Chcem výživné

donutka99
20. júl 2022

Dobrý, takže ako začať. Z otcom môjho dieťaťa sme sa rozišli, sme od seba už 3 mesiace a vraj ma podviedol viac krát ale to už je jedno. Chcem ho dat na súd aby my platil alimenti lenže ja som ho neuviedla do rodného listu ani otcovstvo nepodpísal,, aj tak sa dá nie aby platil. Alimenti kaslala by som na to ale spravil dieťa a takto sa zachovať není pekne vôbec štve ma to neviem co mu prebehlo hlavou ze sa tak zmenil

zmrzlinka2021
20. júl 2022

@donutka99
On nie je uradne otec tvojho dietata, cize kym nie je na rodnom liste, nema čo platit. A ak ho chces tam dostat, porad sa s pravnikom aky je postup @draik - ale rataj so vsetkym, a pokial ma zakernu povahu, bude ti mozno aj pekne ničiť život.

macik34
20. júl 2022

@donutka99 prečo nie je na rodnom liste?? Za otca ho uznať nechceš ale peniaze áno?? A výživné je pre dieťa!

anjelicek26
20. júl 2022

Pokial nie je v rodnom liste a nie je urceny ako otec dietata, tak otcom proste - nie je - a nema teda ziadne povinnosti...takze kym si podas ziadost na sud poziadavku na urcenie vyzivneho, tak budes musiet poziadat sud o urcenie otcovstva... a aj to sa vie tahat dlho, ked sa on bude zapierat a natahovat to, ziadat testy dna a podobne veci, je to na dlhsie no... ano vyriesis to, ale postupne, krok po kroku. A hlavne mysli na to - teraz nema povinnosti, ale ani prava...ano vyzivne patri dietatu - na druhej strane - on ti to dietatko bude bravat na vikendy, dovolenky, sviatky k sebe, lbo bude mat pravo sa s nim stretavat... moze ti "zakazat" sa s dietatom odstahovat, bude ti kafrat do vyberu skolky a skoly... tym padom vela casu, ktory by si chcela stravit s dietatom ani mat nebudes... kamoska takto na vianoce sama bez deti... tazko jej bolo veru... ja ani neviem, co by som robila, ty mas obe moznosti otvorene...je to na tebe...kazde ma svoje pre a proti...

panelacikova
20. júl 2022

@donutka99 oželela by som výživné, radšej by som sama zamakala na tom, aby sme prežili a vychovala si dieťa podľa svojich predstáv. žiaľ, pred 12 rokmi som uvažovala inak a teraz mám čo "mám"... presne ako píše
@anjelicek26 ak bude otec tvojho dieťaťa v RL, nebudú preňho plynúť len povinnosti (alimenty) ale aj práva (brať si dieťa, zasahovať do výchovy, ktorá môže byť diametrálne odlišná od tvojich predstáv, apod.)

tosomja
20. júl 2022

On súhlasil že nebude v rodnom liste a ty si vedela, kto je otcom tvojho dieťaťa, žili ste spolu a napriek tomu tam nie je zapísaný..no divné.
Ak chces výživné, musí byť v rodnom liste. Ak chces výživné, bude mať aj práva, nie len povinnosti. A za ďalšie, nevieme, koľko by ti platil, či 500€ alebo 50€. Či by platil toľko alebo toľko, stále bude mať rovnaké práva ako ty.

moonlight1210
21. júl 2022

@donutka99 najprv mu musis dokazat otcovstvo. Potom ho zapisu do rodneho listu. To trva nejaky cas. Su pripady, co sa tahaju i cez rok. Lebo chlap nechce, sabotuje sudne pojednavania ospravedlnenkami od doktora, ze je pn, tak sa to odklada, a podobne.

