Cestovanie s deťmi do Grécka - potrebujem súhlas ich otca?

anonym54
16. máj 2021

Ahojte, maminy, ktoré ste rozvedené, spytam sa, či niektorá nemáte osobnu skúsenosť.
Chcela by som cez leto ísť s deťmi do Grécka na dovolenku. Klasika, 12 dní. Som ale rozvedená, deti mám zverené do osobnej starostlivosti a v čase dovolenky sa nenarusi stretavanie otca s deťmi. Moja otázka je, či potrebujem nejaký súhlas otca na cestovanie. Nerozisli sme sa v dobrom a vzhľadom na jeho ego mi s tým určite bude robiť problém. Viem teda, že na Slovensku jeho súhlas nepotrebujem, ale čo v grécku? Prosím žiadne dohady, iba osobné skúsenosti, pýtali od vás na hraniciach gréci podpisany súhlas otca? Ďakujem 🙂

grace55
16. máj 2021

@anonym54 nie, nikdy. Mam skusenost s Korfu. Nikdy som sa v Europe s takym niecim nestretla. To, ze si rozvedena, predsa ani nemas v cest. dokladoch. Mate odlisne priezviska?

minesasubu
16. máj 2021

ak deti nemajú iné prezvisko ako ty tak nie je problem

minesasubu
16. máj 2021

ale ak chces tak si zober kopiu ich rodných listov

anonym54
autor
16. máj 2021

@grace55 nie nemame odlišné priezviska a presne na Korfu by sme chceli ist

matabb73
16. máj 2021

Ja som bola sama s dcérou po rozvode a nič som nepotrebovala. V skupine Právne poradenstvo sa to raz riešilo a zdá za mi, že aj právnici písali, že pokiaľ ide o dovolenku, tak netreba.

bubuzu
16. máj 2021

@anonym54 ja len teda,ze kamoska,co ale nema rovnake priezvisko ako jej syn,mala takto priblem na letisku v londyne.nemala pri sebe rodny list,tak jej ho museli nejak posielat,...ale teba sa to netyka,na hraniciach to nikto riesit nebude.skor si ale pozistuj,ci nepotrebujes suhlas otca s odcestovanim deti do zahranicia.bez jeho suhlasu sa to moze brat ako unos a moze ti tym potom on robit problemy,ak by chcel.

sarinka2012
17. máj 2021

@anonym54 Ja chodím s dcerou po rozvode po svete - máme rovnaké priezviská, boli sme ako v CZ, AT tak aj Británii alebo Taliansku. Jedine kde som dávala potvrdenie bol Cyprus a aj to ked s nou išla moja mama - chodia každý rok a prvé dva roky som podpisovala aj ja aj tatino, potom sa mi ho už nechcelo nahanať a dala som jej len odomna a stačilo. V Londýne sme mali so sebou bratranca ( 12 rokov) a na toho sa pýtali ale to sme mali potvrdenie od jeho maminy, mojej tety. Mna s dcerou vobec neriešili že kde je otec a či to povolil 🙂 takže uplne v klude chodte.

sarinka2012
17. máj 2021

@bubuzu @anonym54 Nie suhlas nie je potrebný, postnem sem vyňatok z judikatúry a vyjadrenia jedného právnika ( tiež som to riešila po rozvode aj napriek tomu že sme mali dobré vzťahy) :
Obaja rodičia môžu zastupovať dieťa, spravovať jeho majetok, vyživovať ho. Obaja s ním môžu tráviť čas podľa dohody alebo rozhodnutia súdu, pretože dieťa má právo na styk a kontakt s oboma rodičmi. Spôsob trávenia času s dieťaťom je na úvahe rodiča, pokiaľ je to v záujme maloletého. Podľa judikatúry, pokiaľ nejde o trvalé vysťahovanie sa do cudziny, potom rodič nemá povinnosť vyžadovať súhlas druhého rodiča. V zmysle Zákona o rodine má rodič právo na informácie o dieťati, a preto je vhodné informovať druhého rodiča o tom, že s dieťaťom idete na dovolenku. Súhlas však, ako som už uviedol, nepotrebujete.