenci nemali nič. Normálna vec ja neviem čo je na Tom také čudné.

nelca84
28. feb 2022

@kikuskab skor ma zarazila ta suma, to si v dnesnej dobe nekupi ani garaz, ja by som na to nepristupila... btw. a ten svagor nie je manzelov brat???

sono2
28. feb 2022

@kikuskab ten čo zomrel nemá deti?
Len tak okrajovo.
Ja viem, ako sa to robí.
A chápem vás s tým, ze ste mali riešiť prepis paralelne s výplatou súrodencov.
Nič viac.
@nelca84 ☺️☺️to sa ešte som starom rata že sto tisíc.
Teraz keď sa domy kupujú v sto tisícoch, ale Euro
Tiež mam príbeh. Sú brat a sestra, jej dali s ženou 3 tisíc e, jaj umrel muž a žije v najme a ešte sa stará o mamu ktorá mala byť postarana od brata ktorému patrí celý dom.
Jeho žena len pošle malú dole a k ním sa nesmie
Je druhá vec že s tým súhlasila. Čo si dnes kúpiš za 3 tisíc??
Ináč mňa najviac baví ako to trápi ženy. Muži Sú v pohode a ženy to trápi. Plus to ani neni zakladateľky dedičstvo, nemá s tým reálne nič.
Koľko úplne zo svojho vačku dala nevieme Plus musí byť dom napísaný aj na nu lebo do jeho daru ju opäť nič.
No nič. Aj ja chcem dom za 9 tisíc e
Tiež ma muž 3 bratov

sono2
28. feb 2022

@nelca84 a ver že ti ľudia súhlasia, nechápem.
A potom ich to hnevá... ja by som s ponukou 3 tisíc nikdy neprišla. 30 už ok. Kamarátku tak vyplatil brat.

ivkazba
28. feb 2022

@kikuskab brat môže chcieť vyplatiť tretinu z hodnoty a deti po druhom bratovi taktiež (majú úplne rovnaký nárok ako tvoj muž a jeho brat). Všetko je však na dohode z aktuálnymi majiteľmi, ak sa rozhodnú darovať vám ho s tým, že netrvajú na tom, aby ste vyplatili aj brata a deti druhé brata, nemáte povinnosť nikoho vyplácať. Morálne hľadisko v práve nie je vždy dôležité, to je dôležité u človeka.

kikuskab
autor
28. feb 2022

@sono2 tak nie každý sa chce starat o svojich rodičov predsa aj to je ťarcha možno viac ako dom. A ak nechce sa starať a žiť inde a mať pokoj tak radšej ústupi. Každý jeden z bratov mal na výber mohli ostať bývať sem a my by sme dostali presne taku istú sumu. Je to vec dohody. Majetky vedia rozhádat rodiny preto by som to chcela riešiť bývame tu skoro 6 rokov a niečo vybudovali. Za tie peniaze by som už mala polovicu bytu kúpenú.

kikuskab
autor
28. feb 2022

@ivkazba svokrovci sú vlastne radi že tu vôbec niekto z troch bratov ostal. Stavali takýto dom pred 30 rokmi aby na Tom hornom poschodí niekto ostal. Čiže nikto s tou sumou neprotestoval ale nie je to dotiahnuté do konca.. o to mi ide. Svokrovci sú relatívne mladý ľudia este chodia do roboty ale dnes je zlá doba ľudia umierajú aj mladí a nerada by som mala ďalšie opletačky. Jednoducho čo nie je na papieri to sa nepočíta.