Chceme sa dohodnúť na výživnom

nikolexa
11. apr 2016

Ahoj, s manželom sa rozvadzam. Zatiaľ je to tak, že sa na všetkom chce dohodnúť čo sa týka výživného na 2 maloleté deti. Starší má 4 roky, mladší 5 mesiacov. Spolu máme vo vlastníctve este byt, ktorý chceme predať a vyplatiť hypotéku...zatiaľ. Manžel zarába 1660 eur v priemere, je zivnostnik ( preto ten priemer lebo ,jeden mesiac má viac, iný menej ). Ja som na materskej dovolenke, bývam zatiaľ u rodičov, tým platím 100 eur na inkaso. Takze koľko pýtať na deti výživné? A myslíte, že mám nárok aj na seba, a ak áno koľko by to malo byť a ako sa to počíta dokopy aj s výživným na deti...trochu možno zamotané, ale dúfam, že jasne 🙂 ďakujem za rady.

dominikav123
11. apr 2016

Vysku vyzivneho musis vediet ty sama, kolko realne na deti potrebujes, ked sa o ne staras tak by si mala vediet ake vydavky maju. Vyzivne na rozvedeneho manzela je mozne ziadat az po rozvode manzelstva, a bude urcene len vtedy, ak objektivne nie si schopna sa sama zivit. To posudzuje sud individualne, ide predovsetkym o zdravotne postihnutie a naslednu nemoznost zamestnat sa a podobne.

sissy27
11. apr 2016

@nikolexa spočítaj si, aké máš náklady na deti - bývanie (za tri osoby platíš rodičom 100€, čiže z toho na dve deti 66€), strava, hygiena, umelé mlieko, lekár, škôlka, oblečenie, obuv, poistenie pre deti... a nepozeraj na to, že za bývanie dám len 100€, kočík môže byť aj z bazáru, oblečenie tiež, toto kúpia rodičia, energie zaplatia rodičia - oni nemajú už voči tebe vyživovaciu povinnosť... no a polovicu nákladov smelo žiadaj od manžela... a áno, máš nárok aj na výživné na seba a nepočíta sa to spolu s výživným na seba - to, čo dostaneš na deti, nie sú tvoje peniaze.
čo sa týka výživného na teba - tam sa jedná len o príspevok na pokrytie základných životných potrieb po dobu, kedy nie si schopná sa z objektívnych príčin sama živiť - s 5 mesačným si predpokladám na RD a teda nie je jednoduché sa zamestnať, čo by mal uznať aj súd.

nikolexa
autor
11. apr 2016

Dakujem vám za názor, po pocitam a predložiť mu to

nikolexa
autor
11. apr 2016

@sissy27 dobre, že si pripomenula aj sporenie. Deťom sme sporili do stavebného sporenia, ktoré je ale na jeho meno. Daju sa založiť účty deťom z ktorých sa neda ju vybrať peniaze predcasne, až v ich 18. alebo aj v neskoršom veku?

nelinka2009
11. apr 2016

Ano daju sa zalozit, mali ste to tak spravit hned, takto je polovicka jeho a polka tvoja. Vyzivne na deti bude jeden sud a vyzivne na teba dalsi...

mirica
11. apr 2016

@dominikav123 má nárok aj na výživná na manželku do rozvodu.....

dominikav123
12. apr 2016

@mirica iste, no skôr som pochopila ze sa tu pani pýta na výživné pre ňu po rozvode

nikolexa
autor
12. apr 2016

@dominikav123 áno, pytala som sa po rozvode, lebo som nevedela, že sa dá pýtať aj pred.

dominikav123
12. apr 2016

@nikolexa dá, pokial vás manžel dobrovoľne neživí

snehulienka155
12. apr 2016
Používateľ snehulienka155 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od snehulienka155.

@dominikav123 da? a ake su podmienky? :O

dominikav123
12. apr 2016

@snehulienka155 ak na sude preukážete že manžel sa s vami dobrovoľne nedelí o životnú úroveň, veľmi laicky povedané.

snehulienka155
12. apr 2016
Používateľ snehulienka155 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od snehulienka155.

@dominikav123 tak toto som ozaj netusila. Kamaratka sa rozviedla s manzelom maju dve deti, vyzivne na obe platil 80euro na jedno uz prestal, lebo kocka zacala zarabat, ale on si zije na urovni uz dlhe roky a kamoska ta mala vzdy akurat tak na to aby detom zaobstarala vsetko co potrebuju. A jej neostalo vobec na nic :/ ach tento svet..

dominikav123
12. apr 2016

@snehulienka155 no ale to je rozdiel. Jeden režim je výživné medzi manželmi a druhý je režim dočasného výživného na rozvedeného manžela tam to už o rovnakej/ podobnej životnej úrovni nie je

martina27777
12. apr 2016
Používateľ martina27777 je nedôveryhodný
Je možné, že nejde o reálnu osobu, ale o profil alebo viacej profilov vytvorených za účelom propagovať konkrétne výrobky/služby alebo účelovo manipulovať diskusiu. Pozri príspevky od martina27777.

@dominikav123 cele je to jedna velka motanica, ale najlepsie je ak sa dvaja vedia dohodnut 🙂

dubro
6. aug 2019

@nikolexa zo spolocneho bytu neodchadzaj. On nech odide a musi ti do rozvodu platit na obe deti a plus splacat hypoteku alebo sa rychle dohodnut aby vas skoro rozviedli. Podla vysky platu ( a tvojich prijmov) pocitaj 10% na 1 dieta z jeho netto priemermeho prijmu. Ak si bez prijmu a on ma financne moznost, daju mi nieco platit aj na teba, ty mas zit akoze bez chleba a vody?
Rodicia ta financne nie su povinni podporovat.

A co urobis ak ti prestane platit lebo nebude mat zrazu (preukatatelny) prijem ako zivnostnik? Postaci ti 100 eur na 1 dieta? A budes zit u rodicov a cakat roky kym sa vysporiadate majetkovo? Ak nebudete moct platit hypoteku, byt budete musiet predat. Keby si ostala, ak ste v hypoteke obaja, strhavali by z platu iba jemu a mal by tak naponahlo, rychlo sa dohodnut

dubro
6. aug 2019

@dominikav123 ako je to s nemoznostou zamestnat sa? Cize ak ma s malym dietatom nikto do prace nechce a viem to preukazat, zohladni toto sud pri vymere vysky vyzivneho? Napr aby sme s dietatom neboli na ulici ked nemame z coho zaplatit najom? Kolko zvyknu sudy urcit podiel na najme pri dietati? 2/3 platim ja a 1/3 otec dietata ktory nezije s nami v domacnosti? Som slobodna mamicka