Ahojte, maminy, ktoré ste rozvedené, spytam sa, či niektorá nemáte osobnu skúsenosť.
Chcela by som cez leto ísť s deťmi do Grécka na dovolenku. Klasika, 12 dní. Som ale rozvedená, deti mám zverené do osobnej starostlivosti a v čase dovolenky sa nenarusi stretavanie otca s deťmi. Moja otázka je, či potrebujem nejaký súhlas otca na cestovanie. Nerozisli sme sa v dobrom a vzhľadom na jeho ego mi s tým určite bude robiť problém. Viem teda, že na Slovensku jeho súhlas nepotrebujem, ale čo v grécku? Prosím žiadne dohady, iba osobné skúsenosti, pýtali od vás na hraniciach gréci podpisany súhlas otca? Ďakujem 🙂
ak deti nemajú iné prezvisko ako ty tak nie je problem
ale ak chces tak si zober kopiu ich rodných listov
Ja som bola sama s dcérou po rozvode a nič som nepotrebovala. V skupine Právne poradenstvo sa to raz riešilo a zdá za mi, že aj právnici písali, že pokiaľ ide o dovolenku, tak netreba.
@anonym54 ja len teda,ze kamoska,co ale nema rovnake priezvisko ako jej syn,mala takto priblem na letisku v londyne.nemala pri sebe rodny list,tak jej ho museli nejak posielat,...ale teba sa to netyka,na hraniciach to nikto riesit nebude.skor si ale pozistuj,ci nepotrebujes suhlas otca s odcestovanim deti do zahranicia.bez jeho suhlasu sa to moze brat ako unos a moze ti tym potom on robit problemy,ak by chcel.
@anonym54 Ja chodím s dcerou po rozvode po svete - máme rovnaké priezviská, boli sme ako v CZ, AT tak aj Británii alebo Taliansku. Jedine kde som dávala potvrdenie bol Cyprus a aj to ked s nou išla moja mama - chodia každý rok a prvé dva roky som podpisovala aj ja aj tatino, potom sa mi ho už nechcelo nahanať a dala som jej len odomna a stačilo. V Londýne sme mali so sebou bratranca ( 12 rokov) a na toho sa pýtali ale to sme mali potvrdenie od jeho maminy, mojej tety. Mna s dcerou vobec neriešili že kde je otec a či to povolil 🙂 takže uplne v klude chodte.
@bubuzu @anonym54 Nie suhlas nie je potrebný, postnem sem vyňatok z judikatúry a vyjadrenia jedného právnika ( tiež som to riešila po rozvode aj napriek tomu že sme mali dobré vzťahy) :
Obaja rodičia môžu zastupovať dieťa, spravovať jeho majetok, vyživovať ho. Obaja s ním môžu tráviť čas podľa dohody alebo rozhodnutia súdu, pretože dieťa má právo na styk a kontakt s oboma rodičmi. Spôsob trávenia času s dieťaťom je na úvahe rodiča, pokiaľ je to v záujme maloletého. Podľa judikatúry, pokiaľ nejde o trvalé vysťahovanie sa do cudziny, potom rodič nemá povinnosť vyžadovať súhlas druhého rodiča. V zmysle Zákona o rodine má rodič právo na informácie o dieťati, a preto je vhodné informovať druhého rodiča o tom, že s dieťaťom idete na dovolenku. Súhlas však, ako som už uviedol, nepotrebujete.
@anonym54 nie, nikdy. Mam skusenost s Korfu. Nikdy som sa v Europe s takym niecim nestretla. To, ze si rozvedena, predsa ani nemas v cest. dokladoch. Mate odlisne priezviska?