Dá sa ospravedlniťneprítomnosť na súde aj emailom v deň pojednávania?

dada2107
11. jan 2015

Ahoj baby, je tu nejaka právnička, alebo vyzna sa niekto, kto vie poradiť? Zabudla som ma pojednávanie, som navrhovatelka a zajtra mam sud v inom meste 40km od môjho domova a problém nastal v tom, ze nemam zajtra auto a nemam ani kde nechať malého, da sa ospravedlnit súdu mailom v den pojednavania, akceptuje to vlastne sud? Bola by som velmi vdacna za radu.

macocha
11. jan 2015

@dada2107 Problém je nie mail v deň pojednávania, ale to, že nemáš relevantný dôvod. A môžeš za to dostať pokutu, to som videla na jednom pojednávaní... Mala si byť aj vypočutá? Bude tam nejaký tvoj právny zástupca? Budú môcť pojednávať bez tvojej prítomnosti?

pribinak
11. jan 2015

40 km? To môžeš ísť aj autobusom, to ze nemáš auto - odvoz, nie je pre sud dôvod na ospravedlnenie, budes hneď od začiatku mat zle a nedôveryhodne postavenie
radšej behni ty k doktorke, ze ti je zle, alebo máš virózu ci migrénu, choroba uz ospravedlnenie je

bonaqa2013
11. jan 2015

@dada2107 ak máš právnika, ozvi sa mu a povedz čo je vo veci. Ak nemáš právnika, tak ráno zavolaj na súd a ako dovod oznam zdravotné problémy s dieťaťom. No nech Ti niekto dokáže že dieťa ráno napr. nevracalo. Len sa musíš ospravedlniť ešte pred pojednávaním. To je doležité.

dada2107
autor
11. jan 2015

Zástupca, tam nebude žiadny a ani odporca,z dovodu ze je cudizinec a nedostavil sa ani na tie predošlé. So sudcom sme sa dohodli, ze mu mam priniesť nejake dokumenty, co mne mal on poslat a neposlal, takze zas sa to len odroci, takze porucha auta asi nebude postacujuca ako dovod ze?

dada2107
autor
11. jan 2015

@pribinak na
@bonaqa2013 takze budem potrebovať, potom aj s malym k tej doktorke aj reálne zbehnut, respektíve ja, bude potrebne to asi potom zdokladovat ak tomu dobre chapem.

bonaqa2013
11. jan 2015

@dada2107 a nemáš právnika? Nezastupuje ťa? Vtedy by si nepotrebovala papier od lekára. Ale ani takto, však ak povieš potom nabudúce že Ti napr. vracalo dieťa ráno - nemusíš hneď utekať k lekárovi. Alebo povedz že si musela ísť k lekárovi s mamou, otcom, starkou, alebo ty k zubárovi ako bolesť atď. Myslím, že nebudú chcieť potvrdenie, len sa musíš ospravedlniť dopredu.

pribinak
11. jan 2015

@dada2107 no iste, od mudr potrebuješ potvrdenie. Ale radšej ochorej ty ako dieťa

bonaqa2013
11. jan 2015

@dada2107 porucha auta je dosť blbá výhovorka. Lepšie je choré dieťa. Však to je bežné nie?

macocha
11. jan 2015

Choroba je ospravedlnením, ak je potvrdenie od lekára, že tvoj zdravotný stav to nedovoľoval. Prípad, o ktorom som písala, bol presne taký - dospelá postaršia žena sa ospravedlnila, myslím že mailom alebo faxom, že nachladla. Sudkyňa jej to neuznala a naparila pokutu, výšku si nepamätám.
S dieťaťom to bez potvrdenia od lekára asi tiež neprejde - veď máš termín na pojednávanie, tak si aj tak mala rátať s tým, že toho mladšieho niekto bude strážiť... čiže by si sa znovu dostala k tomu, že si zabudla. Preto skôr by som volila ten variant sadnúť na autobus/vlak, ak vymyslíš, čo s malým... skús pozháňať opatrovateľku alebo nejakú susedu či kamošku. Resp. ak tam nebude odporca a bude to len rýchle odročenie, tak zober aj malého.

ivivaiveta
11. jan 2015

@dada2107 8,OO, ak ti to niekto zoberie na sude, volat, v ruke cislo konania, aby ta vedeli zaradit, kto si, co si , vysvetlit, umrieram,vraciam,hnackujem,co ja viem, co...ale zavolat moja,lebo ako
@pribinak pise, budes v nevyhode potom...a na dalsie pojednávanie s paierom od lekara...pokorne...

dada2107
autor
11. jan 2015

No pekne, takze clovek aj ked naozaj ochorie, tak ho este aj pokutuju!!! Ja som mala v plane ist zajtra a aj k malemu som mala strazenie ale práve tam v tom meste, toto sa moze fakt len mne stat ze sa mi pokazi auto za 5 -12 ach jaj...asi skusim rano zavolať a prezistit.

dada2107
autor
11. jan 2015

Dakujem pekne babule za rady 😊 tento Konik je Všestranná Poradňa 😘

pribinak
11. jan 2015

@dada2107 nádcha nie je choroba, ktorá znemožňuje prísť niekomu na pojednávanie
Ale taka viroza ci zvracanie dieťaťa, to uz hej

jajka71
12. jan 2015

ja si myslim, ze ak si navrhovatelka a nemas pravneho zastupcu, resp. splnomocnenu osobu, ktora ta bude na pojednavani zasutpovat a o ktorej sud vie pred pojednavanim, tak to moze realne skoncit pokutou, sudcovia a sudkyne vedia o praktike, ktorou je vybavit si potvrdenie od lekara, niekedy kontaktuju lekara, niekedy nie, ale v zasade to malo kedy staci na realne ospravedlnenie neucasti na pojednavani, pokial o tom nevedel sud-ca/kyna vcas....

stary_ujco
13. jan 2015

Tak ako je to vlastne. Raz píšeš že si zabudla na pojednávanie a nemáš kde nechať syna. Potom píšeš, že stráženie máš vybavené, ale nemáš auto. Autobusy nejazdia?
Odrbavas súd falošnými potvrdenkami a potom sa budeš čudovať, prečo na rozsudok cakas tri roky...