Dajú ročné dieťa otcovi na víkend?

jenn177
1. júl 2024

Zdravím, bývalému úplne preplo odišiel k milenke a teraz chce dať na súd že chce malú na víkend .
Ma rok , môže to súd schváliť ?

minenkak
1. júl 2024

@jenn177 a prečo preboha,by to súd nemal schváliť

viestta
1. júl 2024

Napriek tomu, ze odisiel k milenke je rodic a ma na dieta pravo. Sud rozhoduje v zaujme dietata, a ako casto sa s nim bude stretavat. Je mozne, ze mu umozni aj cele dni alebo vikendy, aj ked u takeho maleho to je nepravsepodobne. Kym nemate upraveny styk dietata sudom, tak treba sa dohodnut, ze sa s dietatom bude stretavat v tvojej pritomnosti na "neutralnej pode".

lenka1993
1. júl 2024

Jasne že to môže schváliť. Neni dôvod prečo by nemal

marrynka112
1. júl 2024

@jenn177 jasné že má nárok veď je to jeho dieťa,je úplne normálne že rozvedené páry majú striedavú starostlivosť a podľa mňa bez ohľadu na tú milenku by si mala byť rada že ma o dieťa záujem a chce aby malo otca a nevykašľal sa na ňu

anjelicek26
1. júl 2024

Zohľadňujú sa jeho kompetencie ako rodič a nie ako manžel. Na dietatko ma pravo rovnako ako ty.

januska12323
1. júl 2024

Prečo by nemohol? Je alkoholik, užíva drogy alebo nevie dieťa prebalit či dať jesť?

lily246
1. júl 2024

@jenn177 baby, to fakt ročné deti pendlujú na víkend k otcom a ich milenkám? Naozaj to schvaľujú u takto maličkých detí? To už nikto nepozerá na tie malé chúdence len na to čo chce otec roka čo zdrhol k frajerke? No skvelé, keď sú "práva rodiča" nadradené nad dobrom dieťaťa. Viem si predstaviť, aké ťažké to je pre ročné dieťa, ktoré ničomu nechápe, chce len svoju mamu, svoju postieľku, svoj režim. Mne je z tohto smutno. V takom veku by som povolila stretávanie iba v prítomnosti mamy. Ak sú rodičia rozumní, tak sa dohodnú aj bez súdu v prospech dieťaťa.

sintra
1. júl 2024

Take jedniduche to nie je. Ste manzelia? Budete sa rozvadzat? Predpokladam ze je zapisany v RL dietata. Co najskor podaj na sud navrh na zverenie do starostlivosti, upravu styku a vyzivne. Pokial tvoj partner nie je nejaky neprisposobivy, neuziva drogy, nie je alkoholik a ma kde byvat, ma narok na pravidelny kontakt s dietatom. Na tvojom mieste by som ale vzhladom k veku dietata ziadala, aby kontakt s dietatom prebiehal v pritomnosti matky. Urcite nie striedavku.

dominikamacakova
1. júl 2024

Ak dojčíš tak si dieťa nemôže vziať na víkend.

petamich
1. júl 2024

@lily246 to ze bol na figu manzel alebo mu skratka preplo, predsa neznamena, ze je automaticky zly otec 🤷‍♀️ idealne, ak by sa prihliadalo na zaujmy oboch

ak z nejakeho dovodu manzelstvo, partnerstvo nefunguje, nema snad prist automaticky o moznost byt rodic na niekolko rokov a kolko je optimalny vek? 3-5-7-10?

dominikamacakova
1. júl 2024

@lily246 nie, neschvaľujú to...

lily246
1. júl 2024

@petamich ideálne je, ak sa prihliada v prvom rade na záujmy a zdravý vývoj dieťaťa a až potom na výmysly ktoréhokoľvek rodičov

kristinka92
1. júl 2024

@lily246 nie v praxi sa to nerobi našťastie. poznam muža čo sa nevie dopracovať k trojročnej, stretáva sa iba v prítomnosti matky. ročne je maličké, to neni psík ktorého si poziciam kedy sa mi zachce

lily246
1. júl 2024

@dominikamacakova 🙏🙏🙏 dúfam, že máš pravdu, lebo som si v tejto téme pri niektorých komentároch išla oči vyočiť, asi to písali ženy, čo ešte nemajú deti a nevedia aké je ročné dieťa.

deti95060810
1. júl 2024

u nás - a to syn mal troška viac mesiacov ako tvoje dieťa - súd nariadil len stretávaie v mojej prítomnosti... aj to len raz za 2 týždne na 1 hod.
oddôvodnili to že dieťa má ešte špec. potreby - spí aj poobede tak je to komplikované...

