Čo ak ex partner odmietne účasť na súde?

antuanet
3. nov 2013

Ahojte, v utorok 5.11 ma caka pojednavanie vo veci zverenie syna do starostlivosti, jeho otec mi ale dal najavo ze tam nemieni prist a nemieni si prevziat ani postu...ja som momentalne tehotna v 9mesiaci 11.11 mam termin...on chce striedavku a nemieni sa s tym momentalne zatazovat lebo si este riesi ine dolezite zalezitosti...mam to nejak napadnut na sude? bude sa vobec konat pojednavanie? na sud mam cestovat 45min, je mozne ze tam nedojdem ak nahodou zacnem rodit, co v takom pripade? Ak pojednavanie odrocia, kolko to cca bude trvat? Som z toho na nervy, papiere som posielala v septembri,cakala som ze to daju skor kedze som im napisala aj termin porodu...ex partner byva vyse 200km dalej...uplne sa na mne zabava ze co riesim...a chce si v tyzdni dojst pre maleho...doteraz som nerobila problem ked mal na neho cas a vychadzala som mu stale v ustrety, este som mu ho aj vozila ku vlaku...pritom ma auto len sa mu nechce soferovat...som od neho vyse roka, ale cim dalej tym je to horsie....uz neviem ako sa chovat k nemu...posledne dva mesiace nemal velmi cas na maleho tak bol len na predlzeny vikend kazdy mesiac, teraz by ho chcel na dlhsie...pritom maly chodi do skolky u mna ma 3,5 roka...aka je sanca ze povolia striedavku? Trosku zmatene viem...dakuejm za reakcie...

sisaha
3. nov 2013

@antuanet urcite na sud chod.. ak sa neospravedlni, sud to bude povazovat za pohrdanie sudom. Podla mna sa bude konat aj v jeho nepritomnosti.. Sanca na striedavku je podla mna minimalna..

antuanet
autor
3. nov 2013

@sisaha ja sa tam chystam kazdopadne...ak nebudem rodit 🙂 ale ak pride na sud navratka ze si postu nevyzdvihol, myslis ze mu to neprepacia? pretoze mne dosiel papier 29.10 a hend som mu volala...takze o tom vedel, nevies ako dlho je zasielka na poste?

sisaha
3. nov 2013

niektore zasielky sa drzia na poste iba tri dni a maju status, ze ak ich nepreberie, povazuje sa za dorucenu..
Ak by si rodila, tak urcite na sud zavolaj a ospravedln sa

zutera
3. nov 2013

Juj moja, já úž takto jezdím 1, 5 a žádný výsledek ☹ .Ex si nechodí a je mu to jedno že dostal od soudů pokutu. A neboj , jakmile bys začla rodit máš to omluvene tím že ukážeš správu z porodnice.Já mám druhou dcerku s hendikepem a taky se na mě snaží brát ohled.Jinak odkaz ex že jen tak neprijit na pojednává je trestné. Hrozí pokuta 820 € za pohrdání soudem. Přeju pevné nervy 😉

havana_frost
3. nov 2013

@antuanet Pojednávanie sa môže odročiť len z dôležitých dôvodov, ktoré sa musia oznámiť. Ak sa pojednávanie odročuje, predseda senátu alebo samosudca spravidla oznámi deň, kedy sa bude konať nové pojednávanie.

Čo možno považovať za dôležité dôvody odročenia pojednávania zákon nešpecifikuje. V zmysle judikatúry je napr. dôležitým dôvodom na odročenie pojednávania predloženie riadneho dokladu o PN účastníka alebo jeho právneho zástupcu a zároveň nie je dôležitým dôvodom na odročenie kolízia s iným pojednávaním právneho zástupcu. Je preto na rozhodnutí (uvážení) súdu, ktorý dôvod ospravedlnenia neúčasti na pojednávaní bude považovať za dôležitý, a ktorý zase nie.
Okrem toho súd pokračuje v konaní, aj keď sú účastníci nečinní. Ak sa riadne predvolaný účastník nedostaví na pojednávanie ani nepožiadal z dôležitého dôvodu o odročenie, môže súd vec prejednať v neprítomnosti takého účastníka; prihliadne pritom na obsah spisu a dosiaľ vykonané dôkazy.
V zmysle uvedeného môže súd vec prejednať aj v neprítomnosti účastníka konania, ktorý sa síce ospravedlnil, ale nepožiadal o odročenie pojednávania. Ak teda účastník svoju neprítomnosť len ospravedlnil, pričom zároveň nepožiadal o odročenie pojednávania, navrhujem Vám trvať na prejednaní veci v neprítomnosti účastníka konania.
Za marenie uplatnenia základného práva iného účastníka konania môže byť uložená poriadková pokuta do 820 eur.

