Chcem si dať zvýšiť výživné, ale neviem plat bývalého partnera

22. mar 2022

Chcela by som si po 6 rokoch nechať zvýšiť výživné na dcéru. Čítam, že dôležitý je príjem ex a jeho majetkové pomery. Ja som svôjho ex 10 rokov nevidela, o dcéru za nezaujíma. Dcéra považuju za otca môho manžela, má aj jeho priezvisko. Ale, ako mám zistiť jeho plat a majetkové pomery? Nechcem žiadať ani málo, ale nechcem to zas ani prehnať. Teraz posiela 170 eur, dcéra ma 13 rokov. Nejakú sumu do toho návrhu musím uviesť a ja netuším aký ma plat. Viem v akej firme pracuje (zistila som na Linkedin), ale netuším jeho plat. Takisto netuším či má nejaké domy alebo byty. Vy, čo zo svojim ex nieste už dlho a žiadate zvýšiť výživné, viete jeho plat?

kate211
22. mar 2022

Ved ak je to novy generalny riaditel Applu, ziadaj aj 5000 eur. A 5000 nech da na sporenie. Jeho majetkove pomery dokladne prever aj mimo Europu.

luccija
22. mar 2022

Ty žiadaj koľko potrebuješ vzhľadom k vyšším nárokom na dcéru...to či toľko môže či nie si zisti súd.Bolo by vychcane, keby si teraz zistila, že je riaditeľ pýtať 500 eur nie?🙂

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
autor
22. mar 2022

@cocolino234 Od neho to nezistím, keď som na to pýtala pred 6 rokmi, tak ma zablokoval. Na Linkedinu má len firmu, nemá tam žiadnu pracovnú náplň. Pred 10timi rokmi podnikal, teraz už dlhšiu dobu pracuje, vôbec neviem čím sa živí a aký môže mať plat.

kate211
22. mar 2022

A co teba je do jeho platu preboha? A plat jeho zeny by si nechcela vediet? Alebo majetky jeho rodiny? Ved zrataj vsetky naklady na dieta a tolko ziadaj. Vyzivne je na dieta, tak nech plati vsetky potreby dietatu. Chapem, preco ta zablokoval. Ak si mu vyvolava s tym, aky ma plat namiesto toho, aby ste sa bavili o dcere, ktora uz ma noveho otca, tak ho plne chapem.

zmrzlinka2021
22. mar 2022

@kate211 dieťa by malo mať obdobnú životnú úroveň ako jeho rodičia.

kate211
22. mar 2022

@zmrzlinka2021 Ale ked zivotnu uroven otca nepoznam, tak pytam tolko, ake ma vydaje dieta.

cocolino234
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
kate211
22. mar 2022

@cocolino234 Tak poviem do telefonu sumu, aku dieta potrebuje a cakam co mi druhu strana odpovie. Ak nesuhlasi, dam k sudu navrh so sumou, ktoru dieta potrebuje. Nepytam sa na plat a jeho majetky. To by ma fakt zaujimalo, ako chce autorka cihat po majetkoch a plate jej byvaleho. A na zaklade toho sa rozhodnut aku sumu da do navrhu. Este autorka pozor, aby nebol zenaty, so zenou na materskej a 3 novymi detmi.

sissy27
22. mar 2022

nepotrebuješ poznať jeho príjem, výživné žiadaš zvýšiť predsa preto, že sa tvojej dcére zmenili životné podmienky a potrebuje z nejakého dôvodu viac peňazí, nie preto, že tvoj ex má lepšiu prácu, či? Keby mal zrazu horšiu prácu, tak budeš tiež utekať na súd znižovať výživné na dieťa? Určite nie.
Súd ho vyzve k zdokladovaniu príjmu a zohľadní to pri rozhodnutí, ty jeho majetkové pomery nerieš.

ddaassuullaa
22. mar 2022

Takto, nemusis vediet, kolko exmanzel zaraba. O zvysenie ziadas, ked nastali dovody na zvysenie vyzivneho, co dokladas spolu s navrhom na zvysenie. Dobre odovodni navrh, porad sa s pravnikom. Predtym odporucam precitat si v skupine Pravne poradenstvo pod lupou prispevky na tuto temu, aj clanok pravnicky renatik91. Rodicia sa podielaju na zivotnej urovni dietata. Takze si odkladaj blocky, co je nutne na zabezpecenie dietata, ake vydavky - ci zhorseny zdravotny stav, alebo vzdelanie, kruzky, zaujmy mimo skoly...pripadne sporenie a uved, kde pravdepodobne pracuje. Sud si vie vyziadat jeho prijem.
Ide o to, ci nastali okolnosti na zvysenie vyzivneho, to bude sud zaujimat, aby nehral chudacika...

zmrzlinka2021
22. mar 2022

@kate211 však práve preto ju chce spoznať

loginexistuje
22. mar 2022

Vypytaj 250 as 300 a uvidis posli mu na rh na 300 cez sms a potom jednaj dalej dcera dospieva potrebuje viac atd

kate211
22. mar 2022

@zmrzlinka2021 Prave preco? Naklady a vylohy na dieta pozna matka, ked otec sa nezaujima. A prave preto, ze sa nezaujima, nech pozaduje plnu sumu nakladov, v ktorej su zahrnute vsetky potreby dietata. Stale nechapem, preco nemoze podat navrh na zvysenie, ked nepozna jeho plat. Jeho plat poznat vobec nemusi.

