Čo robiť, keď ma priateľ finančne zneužíva?

evkee
18. dec 2010

Potrebujem poradiť. Na koho sa mám obrátiť, ak ma môj priateľ finančne zneužíva, pýta peniaze, ktoré si nevie sám poriadne zarobiť a v prípade, že mu ich nechcem dať, tak je agresívny a často sa mi vyhráža, že ak odídem k mojej rodine tak ma zabije a ublíži aj im. Žijeme spolu, nechce mi povedať, kde pracuje, ak vôbec pracuje. Čakáme spolu bábätko a ja nechcem žiť s takým chlapom. Na koho sa mám obrátiť? Na sociálku, políciu? Zažila som jedno z tých nie najkrajších detstiev a nechcem nič podobné pre moju dcérku. Nechcem ani, aby mala jeho priezvisko. Čo mám robiť?

redangel32
18. dec 2010

@evkee podla mna co najskor zbal veci a utekaj od neho kade lahsie!! Chlap, ktory "zmyka" peniaze od tehu zeny je max. ubohy. Ak budes pri rodine tak si iste nedovoli. A ked sa bude nadalej vyhrazat podaj na neho trestne oznamenie. Drzim palce.

zajo79
18. dec 2010

byva on u teba? ty u neho? ci v prenajme? zbalit sa a ist prec..co najskor. nic nieje jednoduchsie.

dominika1988
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
klincek
27. dec 2010

1. podat trestne oznamenie za tyranie blizkej osoby a zverenej osoby, za nebezpecne vyhrazanie, za vydieranie a ..policajti v tom jeho spravani mozno najdu aj dalsie tr ciny. pri tom, co pises, by bola nadej aj na jeho vazobne stihanie..
2. podat navrh na predbezne opatrenie, ktorym mu sud zakaze docasne vstupovat do vasho bytu (alebo mozno len do tvojho?-neviem, nenapisala si, ale je to jedno, aj do vlastneho bytu mu mozu zakazat pristup)
3. vymenit zamok-ak nejde o jeho alebo spolocny byt
4. povedat o svojej situacii rodine, priatelom, mozu sa ti zist ako svedkovia, mozu pomoct. tiez si nechavaj smsky, fot si, ak nieco rozbije a podobne..
moznostou je tiez krizove centrum-ak sa velmi bojis a nechce ohrozit ani vasich, skus si najst kontakt na centrum blizko tvojho bydliska, na cas by ti tam urcite pomohli.
a tvoja dcera samozrejme nemusi mat jeho priezvisko. nie ste zobrati, takze automaticky ho bude mat po tebe (na jeho priezvisku by ste sa museli na matrike dohodnut), a ak nechces, nemusis ho uviest ani ako otca v rodnom liste. ale potom nerataj s vyzivnym. aj ked byt na tvojom mieste, kaslal by som na jeho prachy, radsej ho uz nikdy nevidiet.
zbav sa ho cim skor a definitivne. ak nie kvoli sebe, aspon kvoli dietatu.

filipal
28. dec 2010

@evkee to ze sa ti vyhraza je skusanie, ci si to nechas. nedaj najavo strach a odstahuj sa k vasim. podaj trestne oznamenie za vyhrazanie. podla mna je to obycajny slaboch, ktory ked uvidi, ze sa branis, netrufne si. najhorsie co mozes urobit, je pristupit na jeho hru. nasilie musis zastavit hned v zaciatku, neskor naberie na sile.
inac posluchni rady dievcat v diskusii, hlavne Klincek ti to pekne zosumarizovala.

bodka70
29. dec 2010

@evkee , ak nie ste zobratí, tak automaticky dcérke dajú v pôrodnici tvoje priezvisko. Potom sa ide na matriku, kde sa tvoj priateľ uvedie, že je otcom dieťaťa a ako ste sa dohodli (na zmene či ponechaní) priezviska dieťaťa. Ak necháš malej svoje priezvisko, nič to nemení na vyživovacej povinnosti otca dieťaťa.