Tým, že si poštu nepreberie, si nijako nepomôže, platí fikcia doručenia.

antuanet
autor
3. nov 2013

@havana_frost dakujem, som kludnejsia...a co sa jedna o dokumenty ktore pozaduju k pojednavaniu, je tam toho celkom dost...napriklad by som chcela vediet ci treba vypisy z uctu alebo nieco podobne ak mam predlozit prijmy a vydaje za poslednych 12 mesiacov alebo to staci nejakym cestnym prehlasenim a podobne...lebo by som asi musela tlacit dva dni...vsetko platim cez internetbanking, skolku, poistenie malemu a podobne...zaroven chcu doklady v suvislosti so zdrav.stavom, myslite ze je vhodne ofotit si aj zdrav, dokumentaciu ak bol syn doposial casto chory? ci mam spravit len nejaky vypis a priblizne vydaje za dobu co sme odisli?dakujem

antuanet
autor
3. nov 2013

@zutera dakujem tie nervy budem potrebovat 🙂 na jednej strane viem ze chce byt s malym, na druhej strane aj jemu by malo zalezat na tom ako rozhodne sud...ak ignoruju predvolania svedci to podla mna len o nezaujme...aj tebe drzim palce nech sa to poriesi cim skor...

zutera
3. nov 2013

@antuanet děkuji.On chtel u rozvodu dcerku do vlastní péče. Naštěstí po obrovském divadle na soudkyni dostal jen neomezený styk a 50 € výživné. Odedne rozsudku se o dcerku nezajíma a zaplatit jen první dva měsíce. Nezavola prostě nic.:-\.Doufám že u Vás to dopadne líp 🙂

antuanet
autor
3. nov 2013

@zutera ten moj chce zasa striedavu starostlivost, tak som tiez zvedava s cim pride k sudu, doteraz sme sa stale nejak dohodli, alebo mi teda oznamil ze si po maleho dojde a ja som kmitala...teraz ked budem mat male babo nemienim mu stale ustupovat, chcem aby sud rozhodol lebo s nim sa dohodnut neda...mne zatial prispel za ten rok co sme prec cca 400eur...uvidim ake urci sud vyzivne, netusim aky je jeho prijem...nekomunikujeme, len ohladne maleho...damvediet po sude...

jajka71
3. nov 2013

v zasade je jedno ci sa dostavi, alebo nie, ak sa neospravedlni, sud to povazuje za pohrdanie sudom a na dalsie pojednavanie ho prevedie policia, co je pre mnohych oteckov trapne, teda minimlane, alebo sa sud kona v jeho nepritomnosti, zavisi to od toho, ako dokladne je napisana ziadost na sud a do akej miery povazuje sudca jeho vypoved za potrebnu, pripadne relevantnu, lebo podla mojej skusenosti poradkyne socialnej, je potrebne aby sa dostavil, lebo mnohe mamicky si povedia, sak ho nebudeme trapit, ziadost nedam, on sa polepsi,.....ale opak ne pravdou a dieta na starostlivost od otca narok ma, mnohi oteckovia akoby zabudli ze boli pri pocati dietata a su spoluzodpovedni za ich zivot a podmienky nan...drzim palce! treba bojovat!

zutera
4. nov 2013

@antuanet určitě dej vedet.Budu moc držet pěstičky aby to dopadlo k tvoji spokojenosti. 🙂

antuanet
autor
4. nov 2013

Uz mam vytlacene vypisy z uctov a potvrdenie o prijme od zamestnavatela, aj nieco zo zdravotnej dokumentacie....a celkom som z toho rozklepana, nech uz mame po tom ze sa mozem venovat inym prijemnejsim veciam.....