Ked toto dosiahnes a on je povaha, aka je, tak si vopred zariadi, aby mu vyzivne vypocitali na nizku sumu.
Takze dieta dostane mesacne napr 60€, aj to ich on nebude platit pravidelne. Ale vzniknu mu prava na dieta.
Alebo si poziada o striedavku.
A ty mu budes na oplatku povinne davat dieta. Napr. kazdy druhy tyzden.
On sa bude vyjadrovat k tomu, ci ta skolka, henta skola, ci smies ist s dietatom na dovolenku do zahranicia a kedy. Ci sa smies prestahovat. A ak sa prestahujes daleko, tak moze dosiahnut, ze ty budes povinna na svoje naklady mu dieta vzdy doviest a vyzdvihnut si ho.
Tebe sa nemusi pacit, ze strieda partnerky a dieta je u neho kazdy druhy mesiac s inou zenou.
On moze mat styl vychovy “kupim si jeho lasku”, tak mu dovoli vsetko, co ty doma zakazujes.
Moze ho huckat proti tebe, ze si zla mama. Moze robit prieky vsetkeho druhu, trebars preto, ze budes uz zit s niekym dalsim a on bude ziarlit. Moze dieta huckat proti nemu. Vy budete potom stale doma riesit vzdor dietata a neposlusnost.

Proste si rozmysli, ci ti teraz hnev nezastiera zdravy usudok.

Ak mas malo penazi, bud si ista, ze bez toho jeho prispevku to budes musiet vydrzat za ten cas, nez dosiahnes, aby ho dopisali do RL. To nebude za mesiac. Musis dokazat, ze je otec. On sa moze z trucu tomu branit. Nemusi suhlasit.
Ak toto vydrzis bez tych penazi, tak jeho prachy vazne nepotrebujes.

Ak si iba nahnevana a chces, aby aj on mal otcovske povinnosti a nemohol si zit a tvarit sa, ze je volny ako vtak, tak rovnako, nez to dosiahnes, moze ta hnev i prejst.
Ale raz das tu masineriu do pohybu, tak cakaj, ze dojde do uspesneho konca (ak otec je, tak mu otcovstvo nakoniec prisudia, minimalne DNA to preukaze). No ty si uz ten koniec nemusis zelat. Ale neutecies tomu.

Tak porozmyslaj, aby si nevymenila par eur za celozivotne trampoty s chlapom, s ktorym nakoniec by si najradsej nemala nic spolocne.

Ono to kludne moze byt tak, ze si teraz povies, ze dobre, kasles na vyzivne, zvladnes to i sama. A o par rokov sa on rozhodne, ze si chce dieta bravat k sebe, vychovavat ho (trebars si to bude zelat jeho nova zena - aj s dobrym umyslom) a on zacne proces dokazovania, aby mal prava.
Mozes este byt v situacii, ked budes z toho naopak nestastna.

aliaray1
21. júl 2022

@donutka99 ja len na okraj, ze este pred rozhodnutom sudu (o otcovstve a nasledne starostlivosti, vyzivnom na malolete dieta) existuje taka moznost predtym/sucasne s navrhom podat aj navrh na neodkladne opatrenie (predbezne opatrenie), kedy sud rozhodne, ci do doby rozhodnutia vo veci bude domnely otec platit vyzivne.

modry1985
21. júl 2022

Poznal som takú čo si tiež myslela , že dieťa je jej , že iba ona môže rozhodovať o osude dieťaťa , že iba ona vie čo je pre dieťa najlepšie. Teraz doma rozkazuje mačkám , a dieťa je u otca.......Každopádne ak pri " výrobe " dieťaťa ste boli dvaja , a nie je to dieťa so spermobanky , obaja rodičia majú nie len povinnosti , ale aj práva.......

jaskolka
21. júl 2022

Keď nie je na RL, nepodpísal otcovstvo, oficiálne vôbec otcom dieťaťa nie je.
Čiže nie, alimenty ti takým spôsobom platiť nemusí.
Jedine dat všetko na súd, testami dokázať (on môže kludne zapierat) že je otec a potom súd určí výživné.
Len potom získa aj "otcovske práva" teda môže chcieť sa stretávať, žiadať styk s dieťaťom, spolu rozhodovať o výchove, štúdiu, a podobne. A nebudeš moct v tom zabrániť.

donutka99
autor
21. júl 2022

@anjelicek26 máš pravda mala som v sebe veľkú zlosť.. Dieťa od neho nepotrebuje nič kašlem na čele výživné

dilino
21. júl 2022

pokiaľ nieje v rodnom liste ako otec tak nemáš nárok na výživne pre dieťa.