Čo obnáša návšteva sociálnej pracovníčky doma?

zuzkasonicka
12. okt 2015

Chcem sa opýtať, čo to obnáša, ked ku mne pride sociálna pracovníčka, ohľadom rozvodu a zverenia dcéry do mojej starostlivosti.
Je ohlásená, dohodli sme deň aj čas. čo mám očakávať? Chce aby tam bola prítomná dcéra. Bude sa aj jej niečo pýtať? Bude niečo kontrolovať? aký to ma priebeh?
Na čo sa mam pripraviť a ako.
Ďakujem za každú radu.

julca15
12. okt 2015

No, nemám vlastnú skúsenosť, lebo ku mne neprišla, stretli sme sa na súde. Z rozprávania kamarátky viem, že niekedy prídu preto lebo chcú vidieť prostredie v ktorom dieťa vyrastá, kde spáva, či má vlastnú posteľ , či je o ňu postarané a podobne. Neviem vek dieťaťa, ale u kamarátky chcela s dieťaťom rozprávať aj osamote, aby sa dozvedela od neho s kým by chcelo žiť po rozvode. Ja by som akurát upratala, navarilo ako vždycky a v kĺude sa s ňou porozprávala. Nerob si starosti.

lajlilinka
12. okt 2015

Každá pracovníčka je iná, má svoj štýl, je rozdiel či ide o rodinu finančne a sociálne silnejšiu, alebo slabšiu (napr. pri kontrole stavu potravín a pod), ale mala by zistiť toto:
- Bytové pomery: ako a kde bývate, koho je byt, výdavky spojené s bývaním, kto ich platí a pod, či má dieťa vytvorené vhodné prostredie na spanie, oddych, učenie, sebarealizáciu...
- Rodinné pomery: vzájomné vzťahy, dôvod rozpadu manželstva a pod.
- Sociálne pomery: zamestnanie, kam dieťa chodí školy, na aké krúžky, jeho zdravotný stav, zvýšené výdavky...príjem, rodinné väzby a pod.
Ak bude prítomné aj dieťa, bude zisťovať jeho názor (bez prítomnosti rodiča) - nebude ju len zaujímať, s kým chce byť po rozvode, ale aj prečo... (Tu je naozaj veľmi individuálne vzhľadom na to, že klienti môžu byť od 0 do 18 rokov...)

Zo zistených faktov by mala súdu doručiť správu, ktorá by v závere mala obsahovať aj jeho odporúčanie...