antuanet
autor
5. nov 2013

Odrocili nam to na 13.1.2014 vypoculi si ma, polozili par otazok o majetkovych pomeroch a dali termin na dalsie pojednavanie...vypinam a budem sa na to sustredit po Novom roku...inak netrebalo ani tie papiere co som natlacila...akurat potvrdenie o prijmoch a o plateni skolky som im dala a viac nic...uvidime s cim pride ex v januari...ked som s nim volala stale trva na striedavke...hned som sa ich na to opytala co si o tom myslia...kolizna povedala ze si nemysli ze mu to prejde, ale nemozu nic slubit, budu vraj vsetko musiet prejednavat...teraz uz mozem ist rodit...ufuf 🙂

zutera
6. nov 2013

@antuanet tak držím pěsti z porodem 😉.Hlavně zdravé babenko a tobě vela vela sil.My máme sud 5.12 tak mám teď taky chvilku klid.Pak se ozvu.A přišel si už tento týden pro malého jako sliboval?

antuanet
autor
6. nov 2013

@zutera aj ja budem drzat tebe...zajtra ma dorazit a vyzdvihnut si maleho, mam ho vziat po obede zo skolky, nevyspi sa lebo vo vlaku nespava a cesta trva vyse 2,5hodiny...a este nevravel kedy ho dovezie naspat, taky mam z toho zly pocit...ale nechcem mu ho odmietat davat hlavne nie ked sa maly tesi...ufff

zutera
7. nov 2013

Chápu tě i já bych měla zlí pocit, ale jako píšeš tak malého má rád tak podle mě udělá všechno proto aby bylo synkovi dobře. Ty skus být aspon trošku v klidu, už kvůli babetku.Dej pak vědět jako dopadlo stretnuti.Drž se

antuanet
autor
7. nov 2013

@zutera no stretli sme sa aj sme pobudli spolu cca 2 hodky lebo meskali vlaky tak zatvrdol u nas...ale nebavil sa so mnou vobec...len s malym a s mojim otcom, ktory nas viezol...bolo to take divne...ale bol ochotny byt s malym ked budem v porodnici, tak aspon to....teraz mi je smutno taka sama tu bez drobceka....

zutera
7. nov 2013

@antuanet neboj určitě je malému dobře. Já to poznám ten pocit. Ještě před rozvodem jsme žili z ex 2 roky od sebe a to si Terku občas braval.Poznám ten pocit.Vždycky mě malém srdce puklo, ale malá vždycky přišla vysmáta tak se mě pak ulevilo.Kdy ho doveze? A malej co? Těšil se z tata?

antuanet
autor
7. nov 2013

@zutera ja viem ze je mu dobre....len ako vravis ten pocit...to ze neviem kedy ho privezie, ak nahodou medzitym pojdem do porodnice chce ho mat pri sebe...maly sa tesil, tatino ho hned navnadil na cinnosti ktore so mnou nema sancu robit, tak uz som bola pre neho vzduch...uvidime ci sa porod rozbehne na cas alebo neskor, ale pocitam ze taky tyzden bude tam...pretoze teraz posledne dva mesiace bol len na vikend lebo mal vela roboty...a Terezka to ako brala ked ste sa rozisli? Lebo Hugo sa mi vidi viac zamamickovany, urcite to citi to dieta...niekedy neviem ako sa zachovat v urcitych situaciach, ked mu niet rady...

zutera
7. nov 2013

Terezka si v podstatně nepamatuje že jsme byvali spolu, jen tak útržkovite.Vždycky říkála to bylo tehdy jak jste se měli z tatinem rádi, ale to bylo jen chvilku. Od jejich 5 let žiju se svým terajsim manželem.To už je 2,5 roku.1, 5 si můj ex pro Terezku nechodí, neplatí, nezavola, nic.Teris svého tatina vůbec nevzpomíná. Druhemu manželovi říká tati a naprosto zboznuje svoji malou sestřičku.Tu máme bohužel chorucku tak se ji trošku víc musím věnovat, ale vůbec Terezka nezarli.Vůbec na ni
není vidět že je z rozvedené rodiny.Klasická 7, 5 letá drzana, ale je fantastická a má velmi dobré srdíčko. Jinak taky si pamatuji jako Teris běžela k tatino s úsměvem a kukni-teď si vůbec nevspomene.