Ahojte, s manželom sa momentálne rozvádzame. Sme manželia 16 rokov. Boli to ťažké roky. Z jeho strany chorobná žiarlivosť nielen na mužov, ale aj na všetko, čo robím. Je toho veľa. Mám podozrenie, že manžel trpí schizofréniou. Mate niekto skúsenosti s cirkevnou anulaciou manželstva na základe manželovej psychickej poruchy? Samozrejme on odmieta akékoľvek vyšetrenie, tvrdí, že mu nikdy nič nedokážem...
Tam je dosť dôležité či bol chorý pred manželstvom a zatajil ti to. O Tom je cirkevná anulacia.
Ak od začiatku manželstva mal.vlastnosti,pre ktoré nebol vhodný do manželstva,tak máš moznosť dať preskúmať platnosť. Ak vznikli tieto vlastnosti po čase,tak.uz asi nie.
Ako uz bolo povedane, zatajenie zdravotneho stavu je jeden z dovodov, preco manzelstvo nikdy nebolo pravoplatne a teda nikdy nebolo, co je anulacia.
@hipuska ja len ze aku reformu mas na mysli?keby sa ti nieco stalo pocas manzelstva (napr.moja kamaratka je po nehode uplne ina zena fyzicky aj psychicky a manzel sa o nu stara),tak ze ta tvoj manzel odlozi ,anuluju vam sobas a najde si inu,hej?
@zuzinabila tak v prvom rade sa treba pozrieť na dôvody prečo to manželstvo zaniklo. Život s alkoholikom, týranom prípadne schizofrenikom kedy sa bojíš o vlastny život a život deti...no, kľudne. Staraj sa o takého chlapa. Však v dobrom či zlom nie? Moje deti napríklad nemôžu ministrovat, lebo som rozvedená. A ja im mám rozprávať ako ich Boh miluje ale pán farár, ktorý je jeho zástupca na zemí si to nepraje? Ano, cirkvi by sa zišla reforma vo viacerých smeroch
@hipuska len cirkevne pravo a civilne sa v tomto bode nezhoduju - ja suhlasim s tebou, ze ked ta ten chlap tyra, teba a tvoje deti nebudes predsa cakat kym ta zabije alebo ublizi a rozvedies sa. V cirkevnom prave tento dovod vsak akceptovany nie je. A choroba partnera sa berie ako dovod anulacie len v tom pripade ak ten partner s diagnozou vedel o svojej chorobe a zamerne to neoznamil svojmu/ej nastavajucemu a pravda vysla na povrch az po svadbe. To je dovod na anulaciu. Ak sa prejavi choroba po svadbe tak sa aplikuje aj v dobrom aj v zlom, aj v zdravi aj v chorobe.
@hipuska u vas je to nejak divne nastavené,mňa sa naši kňazi nepytali na túto oblasť a dieťaťu nezakazovali ministrovat,skôr ho motivovali,aby chcel chodiť. Váš kňaz by mal ísť asi do inej služby,napr.domov dôchodcov,hospic...je mi ľúto,ze dieťa trestá, aj keď dieťa nič zlé nespravilo. Som presvedčená,že pápež by ho inak usmernil.
Slubovala si v dobrom aj v zlom, v zdravi aj v chorobe, tak si odpovec sama.
@domkakvet asi nevieš, čo je to žiť s človekom, čo ma schizofréniu, že?
Bohužiaľ. Pre anulaciu musí byť splnená podmienka - pred manželstvom. Kedze v kostole sľubujes - aj v zlom..a toto je to zle. Mne tak povedali, keď som to riešila s jedným kňazom (bol ale iný dôvod). Myslím, že tento papez ale je trošku benevolentnejší. Ja osobne by som v tomto smere privítala reformu cirkvi. Ale, ak sa rozvedies, podas si žiadosť o prístup ku sviatostiam dá sa. Ale, len ak nebudeš mať iného partnera. Ja by som ale urgentne riešila aspoň zrušenie BSM.