Čo bude s úverom po rozvode?

chiki18
24. feb 2013

Ahojte,s manzelom sme sa dohodli ze sa rozvedieme,nemame deti , ale mame spolocny uver na byt,co splacame asi rok a pol,lepsie povedane splacam to ja,..manzel mi slubil,ze podpise cestne prehlasenie,ze majitelkou bytu budem len ja,totiz ja by som to chcela splacat nadalej,nechcem prist o byt,lebo nemam kde ist,a ci sa da dat hypoteku na prefinancovanie,aby som zvadla sama splatit uver,je taka moznost,aby som platila mes.splatky nizsie?alebo som strateny pripad.. 😢

domin85
24. feb 2013

@chiki18 Ja teda sice nie som rpavnik ani nic, ale tiez mame s priatelom takto poriesene byvanie. Zaklad je, ci je byt kupeny po svadbe a teda ci je byt pisany na teba/jeho/oboch a takisto ako je pisany uver. Ak je na oboch co predpokladam, ze ste t brali po svadbe a teda je tam bezpodielove vlastnictvo, da sa dohodnut ze byt aj s uverom si necha len jeden, alebo ze sa byt preda a z toho sa vyplati uver a zvysok pripadny sa rozdeli. Co sa tyka znizenia splatok, to jedine ak ste to mali povedzme na 20 rokov a predlzis na 30 tym sa to maly kusok znizi, ale mozes ist najmenej po vysku urokov aj pri napr. odlozeni splatok. Menej sa neda. Co sa tyka prefinancovania treba si pozret zmluvu, lebo vacsinou je pred uplynutim fixacie isty poplatok za predcasne vyplatenie hypoteky, co by sa mohlo neoplatit.. Pripadne mi napis do IP a co viem skusim povedat alebo zistit 😉

sisaha
24. feb 2013

@chiki18 tam nestaci iba cestne prehlasenie.. V banke v pohode uver prepisu iba na teba, ak ti prijem postacuje..., ale na katastri to treba zaevidovat cez darovaciu, alebo kupnu zmluvu po rozvode..

anos18
25. feb 2013

@chiki18 @sisaha Preco darovacia alebo kupna zmluva? Ved keby jej to on predal, nevieme, kedy bol byt nadobudnuty, mozno by musel platit aj dan z predaja. Treba vysporiadat BSM dohodou u notara. V kazdom pripade by som zasla do banky a tam sa popytala, ci budes mat moznost na zaklade vysporiadania BSM potom uver prevziat na seba a ci splnas podmienky.

sisaha
25. feb 2013

@anos18 alebo tak...v kazdom pripade nie iba nejake cestne prehlasenie...

anos18
25. feb 2013

@sisaha Urcite cestne prehlasenie nestaci. Na zaklade cestneho prehlasenie kataster urcite zmenu nezapise