petamich
1. júl 2024

@lily246 dieta mam a male 🙂 zaroven si ale nemyslim, ze je spravne a fer upierat rodicovske prava ktoremukolvek rodicovi, lebo partnerstvo/manzelstvo sa rozpadlo a potom su tu temy ako otec na dieta kasle/dieta otca odmieta

samozrejme, ze je spravne, aby sa prihliadalo v prvom rade na dieta, zaroven si ale myslim, ze aj rodic ma mat svoje prava (v rozumnej miere ak je dieta male) - mne napr. nepride spravne, aby otec videl dieta raz za dva tyzdne 1 hodinu 🤷‍♀️ samozrejme za predpokladu, ze hovorime o osobe, ktora javi zaujem o dieta, je "dobrym" rodicom atd.

lily246
1. júl 2024

@kristinka92 najlepšie ak dokážu byť rodicia normálni a pekne sa vedia dohodnúť vzhľadom na to ako to dieťa postupne rastie, napr najprv len v písomnosti mamy, potom aj sam na pár hodín 3-4 x do týždňa, najťažšie je preklenúť míľnik aby mohlo aj prespať, lebo pre deti je zaspávanie a noc špeciálne citlivá vec, každé je aj iné. Poznám rodičov, ktorý po rozvode zostali bývať v bytoch na 1 chodbe, vždy sa dohodnú, všetci sú vrátane dieťaťa spokojní.

brendaa
1. júl 2024

@jenn177 máš vybavené predběžné opatrenie na dieťa?

dominikamacakova
1. júl 2024

@petamich on ako rodič v prvom rade zhlyhal na plnej čiare keď si našiel milenku a opustil matku aj dieťa

lily246
1. júl 2024

@petamich pls nepíš omáčky a napíš teda ako je to primerané s ročným dieťaťom?

petamich
1. júl 2024

@lily246 neviem co je primerane, kazde dieta je inak naviazane na matku (moje dieta v roku bezne travilo vikend s manzelom bezo mna) - skus ma prosim nechallengovat a akceptovat moj nazor, skratka mi nepride primerane, aby otec travil s dietatom napr. hodinu raz za dva tyzdne

petamich
1. júl 2024

@dominikamacakova podla coho tak sudis? absolutne netusime aky mali vztah, ako im ne/fungoval, ako dlho, aky je rodic (ci ked partnerstvo nefunguje a jeden z partnerov odide automaticky je zly rodic, no nesuhlasim, ono obcas ten chlap odide aj lebo ma na to dovod - co vobec nevravim, ze je tento pripad, len si nedovolim hodnotit, ked absolutne netusim)

luccija
1. júl 2024

@jenn177 na víkend akože piatok - nedeľa?to mu neprejde, ale pár hodín v sobotu určite áno

neznamaznama
1. júl 2024

@dominikamacakova ja len toľko, že je veľmi pravdepodobné, že máš pravdu, ale.... Možno nemáš. Nevieš, prečo sa rozišli. Najmä ak autorka nenapísala nič viac a aj keby napísala, stále vidíme len jej pohľad.

anjelicek26
1. júl 2024

Ja poznám pripad, kde sa v byte striedali rodicia týždeň mama tyzden otec, dieťa prostredie a postieľku nemenilo... súd má dnes vela možnosti,ako rozhodnúť.

minenkak
1. júl 2024

@jenn177 a čo tak právo dieťaťa na otca, veď dieťa viac trpí tým ,že sa nestretáva s oboma rodičmi ako ten rodič,v prvom rade si treba uvedomiť,že to dieťa má tiež svoje práva a hlavne matky, by sa nemali tak silno držať tej ,,svojej "úlohy,veď toľko chlapov je úžasnými otcami a to dieťa potrebuje, aj ten pohľad z druhej strany

lily246
1. júl 2024

@petamich prečo by som ťa nechallengovala, keď to ty robíš mne? Je tu predsa diskusia.
Chlap má milenku. Na tú mal kedy čas ak bol dobrým otcom ročného dieťaťa? 😀 Kedy k nemu vstával, bral ho denne von sa pohrať, staral sa oň, keď mal pomer? Ročné dieťa je torpédo čo v pohode zamestná oboch rodičov, aj starosglivého otca.
Autorka by asi vedela rozprávať, ako starostlivý bol tento.

lily246
1. júl 2024

@minenkak máš pravdu ale čiastočne, lebo to musí byť primerane veku dieťaťa. Ročné aby pendlovalo na víkend je úplne mimo.

minenkak
1. júl 2024

@lily246 vôbec nevieme aký je vzťah otec dieťaťa a hlavne aké je dieťa,sú deti a deti

petamich
1. júl 2024

@lily246 velmi pravdepodobne mas pravdu, zaroven ale netusime aky mali vztah, aky bol otec a ani sa to zrejme nedozvieme a tak mi neprinalezi hodnotit aky je/nie je a bol otec, mozno ukazkovy a s milenkou sa stretaval kazdy treti piatok v mesiaci na dve hodiny 🤷‍♀️ jedine co chcem povedat a nemusi so mnou nik suhlasit, ze dieta ma pravo na oboch rodicov a obaja rodicia maju rodicovske prava a malo by byt prihliadane na vsetky strany a suhlasim, ze idealne s dorazom na dieta