Prosím vás pekne mala by som jednu otázku kedže neviem na koho sa mám obrátiť tak skusím tu. S partnerom sme sa rozišli no nie vo velmi dobrom, nevyhli sme sa ani slovnému aj fyzickému napadnutiu s mojim malým 2 mesčným synom. Ano napadol ma s dieťaťom v ruke. Rychlo som utiekla, zajtra budem okamžite riešiť zákaz priblíženia a všetky tieto veci pretože viem že to dnešným dňom neskončilo ale iba začalo. Moja otázka je ale či sa dá zmeniť priezvysko dieťaťa bez jeho podpisu kedže podpisal otcovstvo tak mu dali automaticky meno po otcovi čo som velmi neriešila v tedy kedže som nevedela že takto to dopadne no po tomto nechcem aby malý mal s ním nič spoločné. A kedže viem že náročky on nepodpíše papiere že suhlasí so zmenou priezvyska dá sa to nejako obísť alebo je nejaký spôsob aby to misel podpísať? Uplne najlepšie by to však bolo fakt bez pritomnosti otca
@llnzz Nie, priezvisko mu nedali automaticky, museli ste s tym suhlasit obaja.
Jeho suhlas je potrebny, avsak je mozne ho nahradit rozhodnutim sudu. To vsak je extremne narocne dosiahnut.
Na Tvojom mieste by som v prvom rade riesila zverenie dietata do Tvojej starostlivosti, nie jeho priezvisko.
Kedze ho ma uvedeneho ako otca, bude s nim uz dozivotne (ak nahodou nejakym zazrakom nedosiahnes adopciu Tvojho syna inym muzom) mat nieco spolocne, je mi luto.
@sonnenshein zverenie dieťaťa treba riešiť pravdepodobne tiež súdom však? Ospravedlňujem sa ja som mladá mama s prvým dieťaťom a týmto veciam sa absolutne nerozumiem kedže som vyrastala v uplnej rodine a takéto veci sa u nás nikdy neriešili. Tak nemyslím si, dotyčný má potrebu robiť zle mne dieťa ho nikdy nezaujímalo ani zaujímať nebude čiže aj keby to dovolím starať sa nebude. Preto nemám v pláne ani žiadať o výživné pretože sa mi ani centu nedostane ja jediné čo chcem je aby sme mali konečne pokoj a aby malý nemal jeho priezvysko😔
@llnzz so zmenou priezvIska musí buď súhlasiť, alebo to treba riešiť súdnou cestou. Lenže to je momentálne tvoj najmenší problém.
Čo sa týka zákazu priblíženia - máš napozeraných príliš veľa amerických filmov, na Slovensku to takto nefunguje, že sa pôjdeš vyplakať na najbližšiu policajnú stanicu a vybavíš to. Vo vašom prípade to bude slovo proti slovu. Tipujem, že zranenia nemáš žiadne, ošetrená u lekára si nebola, policajná hliadka privolaná tiež nebola…
Ty si v prvom rade zariaď strechu nad hlavou a financie, požiadaj o zverenie dieťaťa do svojej opatery a aj určenie výživného na dieťa. Teraz si frajerka, že ti ho netreba, ale nevieš čo bude o rok, o dva… ak nebude platiť, tak máš nárok na náhradné výživné, takisto by to hralo v tvoj prospech, keď budeš súdnou cestou žiadať zmenu priezviska, že sa nezaujíma o dieťa, resp. že si neplní povinnosti voči dieťaťu. Pokoj už možno nebudeš mať nikdy, keďže je zapísaný v rodnom liste a má teda voči dieťaťu aj nejaké práva a môže si ich nárokovať.
A mimochodom, dieťa má dva mesiace, tak sa nehrajme, že ešte nedávno to bol milý zlatý úžasný dobráčisko, čo by ani muche neublížil…
Kedy sa tie baby poučia a prestanú dávať priezviská po chlapoch, keď za nich ani nie sú vydaté a ony samé sa volajú inak ako ich dieťa...ale ok, to je najmenší problém v prípade, že si urobia dieťa s hovädom, teraz už len súdne zverenie do starostlivosti, určenie výživného a styku s dieťaťom. Smutné, hlavne pre to dieťa. Neviem, kde nechajú niektoré ženy hlavu, keď s takým otehotnejú.
Je mi to ľúto, ale neverím, že hovädom sa stal, až po narodení malého. Píšeš, že o malého nemal nikdy záujem. Ja by som nikdy nedala priezvisko dieťaťu po otcovi, ak by sme neboli manželia, proste by mal priezvisko po mne. Na úrade priznal otcovstvo, ale ako píšu vyššie, na priezvisku ste sa dohodli vy. Ak by papier z úradu nebol, v pôrodnici by dostal tvoj syn automaticky tvoje priezvisko. Viem, veľmi som ti mojimi slovami nepomohla, ale snad to moze do buducna inej nevydatej babe, ked sa bude rozhodovat, ci dat alebo nedat partnerove priezvisko.