lienka.7
22. mar 2022

Podla LinkedIn vidis asi aj pozíciu... vsak napis, možno ti baby poradia rozsah od do.
To ci vlastni byty a domy, zistíš jednoducho cez kataster. Over si obchodný ci živnostenský register, Facebook, instagram ... posudzuje proste. Internet je mocný pan 👍👌

loginexistuje
22. mar 2022

Ak ma firmu pozri finstat na trzby pozeraj

autor
22. mar 2022

Nemá firmu, mal pred 10 rokmi. Normálne pracuje už 8 rokov. Teraz pracuje v CR, vo firme Varroc, ale nemá na LinkedInu pozíciu. Instagram nemá a na FB má jednu profilovú fotku, viac neni prístupné. Neviem, či má v ČR majetky. Na Slovensku mal byt, ten už nemá. Na Slovensku mal rodinu, tá mu možno niečo zanechala, ale ja neviem presne v akej lokalite. Na Kapor (katastralny portal) musim zadat aj blizsie specifikacie, nielen meno. Ja som ho 10 rokov nevidela.

midka
22. mar 2022

Ako,, netyka sa ma ani, jedna ani druha strana,, ale viem, ze dieta,, v tomto pripade ma pravo zdielat,, rovnaku zivotnu uroven,, ako rodic,,,, a teda aj autorka,, logicky,, moze vysku prispevku odvijat od toho... ak napr potrebuje zlepsit v jazyku, je rozdiene financne narocne, ak bude chodit do jazykovky,,a rozdiel,, ak napr bude mat individualne doucovanie,,,, ak je ex na tom lepsie, moze pre dceru ziadat vyssi standard,,, preto chapem, ze ak nie su 10 rokov v kontakte,,, moze ju to zaujimat

loginexistuje
22. mar 2022

Tak 2500 v cistom by som pocitala cca

kate211
22. mar 2022

Autorka. Ve Varrocu? Kde? Novy Jicin asi. Oou. Tak tam moze byt operator vyroby, inzinier kvality, vyroby, optik, opticky dizajner (junior, senior), tester, programator, vyvojar, manazer, procesak, technolog. To moze mat plat 20 000-200 000 CZK. To ti co pomoze?

anjelicek26
22. mar 2022

Ak mas na dieta zvysene naklady, tak si to spis a poziadaj o zvysenie bez ohladu, aky ma plat... proste tolko, kolko potrebujes na dceru (a v hlave mat to, ze aj ty prispievas na polovicu tych nakladov, nie len, ze vsetky plati on)... Dcera zije v uplnej rodine, bud rada, ze ten kontakt nemas a nemiesa sa ti do vychovy a plati nacas, to je moj nazor no... Nehrotila by som to nejakym - chcem 500e mesacne, lebo asi zaraba vela... co s toho vyjde nakoniec? Mozno zaujem o dieta... ze radsej si vezme dceru k sebe ako tolko platit... a 13 rocna je ovplyvnitelna... a ano mozno som paranoidna, ale...

monkasponka
22. mar 2022

Ak potrebujes vyssie vyživne pre dieta, podaj navrh na sud kolko potrebuješ.On potom bude musiet vydokladovat - ci to bude skutočna suma vie iba on. Nerieš kolko zaraba... Moj ex mi platil pri striedavke 30 eur na 13 rocneho? Staci ti ? Normalne zamestnany....

pbra40
22. mar 2022

Zavolaj do konkretnej firmy na recepciu, ze si stratila kontakt na pana X a ci ti vie poradit s emailom a nazvom pracovnej pozicie, ked sa potrebujes od niecoho odpichnut.
Pre mna za mna si aj vymysli, ze organizujes stretavku zo skoly a jedine co si nasla na nete, je nazov firmy 😃

anjelicek26
22. mar 2022

@pbra40 tak email problem nebude, ved vsetci vo firme by ho mali mat rovnaky...rozklikne email personalneho a da meno.priezvisko pred to a moze pisat... ak teda ten kontakt potrebuje...

pbra40
22. mar 2022

@anjelicek26 ten email som myslela ako zastierku na komunikaciu. Aby nevolala len tak, ze nech povie nazov pozicie.

kate211
22. mar 2022

@pbra40 Po telefone sa pracovna pozicia nezdeluje a ani na akom projekte pracuje. To je tajne. Ona si vypyta kontakt a povie, ze dotycneho informuje, ze volala. Po telefone urcite nie. Email da, ale ten bude meno.priezvisko@varroc.cz. A uz urcite nepovie pracovnu poziciu ohladne stretavky zo zakladnej. Vyhodili by ju. V CR to tak je.

sissy27
22. mar 2022

@anjelicek26 polovica finančných nákladov na dieťa nie je objektívna, treba pozerať aj na to, kto sa ako podieľa osobne na starostlivosti - rieši škôlku / školu, krúžky, choroby, má menšie možnosti zamestnať sa práve preto, že sa osobne stará o dieťa...

@pbra40 a na čo potrebuje jeho pracovnú pozíciu? veď súd si od neho vyžiada zdokladovať príjem...

kate211
22. mar 2022

@sissy27 Ano, ale sud si ho vyziada az potom, ako autorka odosle navrh na sud. Ona ho chce vediet predtym, aby vedela kolko pytat do navrhu.

pbra40
22. mar 2022

@sissy27 podla pracovneho zaradenia vie zistit aspon priblizny zarobok.

sissy27
22. mar 2022

@kate211
@pbra40 ešte raz - na žiadosť o zvýšenie výživného túto informáciu absolútne nepotrebuje. Tak ako sa nezaujíma o to, či mu náhodou plat neklesol, tak ako ho ona neinformuje o zvýšení jej platu, tak je bezpredmetné aj to, koľko zarába on. Žiadosť o zvýšenie podáva preto, že to dieťa potrebuje, nie preto, že on možno zarába viac ako pre x rokmi.