Ahojte. S EX sme sa rozviedli davno, BSM sme si vysporiadali. Zial vztahy sa velmi rokmi narusili, hlavne s detmi, nemal o ne zaujem, neplatil vyzivne, domahala som sa exekutorom, oficialne nic nemal, lebo vsetko nehnutelne bolo neskor napisane na jeho rodicov. Inych potomkov nema. Zdravotne je na tom velmi zle a ja uvazujem ci vlastne jeho a moje deti po nom aj nieco zdedia, okrem dlhov, kedze vsetko uz je napisane na jeho rodicov a nie na neho a hlavne ma zaujima, viem ze sa dedia aj dlhy. Jedine co vlastni je este garaz a to ma tak hodnotu 15000 eur. Lenze ma vysoke nedoplatky v soc. a zdrav. Poistovni, ze spolu uz prevysuju hodnotu garaze. Lenze moze dieta podedit aj dlh za exekutora, ktorym som sa ja vlastne domahala vyzivneho na konkretne dieta? Za tie roky sa toho nazbieralo. Ak dajme tomu on umrie skor ako jeho rodic a teda neziska podiel aj na tych nehnutelnostiach ktore on prepisal na rodicov dedicstvom, tak tym padom aj nase deti nedostanu nic, ze? Dobre rozmyslam?
@maranco ano. Trestne oznamenie som podavala opakovane, niekolko x. Nepomohlo. Uz roky rokuce poberam nahradne vyzivne na obe deti. Nevies ako je to konkretne aj s tym, ci je mozne podedit aj sam na seba. 🤭🤣 lebo ja toto neviem nikde dohladat. Roky exekutor sa domaha a nic, teda mna zaujima ci dieta podedi aj tento dlh konkretne z exekutora na vyzivne na seba.
@maranco takze ak EX umrie v roku 2025 dajme tomu, deti nepodedia teorericky nic. Ale ak v roku 2030 umrie starky, tak deti budu dedit ako vnucata, tak?
Ano, pokial ale stari rodicia neprepisu majetok na niekoho ineho...
@joannita no toto ma tiez zaujima. Mozu starí rodicia nase deti uplne ,,vydedit,, ak su stale malolete deti ak by ex teda umrel skor ako oni? Ja som z toho uz totalne jelen.
To ze prepisu majetok na niekoho ineho nieje vydedenie, je to ich slobodna volba a pocas zivota mozu s majetkom robit co chcu... 🤷🏼♀️
Ak budú dlhy prevyšovať dedičstvo odmietnete ho. Ak starký prepíšu majetok na niekoho iného deti nezdedia nič. So svojím majetkom môžu nakladať ako uznajú za vhodné.
Ak budú chcieť starý rodičia pomôcť vnúčatám, môžu prepísať majetok na vnúčatá a nechať si tam doživotné právo bývania.
Nevyznám sa, aké majú možnosti veritelia, či by sa nemohli prihlásiť do dedičského konania k majetku ktoré by zdedil dlžný zomrelý syn a zastupujú ho jeho deti.
Starý rodičia môžu na svojho zomrelého syna v závete "zabudnúť" vtedy vnúčatám ak sú dospelé pripadne len polovica ich čiastky, ak sú maloleté celá čiastka.
Vydedenie sa dá len ak sa k nim syn zle správal, bol súdne trestaný alebo im odmietol pomôcť v starobe/chorobe.
@januska12323 nie je to tak, že najprv musíš povedat, či prijmas alebo odmietas dedičstvo, bez toho, aby si vedela, či je to plus alebo dlhy? A len ak prijmes, dozvies sa, čo si dostala? A ak sú tam aj dlhy, odrataju ti ich z toho plusu?
A teraz ide o čo? chceš majetky alebo sa bojíš dlhov?
tvoje deti budú dediť iba ten majetok, ktorý ich otec vlastnil v deň úmrtia.
nikto iný, nič iné.
po starých rodičoch takisto, ich deti a po zomrelých deťoch ich vnúčatá. takže ak on zomrie skôr ako jeho rodičia, dedia jeho deti. a ked zomrú potom jeho rodičia za syna dedia jeho deti.
ak mal zosnulý dlhy, možete dedičstvo odmietnuť, ak je hodnotné tak prijmete a dlhy vyplatíte.
ak dôjde k úmrtiu, súd dostane info, spis zomrelého pridelí notárovi a ten rieši majetok a dedičov. ako 1. predvola človeka ktorý vybavoval pohreb, ten mu dá zoznam dedičov a majetku, predbežne, ale notár si musí pátrať a overiť sám. potom predvolá všetkých potencionálnych dedičov, vysvetlí im + aj - majetku zosnulého, hnuteľný aj nehnuteľný, úspory a j dlhy. povie kto má aký zákonný nárok a povinnosť, a dedičia( pri maloletých ich zákonný zástupca) sa rozhodnú. nakladanie s majetkom namiesto detí rieši súd, v ich prospech.
@elzena2 notár to vysvetlí vopred, máš 30 dní na rozhodnutie
dedkovci môžu prepísať majetok aj keď tvoje deti sú maloleté... osobná skúsenosť.
Dedičstvo vieš odmietnuť
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
za dlhy ak prijmeš dedičstvo zodpovedáš len do výšky zdedeného majetku
https://www.slov-lex.sk/ezbierky-fe/pravne-pred...
Trestné oznámenie a náhradné výživné si žiadala?
Ak zomrie skôr a potom zomrú jeho rodičia tak budú dediť vnúčatá.