Vie mi niekto definovať, čo znamená poriadková lehota ? Využil som vyhľadávače na získanie odpovede, ale nenašiel som žiadnu definíciu čo presne v praxi tento pojem znamená. Prípadne ak má niekto definíciu z nejakej právnej literatúry tiež mi to pomôže.
Ale v podstate je to zakonom definovany konkretny pocet dni/mesiacov/rokov na uskutocnenie niecoho.
Zavisi, o co konkretne ide. Napr. na vydanie rozhodnutia v niecom spravnym organom.
Myslim, ze moze byt aj predlzovana, alebo niektora nie a jej uplynutim zanika narok na nieco. Napr. na odvolanie sa.
@moonlight1210 so zakonom o cestovnych nahradach
@moonlight1210 konkretne kde je napisane , ze do 10 dni je potrebne predlozit vyuctovanie pracovnej cesty zamestnavatelovi. Kolega mi tvrdi ze je to poriadkova lehota, tak ma zaujima vyklad toho, co znamena poriadkova lehota
@jandlouhy200 pokial ide o poriadkovu lehotu, v praxi to znamena, ze aj keby si to vyúčtovanie predložil napr na 11ty deň, tvoj nárok na cestovnu nahradu, resp ina povinnost nezaniká. Kdezto pri takých zákonom stanovených lehotách napr pri odvolani voci rozhodnutiu, tam už po uplynutí takej lehoty nezmozes nic. Snáď som to napísala zrozumiteľne
@dencii aky vyznam potom ma definovat takuto lehotu ked aj tak po uplynuti lehoty moje naroky nezanikaju ? takze potom vyuctovanie cestovneho prikazu mozem podat aj po 2 rokoch od skoncenia cesty (namiesto 10 dni ako je uvedene v zakone) ?
@jandlouhy200 ja som len reagovala na to, co znamená poriadkova lehota, v praxi som s týmto zákonom nikdy do styku neprišla, ale stačí si otvoriť uvedený zákon a všetko podstatné sa tam dočítate, aj to, dokedy je potrebné najneskôr cestu vyuctovat
@jandlouhy200 Zamestnanec je povinný do desiatich pracovných dní odo dňa skočenia pracovnej cesty alebo inej skutočnosti zakladajúcej nárok na náhrady podľa tohto zákona predložiť zamestnávateľovi písomné doklady potrebné na vyúčtovanie náhrad a vrátiť nevyúčtovaný preddavok, ak nie je v kolektívnej zmluve, alebo v písomnej dohode so zamestnancom dohodnutá, alebo vo vnútornom predpise zamestnávateľa určená dlhšia doba, najdlhšie však do konca kalendárneho mesiaca nasledujúceho po kalendárnom mesiaci, v ktorom bola pracovná cesta alebo iná skutočnosť zakladajúca nárok na náhrady skončená.
@dencii ďakujem za citáciu, poznám veľmi presne tento zákon. Ako sa však má k tomu postaviť zamestnávateľ keď zamestnanec predloží doklady na vyúčtovanie CP napr. na 15 deň ? Zaniká nárok na úhradu nákladov na CP ? Je zamestnávateľ povinný akceptovať CP aj po tomto termíne a uhradiť náklady zamestnancovi ? Máme totiž prípad že zamestnanec predložil doklady 20 dní po termíne a teraz sa naťahujeme či má nárok na úhradu CP alebo nie.
@jandlouhy200 z uvedeného ustanovenia vyplýva, ze základná lehota je 10 pracovnych (!) dni, ale táto moze byt tromi spôsobmi predĺžená (kolektívna zmluva, vnútorný predpis, dohoda...) aj na inú dĺžku, avsak maximálne ohraničenu tiež týmto ustanovením. Pokiaľ takto predĺžená nebola, platí základná lehota 10 prac.dni. Ako som však písala vyššie, tento zákon som nikdy nečítala a kvoli modremu koniku na to ani nemam kapacitu, vychádzam len narýchlo z jedného ustanovenia, treba si to pozriet cele komplexne. Myslím ze tu je aj skupina právne poradenstvo, skúste sa obrátiť tam, možno bude mať niekto osobnú skusenost
@dencii vdaka za vysvetlenie a odporucanie 🙂
A v spojitosti s cim to hladas?