Baby ale ja to myslím fakt realne vážne malý sa narodil s mojim priezvyskom kedže neboli podpísane papiere o otcovstve a ako sme išli pre rodný list tak to podpisal a dali mu tam jeho priezvysko a malého starý rodný list s mojim priezvyskom pred nami roztrhala ta matrikárka. Keby som to nevidela sa nehádam a vedela by som o tom keby mu do papierov napíšem jeho priezvysko predsa. A áno je pravda že nebol takýto len tak zrazu už dlho to medzi nami škrípalo no nikdy si nedovolil na mňa dať ruku. Aj sa mi už dlhšie vyhrážal že mi rozbije hubu no brala som to na lahkú váhu…. A čo sa bývania týka ja som rychlo utiekla ku kamoške pretože by určite neodišiel on a byt je moj dnes tam pojdem len za doprovodu policie
@llnzz Ano. Daj so do Google "navrh na upravu rodicovskych prav a povinnosti"
Ak to matrikarka roztrhala tak musela byť ovplyvnená otcom a tým že ty s tým súhlasis..inak by si to nedovolila. My sme zmenu riešili keď mal syn 18 a sám sa rozhodol pre tento krok... ja som sa rozprávala vtedy s matrikarkou a tá mi sama povedala že súd vo veľa pripadoch vyhovie matke aj keď otec nesúhlasí. Ty máš dosť agresívneho priateľa a popravde teraz rieši dôležitejšie veci ako priezvisko. Bývanie a hlavne zverenie do osobnej starostlivosti. Lebo pokiaľ ho nemáš zvereneho súdom tak otec ti môže syna vziať a polícia s tým moc nenarobí.
@llnzz No veď ano. Ale takisto ste s tým museli suhlasit obaja. Cize si podpísala,ze suhlasis s priezviskom po otcovi dietata. Inak by mu zostalo tvoje.
@kamatopo Ako pisem vyssie. Podpisuje sa taky isty súhlas ako pred pôrodom. S tým rozdielom,ze ak to podpíšu pred pôrodom tak v pôrodnici odovzda a dieta ma hned dohodnute priezvisko. Ak to nevybavili pred pôrodom tak dieta malo priezvisko automaticky po matke a aj rodny list kde malo priezvisko po matke.
Ak sa onho nezaujimal, tak na kieho boha si mu davala dodatocne jeho PRIEZVISKO S MAKKYM i?
Prisam fakt, chlap debil, gramatikuvaspon kvôli súdu kontroluj
🤷♀️🤷♀️
@llnzz poviem ti tajomstvo - ak ti niekto strčí do ruky papier a ty nesúhlasíš s tým, čo je tam napísané, tak mu ho normálne môžeš vrátiť so slovami “prepáčte, tu je chyba, toto prosím opravte, s týmto nesúhlasím - opravte to, ďakujem”. Inak my sme tiež na matrike dodatočne zapisovali otca do RL a museli sme byť obaja fyzicky prítomní a vypísať kolónku meno a priezvisko dieťaťa, na akom sme sa dohodli.
A druhá vec - ak sa ti niekto vyhráža, tak netreba čakať, či to aj zrealizuje. Je to normálne stopka pre vzťah, pretože normálny človek také veci nerobí.
@accountant2022 vitaj spať evittam
Ahojte, ja tiež chcem dcére zmenit priezvisko. Malá je zverená mne,otec neplatí, nezaujíma sa od narodenia,čo ešte také zohľadňuje súd? Ď
@lily246 ja niesom jednoduchšia, zas prosím vás keď sa slušne pýtam tak by som si prosila aj slušne sa somnou baviť. Ako vám mám prosím vás pekne ešte povedať že som žiadny papier kde som súhlasila s menom otca nepodpisovala ? Jediné čo sa tam podpisovalo je to že obaja súhlasime že otec bude v rodnom liste nie jeho meno a že on podpisuje otcovstvo. Niesom blbá a čítam si veci ktoré podpisujem. Pani matrikárka vložila rodne listy do karty a išli sme preč ja som si to pozerala až po ceste v aute a všimla som si že už nieje po mne priezvIskom potom sme mali zdravotné problémy s malým takže som to absolutne neriešila a medzitým sa stalo toto.
"kedže podpisal otcovstvo tak mu dali automaticky meno po otcovi čo" - žiješ v Afganistane, Irane alebo kde je ešte toto možné?
Už nech je ako je, hneď zajtra choď na matriku s rodným listom, nevrav, že ťa bije, len sa popýtaj, kde si čo podpísala a čo nie. Za opýtanie nič nedáš. Držím palce.
@llnzz No bohužiaľ si ho musela podpisat inak by sa nestalo co sa stalo. Vyssie som ti to uz napisala.
@llnzz myslim, ze len sudne.